Αποκαλυτικά νέα ευρήματα σε δυο πυραμίδες στο Ντασχούρ

Τα ευρήματα έγιναν κατά τις ανασκαφικές εργασίες στη βασιλική νεκρόπολη του Dahshur στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου.

Οι αρχαιολόγοι της Αιγύπτου άνοιξαν δύο αρχαίες πυραμίδες νότια της πρωτεύουσας και παρουσίασαν μια συλλογή νεοαποκτηθέντων σαρκοφάγων, μερικές από τις οποίες περιέχουν καλά διατηρημένες μούμιες. Ο υπουργός αρχαιοτήτων Khaled al-Anani δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Bent Pyramid του βασιλιά Sneferu, του πρώτου φαραώ της τέταρτης δυναστείας της Αιγύπτου, και μια κοντινή πυραμίδα θα ανοίξουν ξανά στους επισκέπτες τις πύλες τους για πρώτη φορά από το 1965. Αποκάλυψε ακόμα ότι μια ομάδα αρχαιολόγων είχε αποκαλύψει σαρκοφάγους και τα ερείπια ενός αρχαίου τείχους που χρονολογείται από το Μεσαίο Βασίλειο πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Τα ευρήματα έγιναν κατά τις ανασκαφικές εργασίες στη βασιλική νεκρόπολη του Dahshur στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου, σε μια περιοχή που φιλοξενεί μερικές από τις παλαιότερες πυραμίδες της Αιγύπτου.

“Βρέθηκαν αρκετές πέτρινες, πήλινες και ξύλινες σαρκοφάγοι και μερικές περιέχουν μούμιες σε καλή κατάσταση”, ανέφερε ο υπουργός αρχαιοτήτων σε δήλωση. Το τείχος εκτείνεται σε περίπου 60 μέτρα και βρίσκεται νότια της πυραμίδας της 12ης δυναστείας του φαραώ βασιλιά Αμενέματ Β, επίσης στη νεκρόπολη Dahshur. Τα ευρήματα περιελάμβαναν επίσης ταφικές μάσκες καθώς και εργαλεία που χρονολογούνται από την ύστερη περίοδο, η οποία διήρκεσε σχεδόν 300 χρόνια μέχρι την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Αλέξανδρο το 332 π.Χ. – που χρησιμοποιήθηκαν για την κοπή λίθων, ανέφερε το υπουργείο.

Η Αίγυπτος έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να προωθήσει αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε ολόκληρη τη χώρα σε μια προσπάθεια να αναβιώσει ο τουρισμός, τον οποίο έπληξε η αναταραχή που ακολούθησε την εξέγερση του 2011.

 

‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >