Γερμανία: Θα παραδώσει αντιαεροπορικά άρματα στην Ουκρανία — Αποκάλυψη Washington Post: Οι ΗΠΑ στέλνουν Patriot στην Ουκρανία

Την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας σηματοδοτεί η απόφαση του Βερολίνου να παραδώσει στο Κίεβο..

Την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας σηματοδοτεί η απόφαση του Βερολίνου να παραδώσει στο Κίεβο αντιαεροπορικά άρματα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, μετά τις συνομιλίες που είχαν η υπουργός Κριστίνε Λάμπρεχτ με τον ουκρανό ομόλογό της Ολέξιι Ρέσνικοφ, η Ουκρανία θα παραλάβει τα πρώτα 15 αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard εντός του καλοκαιριού, ενώ οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα παρέχουν ακόμη πυρομαχικά και θα εκπαιδεύσουν Oυκρανούς στρατιώτες στη Γερμανία.

«Μίλησα με τον Ουκρανό συνάδελφό μου και μου επιβεβαίωσε ρητά για μία ακόμη φορά ότι η Ουκρανία θα ήθελε την ταχύτερη δυνατή παράδοση από τη Γερμανία αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard, συμπεριλαμβανομένων 59.000 φυσιγγίων», δήλωσε η Κρ. Λάμπρεχτ. Πρόσθεσε ότι «τώρα εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα πρώτα 15 Gepard θα είναι έτοιμα από τα μέσα Ιουλίου και με πλήρως εκπαιδευμένα πληρώματα».

Η εταιρία Krauss-Maffei Wegmann, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έχει λάβει το πράσινο φως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πουλήσει στην Ουκρανία τα τεχνικά ανακαινισμένα αντιαεροπορικά άρματα από τα πρώην αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Συνολικά πρόκειται για 50 άρματα.

 

Αποκάλυψη Washington Post: Οι ΗΠΑ στέλνουν Patriot στην ΟυκρανίαABD'den Türkiye'ye 3,5 milyar dolarlık Patriot füze satışına onay | PolitikYol Haber Sitesi

Μεγάλες ανατροπές στον πόλεμο της Ουκρανίας και πιθανώς μεγαλύτερη κλιμάκωση εφόσον επαληθευτούν οι αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περί αποστολής πυραύλων Patriot στο Κίεβο από τις ΗΠΑ.

Οι αναφορές αυτές επικαλούνται ως πηγή δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο στο «πακέτο» βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία που ενέκρινε το Κογκρέσο, περιλαμβάνει και την αποστολή συστοιχιών Patriot.

Υπενθυμίζεται πως με μεγάλη πλειοψηφία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε το κολοσσιαίο πακέτο βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία με ψήφους 79 υπέρ έναντι 11 κατά. Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα μακροοικονομικό και ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρηματοδοτήσουν την προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot και πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς», αναφέρει το NEXTA επικαλούμενο την Washington Post.

Η πληροφορία γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από Ουκρανούς χρήστες που αναφερόμενοι στους Patriot κάνουν λόγο για ένα από τα πιό ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο.

Η πληροφορία της Washington Post – εφόσον επιβεβαιωθεί – θα αποτελέσει πιθανώς σημείο καμπής για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν θωρακίσει με Patriot την Σλοβακία, προκειμένου εκείνη να στείλει τους S-300 που διέθετε στην Ουκρανία.

Εφόσον το προηγμένο πυραυλικό σύστημα αποσταλεί στην Ουκρανία, θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, η οποία – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις – δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στον εναέριο χώρο του «εχθρού» της.