Απαγόρευση κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα, άρση click in shop – Έρχεται το «τέλος της μάσκας» από μέσα Σεπτεμβρίου

Εστίαση: Άνοιγμα μετά το Πάσχα προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για αποφάσεις

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ισχύει ήδη από τη Δευτέρα, και να τελειώνει στις 05:00 το πρωί. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

Επιπλέον στο μικροσκόπιο των ειδικών τίθεται και η πρόταση της κυβέρνησης να καταργηθεί σύντομα το click in shop και να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος στα καταστήματα για αγορές, αφού προηγηθεί μήνυμα στο 13032, το οποίο θα έχει τρίωρη διάρκεια και θα αποστέλλεται μία φορά μέσα στην ημέρα.

Προϋπόθεση πάντα για αυτές τις νέες… “ανάσες” στην κοινωνία και την αγορά, είναι η πανδημία να συνεχίσει την πτωτική της πορεία.

Μετά το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα 3 Μαΐου, τη σκυτάλη παίρνουν τα σχολεία στις 10 Μαΐου.

Το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά για τους μαθητές του Γυμνασίου, του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου. Οι μαθητές θα εισέρχονται στην τάξη μόνο με την επίδειξη αρνητικού self test.

  • Στις 15 Μαΐου η Ελλάδα ανοίγει επίσημα στον τουρισμό. Οι τουρίστες για την είσοδο τους στη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ (μοριακό) 72 ωρών.

Από τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Πρόκειται για έγγραφο το οποίο θα πιστοποιεί ότι ο ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τον κοροναϊό, και θα φέρει και κωδικό QR, ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά του.

Από τις 15 Μαΐου, με το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό, σχεδιάζεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ από αυτό το χρονικό ορόσημο και μετά αναμένεται η πλήρης κατάργηση των SMS για όλες τις δραστηριότητες.

Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο δρομολογείται και η επανεκκίνηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης από τα μουσεία, για να ακολουθήσουν αργότερα και συναυλίες, θέατρα κλπ, πάντα σε εξωτερικό χώρο και κατά τα πρότυπα ασφάλειας που λειτούργησαν το καλοκαίρι του 2020.

Μέσα στον Μάιο προωθείται και το άνοιγμα των γυμναστηρίων, με αυστηρούς όρους υγιεινής και με υποχρέωση διενέργειας self test.

Στα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Στόχος να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, και τον Ιούνιο μέχρι και 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ποσοστά αρκετά για να χτιστεί ένα σημαντικό πρώτο τείχος ανοσίας. Μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο αναμένεται μεγάλη προμήθεια εμβολίων στη χώρα,

Συγκεκριμένα:

  • Από την Pfizer αναμένονται 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Από την Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
  • Από την AstraZeneca περίπου 450.000 δόσεις τον Μάιο και άλλες τόσες τον Ιούνιο.
  • Από την Moderna έχει υπάρξει διαβεβαίωση για τουλάχιστον 100.000 δόσεις.
  • Ήδη από σήμερα αναπτύσσονται συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα, με στόχο άμεσα να λειτουργούν σε 7ήμερη βάση, μέχρι και τα μεσάνυχτα.

 

Έρχεται το «τέλος της μάσκας» από μέσα Σεπτεμβρίου

Crash test μεταξύ αυτοσχέδιας και χειρουργικής μάσκας | HuffPost Greece LIFE

Δεν απέχει πολύ η στιγμή που θα μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς τη χρήση μάσκας, όπως εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά, ανέφερε πως «μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες, είναι το βασικό και θα νιώσουμε ελεύθεροι». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών θα πετάξουμε τις μάσκες, τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, «οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολλοί πρέπει να φοράνε τη μάσκα, όταν ας πούμε πάνε σούπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο».

«Το ιικό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στις παραδόσεις των εμβολίων, η κ. Παγώνη σημείωσε πως «πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός. Ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε τη σχετική ανοσία».

Όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι, αναγνώρισε πως «θα είναι διαφορετικό. Θα πάμε διακοπές με κάποιες προφυλάξεις».