Απόψεις: Πρωθυπουργός εκτός πραγματικότητας – Ο Μπένος ανακατεύει τη ΝΔ – Ανταποκρίτρια της DW «καίει» το κυβερνητικό αφήγημα για «άμεσο» αίτημα βοήθειας για τις καταστροφικές φωτιές

«Μαγική εικόνα» όσα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Με το ένα τρίτο της Εύβοιας να έχει καεί την Πελοπόννησο να μετρά ακόμα τις πληγές της και την Αττική να μένει αθωράκιστη από τους υπαρκτούς κινδύνους των δασικών πυρκαγιών ο πρωθυπουργός αγνόησε παντελώς τις οργισμένες φωνές κατοίκων, εθελοντών και αυτοδιοικητικών δείχνοντας πως η κυβέρνηση του επί της ουσίας βρίσκεται σε πλήρη παράκρουση.

Μπροστά στα χιλιάδες καμμένα στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκε ικανοποιημένος αφού «απέδωσε η στρατηγική» του σχεδίου «τρέξτε να σωθείτε», ενώ όσον αφορά την τεράστια ζημιά τα έριξε στην «κλιματική κρίση» και υποσχέθηκε «τολμηρές λύσεις» αφού όμως έχει συντελεστεί μια ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Παρά το γεγονός πως μίλησε για προσωποποίηση ευθυνών και παραδέχθηκε αδυναμίες και λάθη την ίδια στιγμή πρόσφερε πλήρη κάλυψη στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές των καταστροφικών πυρκαγιών δηλαδή τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Πρόσθεσε επίσης πως «οι ευθύνες δε αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής και μετέθεσε τον καταλογισμό ευθυνών «όχι την ώρα της μάχης».

Δικαιολογώντας την πλήρη ανεπάρκεια του κράτους στην άμεση αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων αναφέρθηκε στον «πρωτοφανή καύσωνα», τις «πολλές φωτιές» και «τις αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη» που κράτησαν μεγάλο μέρος των εναέριων μέσων στην Αττική ενώ τα πύρινα μέτωπα χτυπούσαν αλύπητα την Εύβοια και την Πελοπόννησο.

Ειδικά για το θέμα με τα εναέρια μέσα είπε πως «ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά» και επανέλαβε όλα όσα είχε πει πριν δύο ημέρες ο Ν. Χαρδαλιάς για το επιχειρησιακό σχέδιο. Πρόσθεσε επίσης ότι στο σχέδιο της Πολιτικής προστασίας που εκπονήθηκε πριν από τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων Καναντέρ και μικρών ελικοφόρων, καθώς και ιδιωτικών ελικοπτέρων».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχετικά με εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, επανέλαβε πως «πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων» δίνοντας τα εύσημα στην κυβέρνησή του που πέτυχε να προστατέψει χιλιάδες ανθρώπους. «Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια», ανέφερε εξηγώντας ότι «είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε».

Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας «χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό».

Αναγνώρισε πως μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες τονίζοντας πως «η κλιματική κρίση είναι εδώ» και πως «τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις» για τις οποίες δήλωσε «έτοιμος» παρά το γεγονός πως τα δύο χρόνια που κυβερνά δεν τις έλαβε.

Κατάστησε «εθνικό στόχο» να «ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε» κρίνοντας απαραίτητη τη συμβολή της αντιπολίτευση και αναζητώντας «ευρύτερες συγκλίσεις».

Ο Μπένος ανακατεύει τη ΝΔ

Ως υπουργός δεν έκανε μόνο χρηστή διοίκηση. Τόλμησε τομές που έως σήμερα λειτουργούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Εχει βραβευθεί γι’ αυτές τις τομές με διεθνές βραβείο. (Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί καριέρας αποφεύγουν τις τομές, γιατί, αν δεν τους βγουν, μπορεί να τεθούν εκτός παιχνιδιού. Περιορίζονται στη διαχείριση και πολλάκις στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος).

Ως δήμαρχος Καλαμάτας, την ανασυγκρότησε υποδειγματικά μετά τους σεισμούς. Υπήρξε ΤΟ θετικό παράδειγμα στην Τ.Α.

Επίσης, είναι γνωστός για το ήθος και την ηθική του.

Είναι προφανές ότι, μετά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών της, χρειαζόταν ένας τέτοιος άνθρωπος. Οχι τόσο για την αξιοσύνη του (έχουν πολλούς «άριστους» εκεί στη Ν.Δ.), που είναι αναμφισβήτητη, αλλά για τη φήμη του. Κυρίως επικοινωνιακά το βλέπει πάλι το όλο ζήτημα ο Μητσοτάκης. Εξάλλου, είναι αδύνατον να επισκεφτεί την Εύβοια ένας κομματικός, για να την ανασυγκροτήσει. Δεν θα γινόταν αποδεκτός.

Ο κ. Μπένος, με αυτά τα χαρακτηριστικά, τι προσδοκά, τι ελπίζει να κάνει στην κατεστραμμένη Εύβοια κάτω από μια κυβέρνηση και ένα κόμμα που συμπεριφέρεται, στην καλύτερη περίπτωση, ως ιδιοκτήτης και, στη χειρότερη, ως κατακτητής της χώρας; Δεν είδε πλήθος αναθέσεων δίχως διαγωνισμό; Δεν είδε να ανατίθεται η κατασκευή μασκών σε αλουμινά και άλλα ανάλογα; Δεν είδε τις τεράστιες αυξήσεις στα διορισμένα κομματικά παιδιά τους στον κρατικό μηχανισμό; Δεν είδε το σκολ ελικίκου; Δεν είδε να πετάει εκατομμύρια στους Μεγάλους Περιπάτους και στις λίστες Πέτσα; Δεν είδε να περνάει, νύχτα, νομοσχέδια για τα κολέγια; Δεν είδε το διεθνές σκάνδαλο Novartis να χαρακτηρίζεται σκευωρία; Και άλλα και άλλα.

Είναι δυνατόν τα αρπακτικά να αφήσουν τον κ. Μπένο να κάνει χρηστή δουλειά; Είναι απορίας άξιον πώς δέχτηκε αυτή τη θέση.

Ολύμπιος Δαφέρμος

Ανταποκρίτρια της DW «καίει» το κυβερνητικό αφήγημα για «άμεσο» αίτημα βοήθειας για τις καταστροφικές φωτιέςΑνταποκρίτρια της DW «καίει» το κυβερνητικό αφήγημα για «άμεσο» αίτημα βοήθειας για τις καταστροφικές φωτιές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια αλλά και η ραγδαία εξάπλωσή τους δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε ασχολίαστες από τα διεθνή ΜΜΕ.

Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πως το αίτημα για συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ήταν άμεσο, η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle, κάνει λόγο για καθυστερημένο αίτημα και άφιξη βοήθειας, «δείχνοντας» προς την Αθήνα.

Σε ερώτηση της παρουσιάστριας εάν η διεθνής βοήθεια ήρθε λίγο… καθυστερημένα, η ανταποκρίτρια τονίζει πως: «ναι ήρθε αργά». Μιλώντας για την άφιξη των Πολωνών πυροσβεστών, μεταφέροντας όσα της είπαν, λέει πως ήρθαν στην Ελλάδα αμέσως μόλις τους έφτασε το σχετικό αίτημα και πως δεν μπορούσαν να το πράξουν γρηγορότερα, δείχνοντας ξεκάθαρα προς την πλευρά της Αθήνας για καθυστέρηση.

Μάλιστα, λέει πως εάν είχαν έρθει (σ.σ. οι ενισχύσεις) νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Το θέμα αναδεικνύει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter τονίζει: «Το Deutsche Welle μιλάει για καθυστερημένο αίτημα συνδρομής από την Ελληνική Κυβέρνηση “μάλλον λόγω Εθνικής υπερηφάνειας”, γι’ αυτό και κάηκαν τεράστιες εκτάσεις. Εδώ στην Ελλάδα βέβαια ξεκίνησε ξανά το αφήγημα της ατομικής ευθύνης από κάποια ΜΜΕ. “Μαζί τα κάψαμε”».

Μητσοτάκης: «Το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, ερωτηθείς εάν το ελληνικό αίτημα καθυστέρησε, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «Το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε. Η βοήθεια ήταν πολύ σημαντική» ενώ υποστήριξε πως ακόμα και ο ίδιος πήρε τηλέφωνα: «Προφανώς σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα, προφανώς και από εμένα, για να έχουμε αυτή τη βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.