Απαντήσεις εδώ και τώρα για την αμερικανική εταιρεία Palantir ζήτησε ο Τσίπρας από τον Μητσοτάκη – ΣΥΡΙΖΑ για Folli Follie: Το παραμύθι δεν έχει δράκο

Στη νέα μεγάλη ακροδεξιά σκιά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Σοβαρή υπόθεση δημοκρατίας και θεσμών που είχε αναδείξει το Documento.

Το θέμα το είχε αναδείξει αρχικά η εφημερίδα Documento στις 13 Δεκεμβρίου 2020 και επανήλθε με περισσότερα στοιχεία στην έκδοση της 20ής Δεκεμβρίου.

«Τι αφορά για παράδειγµα η σύµβαση µε την εταιρεία Palantir (είχε εµπλοκή στο σκάνδαλο Cambridge Analytica), η οποία επεξεργάζεται δεδοµένα για τον κορονοϊό και ενημερώνει το Μαξίµου; Ποιο είναι το κόστος της σύµβασης και γιατί δεν δηµοσιοποιείται το περιεχόµενό της;»έγραφε στο Editorial του Documento στις 13/12/2020 o Κώστας Βαξεβάνης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ξεκίνηµα της πανδηµίας έφερε στην Ελλάδα την εταιρεία Palantir. Πρόκειται για την εταιρεία «επιστήµης και αλγόριθµων» που φαίνεται να πρότεινε στην Cambridge Analytica να υλοποιήσει το σχέδιο χειραγώγησης της κοινής γνώµης. Πρακτικά η Palantir έχει υπογράψει µια άγνωστη σύµβαση µε το Μαξίµου και µαζεύει δεδοµένα που θεωρητικά είναι για την Covid,» έγραψε στο επόμενο Editorial της 20ής Δεκεμβρίου ο Κώστας Βαξεβάνης ενώ η εφημερίδα αφιερώνει συνολικά τρία άρθρα με νέα στοιχεία.

Όπως εμφανίζεται ξεκάθαρα αφορά στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης, όπως έγινε στις Αμερικανικές Εκλογές του 2016 για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με τις μαύρες και σκιώδεις κινήσεις μέσω αλγορίθμων και διαδικτύου της Cambridge Analytica και μιας δεύτερης αδιαφανούς εταιρείας πίσω από αυτήν της Palantir.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Documento, υπάρχει μυστική σύμβαση μεταξύ Μαξίμου και Palantir που δεν έχει δημοσιοποιηθεί με προφανώς προπέτασμα τα στοιχεία της πανδημίας.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη σύμβαση.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι ανίκανη διαχειριστικά, επικίνδυνη υγειονομικά αλλά από πονηριά δε πάει πίσω.

Τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την Αμερικάνικη εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Τραμπ, στις προηγούμενες εκλογές.

Μια εταιρεία που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο Cambridge Analytica.

Τι ακριβώς πάτε να κάνετε;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πάει να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι με τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών και τον έλεγχο του διαδικτύου.

Και συμπλήρωσε ζητώντας άμεσα απάντηση:

  • Τι δουλειά έχει η Palantir στην Ελλάδα.
  • Πού είναι η σύμβαση που έχει συναφθεί με το ελληνικό δημόσιο και ποιο είναι το αντικείμενο της.
  • Για ποιο λόγο η χώρα κάνει δουλειές με μια εταιρεία που συνεργάζεται με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την καμπάνια Trump και πριν λίγους μήνες πρωταγωνίστησε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας;

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σκιαγράφησε την πρακτική των «εταιρειών» αυτών:

«Εκεί όπου εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από μια ιδιωτική εταιρία, ανάμεσά τους το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί των τηλεφώνων τους, τα επαγγέλματά τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους αλλά και η καταγωγή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα τους και η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας.

Θα δώσετε απαντήσεις σε όλα αυτά ;

Θα δώσετε θέλετε δε θέλετε.

Διότι εδώ δεν είναι θέμα μιας εύλογης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κόμματα με διαφορετική άποψη και διαφορετικό πρόγραμμα.

Εδώ είναι θέμα που αφορά την ίδια τη θεσμική λειτουργία.

Αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Και για αυτά τα θέματα όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση.», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας

 

ΣΥΡΙΖΑ για Folli Follie: Χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού από τη ΝΔ, το παραμύθι δεν έχει δράκο

«Είμαστε βέβαιοι πως η Δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως και δεν θα μείνει καμία σκιά», σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πύρινη» ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση της Folli Follie. «Η ΝΔ συνεχίζει να επενδύει πολιτικά σε χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού», σημειώνει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή ότι οι ισχυρισμοί του συνεργάτη των Κουτσολιούτσων είναι «ασυνάρτητοι, έωλοι και συκοφαντικοί».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι κανένας βουλευτής ή κυβερνητικό στέλεχος του κόμματος δεν πήρε κάποια πρωτοβουλία η οποία θα δημιουργούσε προβλήματα στη διερεύνηση της υπόθεσης της Folli Follie.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι βουλευτές του «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν ή να κρύψουν», φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα τη ΝΔ που «φοβάται την πρόταση για έλεγχο των δαπανών και των απευθείας αναθέσεων», με πρόσχημα την πανδημία.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, την πανδημία εκτός ελέγχου και την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση, η ΝΔ για να διαφύγει από τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη χώρα συνεχίζει να επενδύει πολιτικά σε χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού.

Δυστυχώς για τη ΝΔ το παραμύθι δεν έχει δράκο. Οι ισχυρισμοί του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων είναι ασυνάρτητοι, έωλοι και συκοφαντικοί. Κανένας βουλευτής και κανένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης της Folli Folie.

Είμαστε βέβαιοι πως η Δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως και δεν θα μείνει καμία σκιά.

Σε αντίθεση με τη ΝΔ που φοβάται την πρόταση για έλεγχο των δαπανών και των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έχουν τίποτα απολύτως ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν. Όλα αυτά θα αποδειχθούν στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα λάμψει και οι συκοφαντίες θα επιστρέψουν στους λασπολόγους.