Απογραφή 2021: Λήγει σήμερα η προθεσμία! Τι θα γίνει με όσους δεν πρόλαβαν να απογραφούν — Χριστούγεννα με… κανόνες! Οι προτάσεις των επιστημόνων και η ανησυχία για έξαρση μετά τις γιορτές

Απογραφή 2021: Αναλυτικά όλη η ηλεκτρονική διαδικασία βήμα – βήμα μέσα από  εικόνες - i-diakopes.gr

Τελειώνει σήμερα, Δευτέρα 13.12.2201, η παράταση που είχε δώσει η ΕΛΣΤΑΤ για την αυτοαπογραφή του πληθυσμού.

Μέχρι τα μεσάνυχτα όσοι δεν πρόλαβαν μπορούν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά αφού λήγει σήμερα η παράταση που είχε δώσει η ΕΛΣΤΑΤ. Για όσους δεν τα καταφέρουν μέχρι τα μεσάνυχτα, θα απογραφούν το επόμενο διάστημα με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης από τον απογραφέα της περιοχής τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛΣΤΑΤ προσανατολίζεται στο δεύτερο στάδιο της απογραφής να γίνει μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον απογραφέα, αφού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και του φόβου των πολιτών μήπως κάποιοι παριστάνουν τους απογραφείς, διαπιστώνεται απροθυμία να ανοίξουν την πόρτα τους.

 Κορονοϊός: Χριστούγεννα με… κανόνες! Οι προτάσεις των επιστημόνων και η ανησυχία για έξαρση μετά τις γιορτές

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι οι ερευνητές για την Απογραφή Κτιρίων (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του απογραφέα από την είσοδο του σπιτιού τους.

 

Χριστούγεννα με… κανόνες! Οι προτάσεις των επιστημόνων και η ανησυχία για έξαρση μετά τις γιορτέςΚορονοϊός: Χριστούγεννα με… κανόνες! Οι προτάσεις των επιστημόνων και η ανησυχία για έξαρση μετά τις γιορτές

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αλλάζει τα δεδομένα για τα φετινά Χριστούγεννα.

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αλλάζει τα δεδομένα για τα φετινά Χριστούγεννα. Η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα και λόγω των γιορτών, κατά τη διάρκεια των οποίων ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός είναι συνηθισμένα… φαινόμενα.

Ανήσυχοι παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις και οι Έλληνες επιδημιολόγοι, αν και στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόλις τρία κρούσματα από τη νέα παραλλαγή και μάλιστα όλα προερχόμενα από ταξίδια. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

Ειδικευμένοι στις μεταλλάξεις επιστήμονες υπενθυμίζουν στο iatropedia.gr πως και με τη παραλλαγή Δέλτα, για περίπου δύο μήνες τα κρούσματα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα, πριν επεκταθούν στη συνέχεια με ιλιγγιώδη ρυθμό.

Υπάρχουν μάλιστα αυξημένες επιδημιολογικές ενδείξεις, πως παρά την αποκλιμάκωση σήμερα στα κρούσματα, η νέα έξαρση δεν θα αργήσει να συμβεί μετά τις γιορτές και μάλιστα αυτή τη φορά στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Οικογενειακές συγκεντρώσεις με αυξημένο testing και έως 20 άτομα

Σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει την Τετάρτη οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για την κατάρτιση ενός νέου οδικού χάρτη για τις γιορτές, που θα περιλαμβάνει πιθανότατα όχι νέες απαγορεύσεις, αλλά ευρύτερες συστάσεις για τήρηση των υγειονομικών μέτρων και οριοθέτηση των επαφών κατά την περίοδο των εορτών.

Κι αυτό καθώς, υπάρχει αυξημένος φόβος πως οι ανεμβολίαστοι που είναι αποκλεισμένοι από τους χώρους ψυχαγωγίας, θα συγκεντρωθούν σε σπίτια για το ρεβεγιόν, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα εκτεταμένης διασποράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις προς τον πληθυσμό, με νέα πρωτόκολλα που βοηθούν στον περιορισμό της πιθανότητας διασποράς.

Οι επιστήμονες αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει αυξημένος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος σε μικρούς και μεγάλους πριν από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια με τα δωρεάν self test που διανέμει η κυβέρνηση σε όλους τους έλληνες και κάθε ηλικίας πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η διενέργεια των τεστ τους ένα 24ωρο πριν από το ρεβεγιόν αναμένεται να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση χιλιάδων ασυμπτωματικών και στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

Επίσης, θα πρέπει οι συγκεντρώσεις στα σπίτια να μην υπερβαίνουν τον αριθμό των 20 ατόμων, κατά προτίμηση όλων εμβολιασμένων. Ανοιχτό παραμένει εάν αυτός ο αριθμός θα μειωθεί στην περίπτωση παρουσίας ανεμβολίαστων, ενώ θα υπάρξει και ισχυρή σύσταση για καλό αερισμό των χώρων.