Αποστολάκης για Έβρο: Κάποιοι πολίτες πήραν τα όπλα και το παίζουν σερίφηδες – Μηταράκη: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ για…

“Όποιος δεν ανησυχεί ζει σε άλλη πραγματικότητα” τόνισε ο πρώην υπουργός Άμυνας και Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος “προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα στη Συρία, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό ως εργαλείο πίεσης. Το πού θέλει να το φτάσει είναι ένα ερώτημα». Πρόσθεσε ότι αυτή η πίεση στον Έβρο δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα και δημιουργεί μια ανησυχία για το τι θα γίνει άμα «σπάσει» ο Έβρος όπως και το θέμα στα νησιά.

«Το γεγονός ότι ο Έβρος φυλάσσεται επαρκώς και είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσουν κάποιοι, θα οδηγήσει τη μεγάλη πίεση στα νησιά που εκεί τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα». Ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν δεν πρέπει να κατέληξε σε πολύ βολικές λύσεις για τον Τούρκο Πρόεδρο, που σημαίνει ότι ο σουλτάνος θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση καθώς «έχει πέσει και η δημοτικότητά του στο εσωτερικό της Τουρκίας».

Για την πίεση στον Έβρο

Για το πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα την πίεση στον Έβρο, ο ναύαρχος Αποστολάκης είπε ότι το αποτέλεσμα (απόκρουσης μεταναστευτικών ροών) ανεβάζει την ψυχολογία του κόσμου. «Δεδομένου ότι τα έξοδα είναι πολλά και ότι υπάρχει και ο παράγοντας κόπωση, «πρέπει να ζητάμε και τη βοήθεια της Ε.Ε. που ανταποκρίθηκε τουλάχιστον στις πρώτες υποσχέσεις και μένει να δούμε πότε θα υλοποιηθούν», είπε ο κ. Αποστολάκης.Σχετικά με τον κίνδυνο ατυχήματος, όπως κάποιου τραυματισμού, και το αν είμαστε σε θέση ως χώρα να το ελέγξουμε, ο κ Αποστολάκης εκτίμησε ότι «τα σώματα ασφαλείας είναι πολύ προσεκτικά και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι ατύχημα καθώς πρόκειται για συμπλοκές». Πρόσθεσε ότι η ανησυχία του είναι «η εμπλοκή και υποστήριξη των πολιτών οι οποίοι δεν είναι εκπαιδευμένοι και δεν ακολουθούν κανόνες. Χρειάζεται προσοχή. Οι πολίτες δεν πρέπει να το παίζουν σερίφηδες».

Παραδοχή Μηταράκη: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ για μετεγκαταστάσεις προσφύγων» (Video)

Ξεκάθαρη παραδοχή του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, στη Βουλή ότι δεν έχει γίνει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο διάστημα.

Η ομολογία προέκυψε μετά από επίμονη αναφορά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξενογιαννακοπούλου στις δηλώσεις της κ. Ιλβα Γιόχανσον, επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιας για τα εσωτερικά θέματα, ότι δεν έχει λάβει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά:

«Έχουμε πει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ότι θα κάνουμε επίκληση του άρθρου 78.3, δεν έχουμε κάνει συγκεκριμένη επίκληση του 78.3 για ένα πολύ απλό στρατηγικό λόγο, ότι ακόμα είμαστε στη μέση της διαδικασίας της κρίσης, δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα τι χρειαζόμαστε, για να ζητήσεις μετακινήσεις πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η περίοδος αυξημένης έντασης».

Δείτε το βίντεο:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*