Απόφαση του ΣτΕ ξεκλειδώνει Δώρα, Αναδρομικά, Επικουρικές – Ecofin: Την Τρίτη η έγκριση των πρώτων Σχεδίων Ανάκαμψης – Κακά μαντάτα για τους συνταξιούχους

Απόφαση του ΣτΕ ξεκλειδώνει Δώρα- Αναδρομικά- Επικουρικές: Εν αναμονή εκατομμύρια συνταξιούχοι

Εν αναμονή εκατομμύρια συνταξιούχοι

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, η απόφαση φαίνεται πως θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων που λάμβανε επικουρική σύνταξη από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016

Αναδρομικά για όλες τις συντάξεις αναμένεται να επικυρώνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται στα τέλη Ιουλίου. Με την ίδια απόφαση αναμένεται να κλείσει και ο δρόμος για νέες διεκδικήσεις από συνταξιούχους που δεν έχουν καταθέσει προσφυγές για να τους επιστραφούν περικοπές δώρων και επικουρικών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, η απόφαση φαίνεται πως θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων που λάμβανε επικουρική σύνταξη από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, ενώ τα αναδρομικά ποσά στα δώρα αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων που είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη το διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με το ταμείο, οι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν:

-Δημόσιο από 1.107 έως 2.921€

-ΙΚΑ από 687 έως 1.883€

-ΔΕΚΟ και Τράπεζες από 916 έως 3.294€

-ΤΕΑΥΕΚ από 835 έως 2.689€

-ΝΑΤ από 589 έως 2.352€

Το «πράσινο φως» στα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσει την Τρίτη 13 Ιουλίου, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που συνεδριάζει με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

Πρόταση έγκρισης για 12 εθνικά σχέδια

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, έως τις 24 Ιουνίου, το Συμβούλιο της ΕΕ είχε λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση εκτελεστικής απόφασης για συνολικά 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης τα οποία η Επιτροπή αξιολόγησε θετικά.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα 12 πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα. Εμφανίστηκαν μάλιστα αισιόδοξες, σημειώνοντας ότι έπειτα από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης στην Επιτροπή Οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών (EFC), η σημερινή συζήτηση στο Coreper ήταν θετική.

Ανάμεσα στα 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης, για τα οποία αναμένεται η απόφαση του Ecofin την ερχόμενη Τρίτη, είναι και το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισεκ. ευρώ (17,8 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκ. ευρώ σε δάνεια), στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Εκταμίευση προχρηματοδότησης

Τα σχέδια που θα εγκριθούν από το Ecofin, θα επιτρέψουν την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά.

Είκοσι τέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή. Μόνο η Ολλανδία, η Μάλτα και η Βουλγαρία δεν έχουν ακόμα υποβάλει το σχέδιό τους.

Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει θετικά 16 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, εκ των οποίων τα τέσσερα εγκρίθηκαν την τελευταία εβδομάδα (Κύπρος, Σλοβενία, Λιθουανία και Κροατία). Πέντε κράτη-μέλη (Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Πολωνία και Ρουμανία) έχουν ζητήσει από την Επιτροπή παράταση για την αξιολόγηση των σχεδίων τους.

Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα συνολικά 35 δισεκ. ευρώ. Συνολικά η Επιτροπή θα πρέπει να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας RRF — που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU — θα διαθέσει έως και 672,5 δισεκ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ (407,5 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 386 δισεκ. ευρώ δάνεια).

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κύριοι δικαιούχοι του Ταμείου Ανάκαμψης, με περίπου 70 δισεκ. ευρώ η κάθε μία.

Κακά μαντάτα για τους συνταξιούχους – «Μπλόκο» των δανειστών στην αλλαγή των επικουρικών

Για την επιβολή ειδικού πόρου, δηλαδή μιας νέας φορολογικής επιβάρυνσης στον γενικό πληθυσμό, από τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέρος του υψηλού κόστους που έχει το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων, πιέζουν οι πιστωτές την κυβέρνηση, προκειμένου να δώσουν την τελική έγκρισή τους στο νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση, αλλά δεν πείθει τους ίδιους για το εάν είναι διαχειρίσιμη η υλοποίησή του. Μια δαπάνη που προκύπτει από τη μετάβαση του υφιστάμενου αναδιανεμητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων σε ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα από την 1.1.2022.

Εάν ισχύσουν οι κυβερνητικές εγγυήσεις για διατήρηση των παλαιών συντάξεων στα υφιστάμενα επίπεδα, δηλαδή χωρίς μείωση, και αν επίσης ισχύσουν οι εγγυήσεις για μη αρνητικές αποδόσεις στις εισφορές που θα επενδυθούν στις αγορές, η επιστροφή εισφορών μετά την 15ετία ή ακόμη και η χορήγηση επικουρικών συντάξεων χηρείας και αναπηρίας, τότε η δαπάνη για τη δημιουργία αυτού του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος θα ανέλθει στο ύψος των 75-78 δισ. ευρώ.

Κατά τους πιστωτές, η μόνη περίπτωση να μη μειωθούν οι σημερινές συντάξεις είναι να χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης από τη φορολογία των πολιτών.

Γι’ αυτόν το λόγο, τα υπέρογκα κόστη μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα συντάξεων, που θα επιβαρύνουν μεσοπρόθεσμα την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους κατά 40% και θα αναγκάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια ετήσια δαπάνη ύψους 1 δισ. μετά το 2030 και πάνω από 2,5 δισ. μετά το 2040, είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι λόγοι που αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει χρόνο πριν προχωρήσει στην κατάθεση του νέου ασφαλιστικού για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Φυσικά, το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε χθες με ανακοίνωσή του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τους λόγους της που πήρε αναβολή για μετά τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στην Ολομέλεια της Βουλής. Εσπευσε, μάλιστα, να μιλήσει για προχωρημένη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ, που απέδιδε σε λόγους μη τεχνικούς την αναβολή. Ωστόσο, η ίδια η πραγματικότητα και οι δυσκολίες μιας συμφωνίας με τους πιστωτές έρχεται να αποδείξει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο στη διαπραγμάτευσή της, προκειμένου να τους πείσει ότι η επιβολή νέας φορολόγησης δεν θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες, ιδιαίτερα όταν ευαγγελίζεται τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μεσαίων στρωμάτων.

Το θέμα θα συζητήσουν εκ νέου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών με τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου, στις 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οπωσδήποτε δε, αποτελεί ένα επιπλέον «αγκάθι» και για το υπουργείο Οικονομικών, που σε αυτήν τη φάση προσπαθεί να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις για τη νέα ρύθμιση εξόφλησης 60 – 72 δόσεων της πανδημίας και τη μονιμοποίηση χαμηλού ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Πάντως, χθες, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ανακοίνωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θα έρθει στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. «Η υπαναχώρηση του υπουργείου Εργασίας είναι απόδειξη ότι η κατακραυγή, οι αντιδράσεις της κοινωνίας και οι πιέσεις απέδωσαν», δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αλλάζει τον σχεδιασμό της σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου “Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά”», απάντησε το Γραφείο Τύπου του υπ. Εργασίας, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου σπάει στα δυο, με την προώθησή του στην Ολομέλεια να γίνεται με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της.

«Η ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τη διαβούλευση με τους φορείς, η οποία προχωρεί παράλληλα. Αμέσως μετά, θα προχωρήσει η επεξεργασία των σχετικών παρατηρήσεων και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, πριν από το κλείσιμο της Βουλής, τον Αύγουστο. Πρόθεση δε του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι, σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά την επαναλειτουργία της», σημειώνεται στο δελτίου Τύπου του υπ. Εργασίας.