Αποφεύγουν τα νοσοκομεία για να μη συλληφθούν οι τραυματίες διαδηλωτές στο Ιράν — Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης γυρνά την πλάτη στον Γουαϊδό

Η τρομοκρατία και η σκληρή καταστολή του καθεστώτος της Τεχεράνης ενάντια στις διαδηλώσεις στο Ιράν για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, τον Σεπτέμβριο, συνεχίζεται αμείωτη όσο και ο κόσμος εξακολουθεί να κατεβαίνει στο δρόμο για τα γυναικεία και δημοκρατικά δικαιώματα.

Οι δυνάμεις καταστολής της Επαναστατικής Φρουράς δεν διστάζουν να πυροβολήσουν με πραγματικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών, χωρίς καν πρόκληση, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματισθεί χιλιάδες μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι τραυματίες -ακόμα και όσοι είναι σοβαρά- αποφεύγουν να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο για να λάβουν την απαραίτητη περίθαλψη καθώς οι δυνάμεις καταστολής τους συλλαμβάνουν ακόμη και μέσα στην εντατική, αναφέρει το BBC.

Η παρουσία Ιρανών στρατιωτών και αστυνομικών στα νοσοκομεία της χώρας έχει αναγκάσει τους διαδηλωτές να αναζητούν αλλού περίθαλψη και τελικά να τη βρίσκουν στα χέρια ημιειδικευμένων ή ανειδίκευτων εθελοντών που πηγαίνουν σε σπίτια. Το BBC σημειώνει ότι δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν λάβει κατ’ οίκον περίθαλψη για σοβαρά τραύματα ή ακόμη έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή δεν πήγαν στο νοσοκομείο.

 

Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης γυρνά την πλάτη στον Γουαϊδό

Το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ που η Ουάσινγκτον, μαζί με τις περισσότερες χώρες της Δύσης, επιχείρησαν να επιβάλουν ως νέο πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας, οδηγείται στο περιθώριο.

Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα αξίωσε να διαλυθεί η «μεταβατική κυβέρνηση» κρίνοντας ότι, τέσσερα χρόνια μετά την αυτοαναγόρευσή της, έχει αποδυναμωθεί χωρίς να έχει επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους.

«Απευθυνόμαστε στη χώρα (…) για την εφαρμογή του Συντάγματος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας (και)τον τερματισμό της άσκησης των καθηκόντων της μεταβατικής κυβέρνησης που προβλέπεται την 4η Ιανουαρίου» του 2023, αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφουν 69 από τους 112 αντιπολιτευόμενους που είχαν υποστηρίξει την αυτοανακήρυξη του Χουάν Γουαϊδό σε ρόλο «μεταβατικού προέδρου» το 2019, όταν η αντιπολίτευση είχε τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

«Οι αναμενόμενοι στόχοι της απελευθέρωσης δεν επιτεύχθηκαν και η χώρα απαιτεί νέους δρόμους που θα μας οδηγήσουν στη δημοκρατία», συνεχίζει το κείμενο, που υπογράφουν στελέχη των μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης: του κόμματος Δημοκρατική Δράση (Acción Democrática, AD), του κόμματος Πρώτα Δικαιοσύνη (Primero Justicia, PJ) και του κόμματος Μια Νέα Εποχή (Un Nuevo Tiempo, UNT).

Ο Γουαϊδό υπερασπίστηκε τη «μεταβατική προεδρία» λέγοντας ότι είναι «απαραίτητη» για τη «μη αναγνώριση του καθεστώτος» Μαδούρο σε διπλωματικό επίπεδο και για την «προστασία» των πόρων της χώρας στο εξωτερικό.

Δεν πείθει όμως πλέον. Οι αντιπολιτευόμενοι που υπογράφουν το κείμενο απόσυρσης της στήριξης αντιτείνουν πως η ευρεία διεθνής υποστήριξη της οποίας έχαιρε το 2019 έχει εξανεμιστεί.

Η παράλληλη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον κ. Γουαϊδό, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου, σχηματίστηκε το 2019, αλλά οι προσπάθειές της να διώξει τον Ν. Μαδούρο από την εξουσία απέτυχαν.

Τα δέκα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει ότι τον Ιούνιο του 2023 θα οργανώσουν ψηφοφορία για να αναδείξουν κοινό υποψήφιο για την προεδρία. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής κανονικά θα διεξαχθούν το 2024.