Απεργία ενάντια στο «νομοσχέδιο έκτρωμα» την Πέμπτη 3η Ιουνίου – ΣΕΒ, Χατζηδάκης: Οι βιομήχανοι τα παίρνουν όλα, ζητούν κι άλλα!

Πληθαίνουν οι απεργιακές αποφάσεις για την Πέμπτη 3 Ιούνη που λαμβάνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, δυναμώνοντας το απεργιακό μέτωπο σε όλη τη χώρα. 

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι τα Δωδεκάνησα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στέλνουν μήνυμα ότι το νομοσχέδιο – τερατούργημα της κυβέρνησης θα πάει στα σκουπίδια και παράλληλα απαιτούν να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο.

Μέχρι τώρα απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν καθοριστεί στις εξής πόλεις:

 • Αθήνα, στις 10 π.μ. στα Προπύλαια.
 • Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ στο Άγαλμα Βενιζέλου.
 • Πειραιάς, στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.
 • Ελευσίνα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Ηρώων.
 • Λαύριο – Αν. Αττική, στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στο Κορωπί.
 • Αγρίνιο, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
 • Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου.
 • Άρτα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Κιλκίς.
 • Ζάκυνθος, στις 10 π.μ. στην παλιά Νομαρχία.
 • Ηγουμενίτσα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.
 • Ηράκλειο, στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
 • Iκαρία, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγ. Κηρύκου.
 • Καβάλα, στις 10.30 π.μ. στη πλατεία Καπνεργάτη.
 • Κέρκυρα, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
 • Κεφαλονιά, στις 10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου.
 • Λαμία, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
 • Λάρισα, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
 • Πάτρα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
 • Τρίκαλα, στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
 • Τρίπολη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πετρινού.
 • Χίος, στις 10 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου.

Όλο και περισσότερα σωματεία λαμβάνουν απεργιακές αποφάσεις για την Πέμπτη 3 Ιούνη, δυναμώνοντας το απεργιακό μέτωπο σε όλη τη χώρα για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Εκτός από τη συμμετοχή τους στην απεργία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν οριστεί για τις 3 Ιούνη.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα Προπύλαια για «να μη ζήσουμε εμείς και οι μαθητές μας σαν δούλοι στον 21ο αιώνα». 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά, στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, τονίζοντας: «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο! Απαντάμε με γενική απεργία».

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών έχουν φτιάξει αφίσες με σκίτσα που σατιρίζουν και αποδομούν την κυβερνητική προπαγάνδα (δείτε τις φωτογραφίες). 

Άλλες απεργιακές αποφάσεις

Σήμερα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε πήρε απόφαση για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ελευσίνα, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Ηρώων.

Τη συμμετοχή του στην απεργία αποφάσισε το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott», με την εξουσιοδότηση που έλαβε από τη Γενική Συνέλευση των μελών του.

Ανάλογη απόφαση έλαβε το Σωματείο Εργαζομένων στην «First Data».

Την αντίθεση της στο αντεργατικό νομοσχέδιο εξέφρασε και η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στον Χορό.

«Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης» στα Προπύλαια, τονίζει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

«Να μην Περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα, τα συνδικάτα απαντούν με απεργία», αναφέρουν σωματεία των Τρικάλων (Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Λογιστών, Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου) τα οποία καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην πόλη, στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία Τρικάλων.

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αξιοποιούν στον αγώνα τους τη νέα πρόταση νόμου για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου.

Την πρόταση νόμου υπέγραψαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης και ο Σύλλογος Εργαζομένων του υπ. Γεωργίας Αττικής, σημειώνοντας πως «αποτελεί πρόταση πάλης που καταργεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων και πάει κόντρα και στο σημερινό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο, αλλάζει το συνδικαλιστικό νόμο και προβλέπει μια σειρά άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις».

 

ΣΕΒ-Χατζηδάκης: Οι βιομήχανοι τα παίρνουν όλα – ζητούν κι άλλα!

Ο ΣΕΒ ασκεί… “κριτική” στο τερατούργημα Χατζηδάκη απαιτώντας την αφαίρεση ακόμα και των υποκριτικών “φιλεργατικών” του διατυπώσεων!

Οι βιομήχανοι τα παίρνουν όλα και θέλουν κι άλλα! Αυτό προκύπτει από την αντίδραση του ΣΕΒ στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που κονιορτοποιεί τα εργασιακά δικαιώματα. Με ανακοίνωσή τους οι βιομήχανοι ζητούν να εκλείψουν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ακόμα και εκείνες οι τυπικές διατυπώσεις που τους… εμποδίζουν να “μαστιγώνουν” και με τον νόμο τους εργαζόμενους ενώ θέλουν ακόμα πιο εύκολες και γρήγορες τις απολύσεις κι από το “άψε – σβήσε” που τους παρέχουν οι  Μητσοτάκης-Χατζηδάκης.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ ασκεί… “κριτική” στο νομοσχέδιο διότι περιέχει ακόμα και την υποκριτική αναφορά ότι η λεγόμενη “διευθέτηση” του χρόνου εργασίας (δηλαδή τα 10ωρα της απλήρωτης δουλειάς) θα γίνεται με την “σύμφωνη” γνώμη του εργαζόμενου (που όλοι γνωρίζουμε πόσο “μη σύμφωνη” μπορεί να είναι η γνώμη του του εργαζόμενου απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τρομοκρατία και εκβιασμό). Εν ολίγοις οι βιομήχανοι ζητούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου να μην περιλαμβάνεται ούτε καν αυτή η υποκρισία, αλλά να τους παρέχει ο νόμος ευθέως το δικαίωμα του “αποφασίζουμε και διατάζουμε”  καθώς, τάχα, η υπάρχουσα διάταξη τους θέτει… περιορισμούς.

Κατά την άθλια “επιχειρηματολογία” του ΣΕΒ – που με αυτό τον τρόπο προσφέρει και χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση ότι δήθεν το νομοσχέδιό της δεν είναι και το τόσο εργοδοτικό – οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν οι ίδιες στον εργαζόμενο διευθέτηση του χρόνου εργασίας «κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να επωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μίας τέτοιας ρύθμισης»…

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ αναφέρει, βέβαια,  ότι το νομοσχέδιο περιέχει θετικά εκσυγχρονιστικά στοιχεία όπως η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 (για τη βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας), την Οδηγία 2019/1158 της ΕΕ για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές, κ.α. ωστόσο «πολλές από τις διατάξεις του χαρακτηρίζονται από ασάφειες, έχουν νομικά και ερμηνευτικά προβλήματα και προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος που είναι ασύμβατο με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής, το οποίο θα λειτουργήσει τόσο εις βάρος των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων».

Ανάμεσα σε άλλα ο ΣΕΒ αναφέρεται επίσης στα εξής σημεία:

 • Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, που είναι ένα μέτρο που νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2011, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ελέγχου της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, απαιτεί πολλές επιμέρους διευκρινήσεις και προσδιορισμό λεπτομερειών σχετικά με την ορθολογική εφαρμογή της, καθώς και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος που προκαλεί το υφιστάμενο πλαίσιο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με τρόπο πάντα που διασφαλίζει τον εργαζόμενο.
 • Το προτεινόμενο πλαίσιο για την τηλεργασία απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές, την πρόσφατη συμφωνία των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την ψηφιοποίηση της εργασίας και δυσχεραίνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι επιχειρήσεις στερούνται το δικαίωμα της εφαρμογής συστήματος τηλεργασίας βάσει των επιχειρησιακών και οργανωτικών αλλαγών τους, με όρους προφανώς ευελιξίας και συμφιλίωσης του επαγγελματικού και ιδιωτικού χρόνου των εργαζομένων τους.
 • Εισάγονται ριζικές αλλαγές στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας, οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα.

Το τελευταίο σημείο έχει επίσης ιδιαίτερη αξία, αφού και εδώ οι βιομήχανοι στην ουσία ζητούν οι απολύσεις να γίνονται ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο εύκολα , ακόμα πιο φτηνά κι από ό,τι τους προσφέρει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη!

Κατόπιν όλων αυτών ο ΣΕΒ δεν παραλείπει στην ανακοίνωσή του να κάνει λόγο για την έγνοια του που δεν είναι άλλη από την “ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχύεται η δυνατότητα της οικονομίας μας να προοδεύει, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας»…