Αποψίλωση Αμαζονίου: Ο Μπολσονάρου κατηγορείται από ΜΚΟ για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας — ΝΑΤΟ για ελληνογαλλική συμφωνία: Καλωσορίζουμε τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων

Αποψίλωση Αμαζονίου: Ο Μπολσονάρου κατηγορείται από ΜΚΟ για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Η αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει αυξηθεί ραγδαία από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Ζαΐχ Μπολσονάρου γεγονός που ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της κλιματικήςαλλαγής, καταγγέλλει ΜΚΟ.

Η ΜΚΟ AllRise με έδρα την Αυστρία προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορώντας τον ακροδεξιό πρόεδρο ότι «διευκολύνει και επιταχύνει» την καταστροφή του Αμαζονίου με τις πολιτικές του που ευνοούν την αποψίλωση των δασών, την επέκταση των παράνομων ορυχείων και την καταπάτηση γαιών.

«Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου τροφοδοτεί τη μαζική καταστροφή του Αμαζονίου έχοντας πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων», αναφέρει ο ιδρυτής της ΜΚΟ Γιοχάνες Βέσεμαν.

Η προσφυγή αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά καταγγελιών εις βάρος του Μπολσονάρου από το 2019 οπότε εξέλεγη στην προεδρία της Βραζιλίας, αν και είναι η πρώτη που συνδέει την καταστροφή του Αμαζονίου με την κλιματική αλλαγή και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξήγησε η AllRise.

Άλλες προσφυγές εναντίον του Βραζιλιάνου προέδρου αφορούν τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία covid-19 και τις πολιτικές του που επηρεάζουν τους αυτόχθονες.

Η Μοντ Σαρλίβ, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος που βοήθησε την AllRise να συντάξει την προσφυγή της, εκτίμησε ότι αυτή θα αποτελέσει τεστ για το αν το ΔΠΔ έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει «θανάτους που οφείλονται στην περιβαλλοντική καταστροφή».

Σύμφωνα με την προσφυγή, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκε από την αποψίλωση του Αμαζονίου την περίοδο που ήταν πρόεδρος ο Μπολσονάρου ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερους από 180.000 θανάτους παγκοσμίως ως το τέλος του αιώνα.

Αν το ΔΠΔ δεχθεί να εξετάσει την προσφυγή, αυτό ίσως αποτρέψει άλλους ηγέτες κρατών να υιοθετήσουν αντίστοιχα επιβλαβείς για το περιβάλλον πολιτικές, δήλωσε η Σαρλίβ.

Αν την απορρίψει, «τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο νόμος είναι ανεπαρκής». Αν η νομοθεσία δεν καλύπτει «μια ακραία κατάσταση όπως αυτή στη Βραζιλία, τότε πρέπει να αλλάξει»

 

ΝΑΤΟ για ελληνογαλλική συμφωνία: Καλωσορίζουμε τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων

To NATO καλωσορίζει «τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουντζέσκου, στην ΕΡΤ, ερωτηθείσα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι αυτός ο εξοπλισμός να είναι διαλειτουργικός, να μπορούμε να εργαστούμε μαζί και να επιχειρούμε παράλληλα. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτό το ζήτημα».

Αναφορικά με τους S-400 και την Τουρκία, η κ. Λουντζέσκου τόνισε ότι «ο γενικός γραμματέας και πολλοί σύμμαχοι είναι πολύ ξεκάθαροι ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 δεν είναι διαλειτουργικό και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ». Παράλληλα, για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Άμυνας, η εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το ΝΑΤΟ κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα, εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο εκεί επενδύοντας πάνω από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα».

Η αναπληρώτρια γγ Δημόσιας Διπλωματίας της Συμμαχίας, Μάιμπα Μπράζε, αναφερόμενη στον ρόλο των γυναικών στο ΝΑΤΟ, σημείωσε:

«Προσωπικά νιώθω επαγγελματίας, δεν αισθάνομαι κάποια συγκεκριμένη πτυχή σε σχέση με το φύλο. Πιστεύω ότι μας προσλαμβάνουν ως επαγγελματίες και όχι επειδή είμαστε γυναίκες ή άνδρες». Για το ίδιο θέμα, η κ. Λουντζέσκου υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός για όλους και είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες».

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*