Αποκάλυψη Guardian: Έκθεση προειδοποιούσε για επιδημία κορονοϊού από το 2016 (έγγραφο)

Αντιδράσεις στη Βρετανία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη για την πανδημία παρά τη μεγάλη άσκηση Alice που είχε σαν σενάριο επιδημία του κορονοϊού MERS – CoV

Αντιδράσεις στη Βρετανία με τη σημαντική αποκάλυψη του Guardian, σχετικά με την υγειονομική άσκηση «Alice» που πραγματοποιήθηκε στη χώρα πριν από 5 χρόνια και βασίστηκε σε σενάριο επιδημίας ενός κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η έγκυρη εφημερίδα και ο δημοσιογράφος Robert Booth, ήδη από το 2016, οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιούσαν για την ανάγκη επαρκών αποθεμάτων υλικών ατομικής προστασίας, αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχων και ιχνηλάτησης κρουσμάτων και ελέγχων επισκεπτών από το εξωτερικό, ενόψει μιας πιθανής έξαρσης κάποιου κορονοϊού στη χώρα.

Οι υγειονομικές αρχές είχαν κάνει τη συγκεκριμένη έκκληση, λαμβάνοντας αφορμή από τα αποτελέσματα μιας έρευνας που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, και είχε εντοπίσει τις αδυναμίες του συστήματος υγείας και είχε στο «σενάριό της» μια επιδημία κορονοϊού.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την τότε αρχίατρο της Αγγλίας, Σάλι Ντέιβις. Στην «προφητική» άσκηση συμμετείχαν διοικητικοί αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), το Υπουργείο Υγείας, ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία και παρατηρητές από τις τοπικές κυβερνήσεις της Β. Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας.

Οι συμμετέχοντες υπέθεσαν ότι κρούσματα του κορονοϊού MERS – CoV, είχαν καταφθάσει στο Λονδίνο και το Μπέρμινγκχαμ και είχαν εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, προκαλώντας μια «μεγάλης κλίμακας επιδημία». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο MERS είχε βρεθεί στην Αραβική Χερσόνησο το 2012, και προκαλεί εν δυνάμει θανατηφόρο αναπνευστική νόσο, μπορεί να μεταδοθεί ασυμπτωματικά, ενώ τότε δεν υπήρχε γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού.

Στο ρεπορτάζ του Guardian, υπενθυμίζεται ότι βρετανοί υπουργοί είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι η προετοιμασία για ενδεχόμενη πανδημία είχε προσανατολιστεί περισσότερο στον ιό της γρίπης, με αποτέλεσμα να μην έχει προετοιμαστεί η Βρετανία για τις απαιτήσεις ενός κορονοϊού σε επίπεδο υλικού ατομικής προστασίας, νοσοκομείων και δομές φροντίδας.

Η 23 σελίδων αναφορά της ομάδας της Ντέιβις που αποκαλύπτει ο Guardian και αναμεταδίδει το koutipandoras.gr αναμένεται να προκαλέσει νέες επικρίσεις προς την κυβέρνηση της Βρετανίας για την ανετοιμότητα της χώρας στην πανδημία του Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο έγγραφο, υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού προς την ανταπόκριση της κυβέρηνησης και του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην πανδημία του Covid-19, βασισμένοι σε παρανόηση της αναφοράς».

Ωστόσο, την Πέμπτη, το έγγραφο δόθηκε στον Δρ. Μούσα Κουρέσι, ενός υγειονομικού ακτιβιστή, στο πλαίσιο των νόμων περί ελεύθερης πληροφόρησης. Ο Κουρέσι, μάχεται για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από την ετοιμότητα της κυβέρνησης για την πανδημία και αναρτά στο διαδίκτυο τα επίσημα έγγραφα που έχει στην κατοχή του σχετικά με αυτό το θέμα.

ΠΗΓΗ: The Guardian