Αποκάλυψη BBC για Τουρκία: Κατέρρευσαν ακόμα και κτίρια που κατασκευάσθηκαν πρόσφατα — Ερντογάν: Χοντροκομμένο επικοινωνιακό σόου σε μια Τουρκία που θρηνεί

 Αποκάλυψη BBC για Τουρκία: Κατέρρευσαν ακόμα και κτίρια που κατασκευάσθηκαν πρόσφατα- Σκάνδαλο με “αμνηστία” για 13  εκατ. προβληματικές κατασκευές!- Εγκλήματα κακοτεχνιών από τις εταιρείες του “κύκλου Ερντογάν”

 Σκάνδαλο με “αμνηστία” για 13 εκατ. προβληματικές κατασκευές!- Εγκλήματα κακοτεχνιών από τις εταιρείες του “κύκλου Ερντογάν”

Ένα από τα προσφάτως κατασκευασθέντα κτίρια που κατέρρευσαν- Φωτογραφία από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ παρουσιάζει το BBC, σύμφωνα με το οποίο χιλιάδες κτίρια που κατέρρευσαν στην ζώνη του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία κατασκευάσθηκαν με εγκληματικές αμέλειες και κακοτεχνίες από κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν τουλάχιστον την ανοχή των κυβερνητικών στελεχών, ενώ πυκνώνει η οργή για την κατασπατάληση του “φόρου σεισμού” που επιβλήθηκε το 1999 (μετά τους καταστροφικούς σεισμούς) με ευθύνη του Ερντογάν.

Ενώ η Τουρκία πορεύεται προς τις εκλογές (αν και βλέπουν το φως σενάρια ακόμα και για την αναβολή τους με την επίκληση εθνικού λόγου μετά την βιβλική καταστροφή), οι αποκαλύψεις για την διαφθορά των κατασκευαστικών, της “συμμορίας των πέντε” όπως έχει ονομαστεί, πιέζουν έντονα τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος αμήχανα και επιθετικά προσπαθεί να διαχειριστεί την καθυστερημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Την ίδια ώρα τούρκοι σεισμολόγοι λένε πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 184.000!

Η έρευνα του BBC:

Η οργή αυξάνεται στην Τουρκία που η κακή εφαρμογή των κανονισμών συνέβαλε στην κατάρρευση πολλών κτιρίων στους πρόσφατους σεισμούς.

Το BBC έχει επαληθεύσει παραδείγματα πρόσφατα κατασκευασμένων εκτάσεων που κατέρρευσαν στην τελευταία καταστροφή.

Ένα κτίριο στη Μαλάτια (δείτε εδώ το βίντεο) ολοκληρώθηκε πέρυσι και στιγμιότυπα οθόνης κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας διαφήμισης που έλεγε ότι “ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς για τους σεισμούς”.

Αυτό το κτίριο αναφερθηκε ότι συμμορφωνόταν με τους τελευταίους κανονισμούς για τους σεισμούς.

Το κείμενο ανέφερε ότι όλα τα υλικά και η κατασκευή που χρησιμοποιήθηκαν ήταν “πρώτης ποιότητας”.

Δεν υπάρχει ίχνος αυτής της διαφήμισης τώρα, αλλά αρκετοί άνθρωποι είχαν τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο και τα είχαν δημοσιεύσει στο διαδίκτυο . Η διαφήμιση ταιριάζει με το στυλ παρόμοιων στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Μια άλλη πολυκατοικία που χτίστηκε πρόσφατα στο λιμάνι του Iskenderun έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό.

Κτήριο στο Iskenderun
Πριν και μετά: Μια πρόσφατα χτισμένη πολυκατοικία στο Iskanderun

Η κατασκευαστική εταιρεία για αυτό το κτίριο δημοσίευσε μια εικόνα που δείχνει ότι ολοκληρώθηκε το 2019.

Το BBC επαλήθευσε ότι η εικόνα του κατεστραμμένου κτιρίου (δεξιά) ταιριάζει με τη θέση της δημοσιότητας της εταιρείας στο μπλοκ (αριστερά).

Ένα άλλο κτίριο που άνοιξε στην Αττάκεια το 2019 μπορεί να δει κανείς σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο σε μια φωτογραφία που επαληθεύτηκε από το BBC.

Δυνατός Κήπος
Το συγκρότημα Guclu Bahce στην Antakya υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς

Βρήκαμε ένα βίντεο από την τελετή έναρξης του συγκροτήματος κατοικιών από τον Νοέμβριο του 2019, στο οποίο ο ιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής εταιρείας που εμπλέκεται λέει: “Το έργο Guclu Bahce City είναι ιδιαίτερα ιδιαίτερο σε σύγκριση με τα άλλα όσον αφορά την τοποθεσία και τις κατασκευαστικές του ιδιότητες.”

Αν και οι σεισμοί ήταν ισχυροί, οι ειδικοί λένε ότι τα σωστά κατασκευασμένα κτίρια θα έπρεπε να μπορούν να μείνουν όρθια.

«Η μέγιστη ένταση αυτού του σεισμού ήταν βίαιη, αλλά όχι απαραίτητα αρκετή για να γκρεμίσει καλά κατασκευασμένα κτίρια», λέει ο David Alexander, Καθηγητής Σχεδιασμού και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης στο University College του Λονδίνου.

“Στα περισσότερα σημεία το επίπεδο δόνησης ήταν μικρότερο από το μέγιστο, επομένως μπορούμε να συμπεράνουμε από τα χιλιάδες κτίρια που κατέρρευσαν, σχεδόν όλα δεν ανταποκρίνονται σε κανέναν εύλογα αναμενόμενο κατασκευαστικό κώδικα σεισμού.”

Μη τήρηση οικοδομικών κανονισμών

Οι κατασκευαστικοί κανονισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι μετά από προηγούμενες καταστροφές, με πιο πρόσφατη το 2018.

Αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας θεσπίστηκαν επίσης μετά τον σεισμό του 1999 γύρω από την πόλη Izmit, στα βορειοδυτικά της χώρας, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 17.000 άνθρωποι.

Οι πιο πρόσφατοι κανόνες απαιτούν από τις κατασκευές σε σεισμογενείς περιοχές να χρησιμοποιούν σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας ενισχυμένο με χαλύβδινες ράβδους. Οι κολώνες και οι δοκοί πρέπει επίσης να κατανέμονται για να απορροφούν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις των σεισμών.

Αυτοί οι νόμοι, ωστόσο, έχουν εφαρμοστεί ανεπαρκώς.

«Εν μέρει το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μικρή μετασκευή των υπαρχόντων κτιρίων, αλλά υπάρχει επίσης πολύ μικρή επιβολή των προτύπων δόμησης σε νέα κτίρια», λέει ο καθηγητής Alexander.

Γιατί η επιβολή είναι τόσο αδύναμη;

Η κυβέρνηση έχει παράσχει περιοδικές «κατασκευαστικές αμνηστίες» – ουσιαστικά νομικές εξαιρέσεις για την καταβολή τέλους, για τις κατασκευές που κατασκευάζονται χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας. Αυτά έχουν περάσει από τη δεκαετία του 1960 (με το τελευταίο το 2018).

Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τέτοιες αμνηστίες κινδυνεύουν με καταστροφή σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Έως και 75.000 κτίρια σε όλη την πληγείσα ζώνη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει οικοδομική αμνηστία, σύμφωνα με την Pelin Pınar Giritlioğlu, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Πολεοδόμων στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την τελευταία καταστροφή, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα νέο σχέδιο νόμου αναμένει την έγκριση του κοινοβουλίου που θα χορηγούσε περαιτέρω αμνηστία για πρόσφατες κατασκευαστικές εργασίες .

Ο γεωλόγος Celal Sengor είπε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η υπέρβαση τέτοιων κατασκευαστικών αμνηστιών σε μια χώρα γεμάτη από ρήγματα ισοδυναμεί με “έγκλημα” .

Μετά από έναν φονικό σεισμό που έπληξε τη δυτική επαρχία της Σμύρνης το 2020, μια τουρκική αναφορά του BBC διαπίστωσε ότι 672.000 κτίρια στη Σμύρνη είχαν επωφεληθεί από την πιο πρόσφατη αμνηστία.

Η ίδια έκθεση ανέφερε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης δήλωσε το 2018 ότι πάνω από το 50% των κτιρίων στην Τουρκία -που ισοδυναμεί με σχεδόν 13 εκατομμύρια κτίρια- κατασκευάστηκαν κατά παράβαση των κανονισμών.

Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας για σχόλια σχετικά με τις προδιαγραφές δόμησης στην Τουρκία μετά τους πιο πρόσφατους σεισμούς, το οποίο είπε: “Κανένα κτίριο που κατασκευάστηκε από τη διοίκησή μας δεν έχει καταρρεύσει. Οι μελέτες εκτίμησης ζημιών συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς στο πεδίο.”

 

Ερντογάν: Χοντροκομμένο επικοινωνιακό σόου σε μια Τουρκία που θρηνείΕρντογάν: Χοντροκομμένο επικοινωνιακό σόου σε μια Τουρκία που θρηνεί

Με την πλάτη στον τοίχο ο Τούρκος πρόεδρος μετά τις αστοχίες και την κριτική για τους χειρισμούς του στον καταστροφικό σεισμό, που ακολουθεί έναν προσβλητικό επικοινωνιακό τακτικισμό τη στιγμή που ο απολογισμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι αστοχίες του Ερντογάν και η καθυστερημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία έχουν πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, αφού, πέρα από τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, διεθνή media παγκοσμίου εμβέλειας βάζουν στο “κάδρο” τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο ίδιος παραδέχτηκε μεν πως “έγιναν κάποια λάθη”, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος πως “σύντομα θα είμαστε καλύτερα” τη στιγμή που οι νεκροί στη χώρα του αγγίζουν τους 13.000. Ο ίδιος πάντως κάλεσε τους συμπολίτες του “να μην ακούνε τους προβοκάτορες”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, πράγμα που προφανώς αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, όπως προδίδει το προσβλητικό επικοινωνιακό show που ακολουθεί τις τελευταίες ώρες, στον βωμό των ψήφων, αλλά και στις πλάτες μίας Τουρκίας που θρηνεί.

Πέρα από το φερόμενο “μπλόκο” στο Twitter και τις αναφορές για περιορισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα εντός Τουρκίας, την οποία επιβεβαίωσε και ο Έλον Μασκ, ο Τούρκος πρόεδρος έχει “επιστρατεύσει” όλα τα μέσα (και δικά του φιλοκυβερνητικά Μέσα) τα τελευταία 24ωρα, επιδιδόμενος σε μία χοντροκομμένη “παράσταση” την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Μετά από όσα είπε κατά την επίσκεψή του στο Καχραμάνμαρας της νότιας Τουρκίας, με τις δηλώσεις του να μην αποδίδουν την πραγματική θλιβερή εικόνα αποκάλυψης που βιώνει η χώρα του, ο Ερντογάν έβαλε “μπροστά” και τη σύζυγό του Εμινέ, ακολουθώντας ένα φτηνό αλλά και προκλητικό επικοινωνιακό τακτικισμό που προκαλεί δικαιολογημένη οργή, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μία μεγάλη μάζα πολιτών.

Προεδρικό σκάφος, “Ερντογανικά” Μέσα και στη μέση η Εμινέ

Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μεταξύ αυτών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, μετέφερε με ιδιαίτερα… κολακευτικά λόγια την είδηση πως επιστρατεύτηκε το προεδρικό αεροσκάφος για να μεταφέρει τραυματίες από την περιοχή του Καχραμάνμαρας στην Άγκυρα.

Μεταξύ των ανθρώπων που διασώθηκαν ήταν και 16 ασυνόδευτα βρέφη, ηλικίας μέχρι 1 έτους, τα οποία εμφανίζονται σε φωτογραφίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα στην αγκαλιά μελών διασωστικής ομάδας.

Όπως αναφέρει το Anadolu, τα 14 από αυτά αναγνωρίστηκαν, ενώ στα άλλα δύο δόθηκε το όνομα “βρέφος στα συντρίμμια”.

Το ένστικτο της επικοινωνιακής… αυτοσυντήρησης, όμως, της κυβέρνησης Ερντογάν δεν περιορίστηκε στις φωτογραφίες και την “είδηση” από το προεδρικό αεροσκάφος, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και η τύχη τους βρίσκεται στο έλεος ενός κρατικού μηχανισμού που λειτουργεί με βραδύτητα.

Μετά το αεροπλάνο, “επιστρατεύτηκε” και η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν, η οποία, σύμφωνα με το Anadolu πάντα “ήταν η πρώτη που” επισκέφθηκε τα 16 βρέφη, ενώ μάλιστα “δάκρυσε όταν αγκάλιασε ένα προς ένα τα μωρά”.

Η ίδια συνομίλησε επίσης με τις ανάδοχες μητέρες του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, οι οποίες φροντίζουν τα μωρά στο νοσοκομείο, ενώ έκανε και ανάρτηση για την επίσκεψή της σε αυτό υπενθυμίζοντας πως τα βρέφη μεταφέρθηκαν “με το προεδρικό αεροσκάφος” και εκφράζοντας την αισιοδοξία της αφού, μετά από αυτή την κίνηση “αναπτερώνονται λίγο οι ελπίδες μας”.

Όλα τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν τη στιγμή που η Τουρκία βιώνει εφιαλτικές στιγμές, οι νεκροί φτάνουν τους 13.000, οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό σοκάρουν και ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας από πολλές χώρες του πλανήτη βρίσκονται στη χώρα ή ταξιδεύουν σ’ αυτή για να συνδράμουν έναν κρατικό μηχανισμό που αποδείχτηκε απροετοίμαστος, και συνεχίζει να είναι ανεπαρκής στο πλευρό των απελπισμένων πολιτών.

Απόδειξη; Η μαρτυρία ενός πατέρα πέντε παιδιών, του Αχμέτ Χουσεΐν: “Τα παιδιά μας έχουν παγώσει. Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές”.

Αυτό είναι μόλις ένα ζωντανό παράδειγμα από τα “κενά” που παραδέχτηκε ο Ερντογάν.