«Απουσία πυροσβεστικών εναέριων μέσων. Έδρασαν καθυστερημένα και ελάχιστα» — Ελεύθερα άλλα δύο διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ

Ο διαγωνισμός με κόστος-μαμούθ (ύψους 11,2 εκατ. ευρώ) της Περιφέρειας για τη μίσθωση μηχανημάτων έργου (για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών) και υδροφόρων δημοπρατήθηκε μόλις στις 15 Ιουλίου, ενώ το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει… αύριο.

«Ενα τοπίο νεκρό… Καταστροφή». Με τέσσερις λέξεις ο τέως δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, περιγράφει στην «Εφ.Συν.» όσα άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Ν. Κουβαρά στην Ανατολική Αττική. Υπολογίζονται σε 36.000 τα στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που, σύμφωνα με τον «Κοπέρνικο» (EFFIS), κάηκαν εντός των ορίων των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και σε δεκάδες (ενδεχομένως και κοντά σε 100) τα σπίτια που έπληξαν οι φλόγες στον Δήμο Σαρωνικού. Οι ισχυροί άνεμοι, η άνυδρη γη και η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη δεν αμφισβητείται ότι ευνόησαν τη μεγάλη πυρκαγιά. Ηταν όμως άμεση, έγκαιρη και αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού;

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, υπήρξε «απουσία πυροσβεστικών εναέριων μέσων. Εδρασαν καθυστερημένα και ελάχιστα, κάνοντας το πολύ 10 ρίψεις στο βόρειο μέρος του Πανείου Ορους», περιέγραψε στην «Εφ.Συν.». Για το ανάγλυφο της περιοχής, η δράση των εναέριων μέσων «είναι το πρώτο και το τελευταίο. Χωρίς τα εναέρια μέσα, η φωτιά καταλήγει στη θάλασσα», σχολιάζει ο κ. Λουκάς.

Ο κ. Φιλίππου μιλά για ευρύτερη απουσία κρατικής μέριμνας. «Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να δει σοβαρά τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Να στηρίξει έγκαιρα και εμπρόθεσμα τους δήμους. Να ξεκινήσει μεγάλα προγράμματα πρόληψης από Μάρτη ή Απρίλη. Μόνο τρέχουμε μετά τις φωτιές», εξηγεί.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές τόνιζαν από χθες ότι ήδη από την άνοιξη δόθηκαν από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών μεγαλύτεροι πόροι στους δήμους, ήδη από τις 29 Μαρτίου, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, συνολικού ύψους 23,14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα αυξημένα μεν (συγκριτικά με πέρυσι), μη επαρκή δε, όπως τονίζουν αυτοδιοικητικά στελέχη.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Λαυρεωτικής έλαβε 180.000 ευρώ από την παραπάνω χρηματοδότηση. Ο δήμαρχος εξηγεί ότι δεν επαρκούν: έθεσε ως προτεραιότητα την πρόσληψη 50 συμβασιούχων στον τομέα της πυροπροστασίας, αλλά για να καλύψει περισσότερες δράσεις απορρόφησε επιπλέον 300.000 ευρώ από το δημοτικό ταμείο.

Οι δήμοι είναι αρμόδιοι για καθαρισμούς/απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης από τις εντός σχεδίου περιοχές. «Οι φωτιές δεν ξεκινάνε από τέτοια σημεία», επισήμανε χθες (OpenTV) ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι για την πρόληψη πυρκαγιών «χρειάζεται άλλη φιλοσοφία και άλλη στρατηγική. Στελέχωση της δασικής υπηρεσίας».

Οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής στρέφουν το βλέμμα στην αποκατάσταση των ζημιών, που δεν εντοπίζονται μόνο στο δασικό περιβάλλον και σε ακίνητες περιουσίες, αλλά και σε δίκτυα (νερού και ρεύματος) και στην οδοποιία. «Πρέπει να σπεύσει άμεσα η κυβέρνηση να υποστηρίξει τον Δήμο Σαρωνικού και να αποζημιώσει όσους έχουν πάθει καταστροφές στις περιουσίες τους», υπογραμμίζει ο κ. Φιλίππου.

Γ. Σγουρός: Τραγική ανεπάρκεια της Περιφέρειας

Μεγάλες ευθύνες και στην Περιφέρεια Αττικής για την έλλειψη επαρκούς αντιπυρικής θωράκισης, καταλογίζει ο πρώην (και εκ νέου υποψήφιος) περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Οπως καταγγέλλει, ο διαγωνισμός με κόστος-μαμούθ (ύψους 11,2 εκατ. ευρώ) της Περιφέρειας για τη μίσθωση μηχανημάτων έργου (για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών) και υδροφόρων δημοπρατήθηκε μόλις στις 15 Ιουλίου –δηλαδή «στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου» η οποία έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου–, ενώ το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει… αύριο (20 Ιουλίου), με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστερήσεων από τυχόν προσφυγές. Ο κ. Σγουρός καταλογίζει στην περιφερειακή αρχή Γιώργου Πατούλη «τραγική ανεπάρκεια», «έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης» και «απρονοησία», σημειώνοντας ότι με βάση το ιστορικό των πυρκαγιών στην πολύπαθη Αττική, έπρεπε να είχε υπάρξει μέριμνα για κατάληξη του διαγωνισμού σε αναδόχους πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ελεύθερα άλλα δύο διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ

Ο Ζαχαρίας Στουρνάρας είναι στο κέντρο, ο άνδρας με το καφέ μπουφάν

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε σήμερα ο νυν διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ  Ζαχαρίας Στουρνάρας, μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή Λάρισας για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Πρόκειται για τον γνωστό πια «τυχαίο» επιβάτη κατά την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου αλλά και τον άνθρωπο που έσπευσε να τερματίσει τις πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στον υφυπουργό Μεταφορών για την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά  την έξοδό του από τα δικαστήρια δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα ατόμων.

Ενώπιον του ανακριτή απολογήθηκε σήμερα και ο γενικός διευθυντής (από 21-3-2017 έως 15-11-2019) της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ Γρηγόρης Σαμπατακάκης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους..

Την περασμένη εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία του στον Εφέτη-Ανακριτή, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων του ΟΣΕ απ’ το 2021 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον κ. Ιωάννη Παληοθόδωρο, στον οποίο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης της εξόδου από τη χώρα και η καταβολή εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ.