ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι πλατφόρμες με τα εκατομμύρια χτύπησαν σε συνεργάτιδα του Βρούτση – Άτακτη υποχώρηση Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τα voucher της διαπλοκής. Tην παραίτηση Βρούτση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ – Γιάννης Βρούτσης: Λαϊκισμός του Σύριζα οι ανακοινώσεις για τα Voucher

Και νέα σοκαριστική διάσταση στo σκάνδαλο με τα voucher της ντροπής αποκαλύπτει το documentonews.gr. Η σύμβουλός του κερνάει και η οικογένειά της πίνει από τα εκατομμύρια των voucher της ντροπής.

Η ανεξήγητη επιμονή του υπουργού Γιάννη Βρούτση να χρησιμοποιήσει τα voucher για να επιδοτήσει τους επιστήμονες που έχουν πληγεί από την πανδημία, αντί να δώσει απευθείας τα 200 εκατομμύρια, ίσως τελικώς βρίσκει εξήγηση. Η στενή συνεργάτιδά του, Ευγενία Παπαβασιλείου, ανήκει σε οικογένεια που κατέχει ΚΕΚ αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό. Η οικογένεια Παπαβασιλείου, με άλλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ έχουν Ένωση Εταιρειών (κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα) που αποτελείται από δύο ακόμη εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει τη λειτουργία των γνωστών πλατφορμών με τα “Σόλιου Ελικίκου” 

Συγκεκριμένα η οικογένεια της Συμβούλου του Βρούτση (και μέχρι πρότινος και μέτοχος στα ΚΕΚ), είναι ιδιοκτήτρια των ΚΕΚ “Ευκλείδης”.

Τα ΚΕΚ “Ευκλείδης” δραστηριοποιούνται από κοινού με τα ΚΕΚ “Μαστερ” και “Δήμητρα”, που ανήκουν στους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους τρεις από τις επτά πλατφόρμες που θα μοιραστούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ επειδή κάνουν το μεσάζοντα στα κονδύλια Βρούτση .

Το μοίρασμα των χρημάτων δια των μεσαζόντων γίνεται μια στενή οικογενειακή υπόθεση, με επίκεντρο την οικογένεια της συμβούλου του Υπουργού Γιάννη Βρούτση.

Δείτε λοιπόν παρακάτω όλα τα στοιχεία από τα οποία αβίαστα προκύπτει άμεση σχέση μεταξύ ιδιοκτητών τριών από τις επτά πλατφόρμες που θα διαχειριστούν τα 30 από τα 193 συνολικά εκατομμύρια, με την σύμβουλο του υπουργού Εργασίας καθώς και με την οικογένειά της.

Οικογενειακή υπόθεση

Τον Οκτώβριο του 2019 όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση τοποθετήθηκε «σε θέση μετακλητού συνεργάτη κατηγορίας ΠΕ στο ιδιαίτερο γραφείο της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας η δικηγόρος Παπαβασιλείου Αντωνίου Ευγενία. Το συγκεκριμένο πρόσωπο ωστόσο έχει συγγενική και όχι μόνο σχέση με την οικογένεια Παπαβασιλείου στην οποία ανήκει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ευκλείδης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας τα οποία έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, στις 21 Οκτωβρίου 2016 η Ευγενία Παπαβασιλείου, υπέγραψε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου ,Μιχαήλ Παπαβασιλείου και Αθηνά Παπαβασιλείου. Το συμφωνητικό αφορούσε στην «μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων αλλά και τροποποίησης κωδικοποίησης του του καταστατικού της ετερρόρυθμης εταιρείας με την επωνυμία Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ ΕΕ και ΔΤ ΚΕΚ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ».

‘Οπως διαφημίζει το site του ΚΕΚ Ευκλείδης, ανήκει σε Ένωση Εταιρειών από κοινού με τα ΚΕΚ Master και Δήμητρα που έχουν όλως τυχαίως αναλάβει τις πλατφόρμες

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο συμφωνητικό από την εταιρεία αποχωρεί η Παπαβασιλείου Αθηνά η οποία κατείχε το 1/3 του κεφαλαίου της εταιρείας και μεταβιβάζει την εταιρική της ιδιότητα στη σύμβουλο της γενικής γραμματέας του υπουργείου Εργασίας έναντι 22.000 ευρώ. Επίσης ο Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος ο οποίος κατείχε επίσης το 33,33% του κεφαλαίου της εταιρείας μεταβιβάζει το ποσοστό του ως εξής: Στον Μιχαήλ Παπαβασιλείου το 26,666% ο οποίος μαζί με το προηγούμενο ποσοστό που κατείχε φτάνει στο 60% και στη Ευγενία Παπαβασιλείου το 6,67%, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία να αγγίξει το 40%. Στη συνέχεια μάλιστα συστήθηκε ετερρόρυθμη εταιρεια με την επωνυμία «Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ» και διακριτικό τίτλο ΚΕΚ Ευκλείδης στην οποία συμμετείχαν ως ομόρρυθμο μέλος η Ευγενία Παπαβασιλείου και ως ετερρόρυθμο ο Μιχαήλ Παπαβασιλείου.

Το Σεπτέμβριο του 2018 υπεγράφη νέο ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων και τροποποίησης μεταξύ της Ευγενία Παπαβασιλείου, του Μιχάηλ Παπαβασιλείου και της Αθηνάς Παπαβασιλείου. Εκεί η Ευγενία Παπαβασιλείου αποχωρεί από την εταιρεία και μεταβιβάζει το μερίδιο της στην Αθηνά Παπαβασιλείου έναντι 24.000 ευρώ. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ίδια υπήρξε και μέτοχος, άρα είχε ίδιον οικονομικό όφελος , αλλά είναι και συγγενής της οικογένειας Παπαβασιλείου.

Η κοινοπραξία και οι συνέταιροι

Η οικογένεια Παπαβασιλείου συνεργάζεται ωστόσο με εταιρείες που έχουν αναλάβει κάποιες από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατάρτισης επί υπουργίας Βρούτση. Ειδικότερα η ΑΘ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ ΕΕ συμμετέχει στην κοινοπραξία εταιρειών «ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ – ΜΑΣΤΕΡ ΑΕ – ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ».

Πάμε όμως να δούμε σε ποιους ανήκουν αυτές οι εταιρείες και πως συνδέονται με τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ΔΗΜΗΤΡΑ είναι συμφερόντων Πιτσούλη, ο οποίος μέσω της εταιρείας «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» έχει αποκτήσει την πλατφόρμα edimitra.gr.

Η εταιρεία ΜΑΣΤΕΡ είναι συμφερόντων Μανωλίτση. Δύο από τις επτά πλατφόρμες οι Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master.

Ο ίδιος μάλιστα με αναρτήσεις του στο twitter δεν έκρυψε την αγάπη του για το Γιάννη Βρούτση.

 

Άτακτη υποχώρηση Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τα voucher της διαπλοκής – Tην παραίτηση Βρούτση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά τις απογευματινές αποκαλύψεις του Documento, που δείχνουν την οικογένεια της συμβούλου του ίδιου του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Ευγενία Παπαβασιλείου, να σχετίζεται με ΚΕΚ και εταιρικά σχήματα που οδηγούν στις πλατφόρμες τηλεκατάρτησης, ο Μητσοτάκης έβαλε τον υπουργό του να ανακοινώσει πως χρηματοδοτεί τους επιστήμονες απευθείας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γιάννης Βρούτσης αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως όχι μόνο καταργείται η τηλεκατάρτηση αλλά θα γίνει και έρευνα για τα ΚΕΚ.

Ξαφνικά όλη η επιχειρηματολογία περί έκτακτων συνθηκών που οδήγησαν στα voucher και την γελοία τηλεκατάρτηση αλλά και εκείνα που το εμφάνιζαν ως απαίτηση του ΕΣΠΑ πήγαν περίπατο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μειώσει το κόστος και να να διαχειριστεί την κρίση που τον φέρνει απέναντι σε μεγάλο τμήμα του κόσμου, κάνει στροφή 180 μοιρών και ανακαλύπτει την Αμερική που δεν έβλεπε.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί και δεν θέλει να προχωρήσει σε αποπομπή του Βρούτση αν και αποδεικνύεται ξεκάθαρη η σχέση του με τη μεθόδευση των voucher, για να μην αποδεχθεί την ήττα του.

Λίγο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την αποπομπή του υπουργού μετά την αποκάλυψη του Documento.

«Δήλωση Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση

Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

 

Γιάννης Βρούτσης: Λαϊκισμός του Σύριζα οι ανακοινώσεις για τα Voucher

Voucher για τηλεκατάρτιση: Από τους πανηγυρισμούς στην ήττα

Voucher για τηλεκατάρτιση: Από τους πανηγυρισμούς στην ήττα

Τι έλεγε ο Γιάννης Βρούτσης πριν από μία μόλις μέρα για την τηλεκατάρτιση μέσω voucher και τι λέει σήμερα.

Ερωτηθείς για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω voucher για επιστήμονες πληττόμενους από τον κορονοϊό ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για «κριτική χωρίς περιεχόμενο», μόλις ένα 24ωρο πριν αυτό καταργηθεί στον απόηχο των καταγγελιών για φιάσκο.

«Εμείς αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε με απόλυτο σεβασμό τις επιστημονικές κατηγορίες, την επιστημονική κατάρτιση των οποίων σέβομαι, αλλά έπρεπε μέσα στην κρίσιμη στιγμή να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Εφαρμόσαμε τη διαδικασία της τηλεκατάρτισης, η οποία έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η επιλογή των 399 ΚΕΚ δεν έγινε από το υπουργείο Εργασίας, αλλά είναι πιστοποιημένοι φορείς από το υπουργείο Παιδείας. Και το voucher και οι πιστοποιημένοι φορείς είναι διαδικασίες που ακολουθούνται απαρέγκλιτα από το 2011», σημείωνε ο ίδιος την Τρίτη σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ.

Στο ίδιο μοτίβο, ο κ. Βρούτσης ισχυρίστηκε, στον Τ/Σ Mega, πως για τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην υλοποίηση του προγράμματος δεν ευθύνεται αυτός αλλά οι επιστήμονες.

Εξάλλου, σε σχέση με το… φαινόμενο «Σκοιλ_Ελικικού» ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως δεν εντόπισε παρά «δύο-τρία ορθογραφικά λαθάκια». Δεν είναι τυχαίο πως οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας έκαναν λόγο για προσβλητικές δηλώσεις Βρούτση, καθώς πλήθαιναν οι καταγγελίες ενώ ο ίδιος συνέχιζε να υπερασπίζεται το πρόγραμμα.