Αποχαιρετισμός στη Μέρκελ με Τουρκία και ενεργειακά στην ατζέντα — Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”

Αποχαιρετισμός στη Μέρκελ με Τουρκία και ενεργειακά στην ατζέντα 

Τι περιελάμβανε το πολιτικό “μενού” του δείπνου με Μητσοτάκη χθες και τι θα συζητήσόυν σήμερα στην τελευταία συνάντηση στο Μαξίμου 

Η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Αθήνα και τόσο στο ιδιωτικό δείπνο που της παρέθεσε στο σπίτι του στο Λυκαβηττό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κατά τη σημερινή επίσημη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η Τουρκία και τα ενεργειακά βρίσκονται στο επίκεντρο.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η επίσκεψη Μέρκελ κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων Είναι όμως, προσέθεταν, ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. “Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική”, έλεγαν με νόημα.

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί κατά τις ίδιες πηγές μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Στη σημερινή επίσημη συνάντηση Μητσοτάκη- Μέρκελ θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων και αναμένεται να συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, μετά και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συζητηθεί επίσης το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα το οποίο είχε οδηγήσει τη Μέρκελ σε μία ήπια στάση έναντι της Τουρκίας, πέραν του γεγονότος ότι παγίως η Αγκυρα έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για τη Γερμανία. Μένει εξ άλλου να φανεί στην πράξη εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση “φανάρι” και μία πιθανότατα “πράσινη” Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών θα αλλάξουν ουσιαστικά τη γερμανική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Καθώς πάντως η Μέρκελ παραμένει υπηρεσιακή καγκελάριος μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που εκτιμάται ότι θα έχει γίνει εντός του Δεκεμβρίου, και με δεδομένο ότι στα τέλη Νοεμβρίου η Κύπρος ξεκινά γεωτρήσεις παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, η Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός μπορεί να χρειαστεί να χειριστεί μία ακόμη κρίση με την Τουρκία όπως έκανε το καλοκαίρι του 2020.

Μητσοτάκης- Μέρκελ θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη (υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει συγκαλέσει διάσκεψη στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου για το ζήτημα), αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με τη χώρα μας και μέσω ημών με την Ευρώπη. Τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες, που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Η συζήτηση αυτή βέβαια θα γίνει αφού η κ.Μέρκελ θα έχει αποχωρήσει από την καγκελαρία, με τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς να έχει αναλάβει τα ηνία της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας και με τον Μακρόν να φιλοδοξεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, ενώ έχει μπροστά του και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022. Ήδη πάντως σχηματίζεται μία “συμμαχία του νότου” που θα διεκδικήσει να μην επιστρέψει η ΕΕ σε λιτότητα μετά το 2023.

Βίκυ Σαμαρά

 

Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Π.ΦάληροΟ Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Π.Φάληρο

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τέλος της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου, την οποία παρακολούθησε στο Παλαιό Φάληρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε το πρωί τη Δοξολογία και τη μαθητική παρέλαση στο Παλαιό Φάληρο για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στον φασισμό και στον κατακτητή. Και η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων.

Σήμερα έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη αισιοδοξία. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, με εκσυγχρονισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, με διεθνείς συμμαχίες, μία χώρα η οποία τείνει χείρα φιλίας σε όλους ταυτόχρονα όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή οικονομικά, με ανάπτυξη για όλους, με επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με μειωμένους φόρους που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων.

Εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουμε να πορευτούμε σε αυτό το μέλλον με την ενότητα που οι καιροί απαιτούν και να έχουμε πάντα την ευθυκρισία να ξεχωρίζουμε τα χρήσιμα “ναι” από τα αναγκαία “όχι”.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο».