Απίστευτο “μπάχαλο” με τις μάσκες για τα σχολεία. “Δεν προλαβαίνουμε” λέει η ΚΕΔΕ 

Για “οσμή σκανδάλου” και σοβαρά ερωτηματικά που προκαλεί η διαδικασία για την προμήθεια των μασκών για τα σχολεία της χώρας κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του για το tvxs.gr o Θοδωρής Καραγιαννίδης, επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους.

Τα ερωτηματικά πυροδοτεί η δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη ότι θα απαιτηθούν 4 εκατ. μάσκες  για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί με τιμή που κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ ανά τεμάχιο, μέσα στις επόμενες 10 μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου, είναι 18 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα 6,2εκ. ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του κ.Θεοδωρικάκου ότι θα δώσει δεν φτάνουν ούτε για τις μισές…

Την ίδια ώρα, το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η λιανική τιμή των υφασμάτινων μασκών ξεκινά από το 1 ευρώ άρα τα 4,5 ευρώ που λέει το υπουργείο μοιάζει τεράστιο ποσό, ενώ και οι προδιαγραφές που έχει ζητήσει το υπουργείο δεν δικαιολογούν την υψηλή τιμή. Μάλιστα επισημαίνει ότι υγειονομικές πηγές, αναφέρουν ότι υφασμάτινες πιστοποιημένες μάσκες δεν υπάρχουν, παρά μόνο οι χειρουργικές ενώ οι προδιαγραφές του Υπουργείου, σαφώς και περιγράφουν κοινές βαμβακερές μάσκες του εμπορίου.

Ακόμη πιο σοβαρό ερώτημα είναι ποιος προμηθευτής μπορεί να παράξει ένα τέτοιο αριθμό μασκών, με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – ακόμη και με σχέδια για τους μικρούς μαθητές- μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εκτός αν εμφανιστούν συγκεκριμένοι προμηθευτές με ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μάσκων σε αυτές τις υπερβολικές τιμές, δίνοντας τροφή στα σενάρια της “προεπιλογής” ημετέρων που θα εκμεταλλευτούν την περίσταση.

Οι προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας
1. Καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης >180 TC
2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.
3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της μάσκας. Είναι σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες κλπ.
4. Διαστάσεις: για ηλικίες 4-10 ετών 12Χ20 εκατοστά περίπου
5. Ηλικίες > 10 ετών αρχικές διαστάσεις 15Χ25 εκατοστά περίπου
6. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.
7. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη
8. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για την συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

ΚΕΔΕ: “Δεν προλαβαίνουμε” – “Η κυβέρνηση μας φορτώνει τους μουτζούρηδες που δεν θέλει”

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει πάντως στην ΚΕΔΕ η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να πετάξει το μπαλάκι στους Δήμους για την προμήθεια των μασκών και μάλιστα να ζητήσει “επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου οι Δήμοι να είναι έτοιμοι να διαθέσουν τις μάσκες δωρεάν από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους”. 

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τετάρτη τονίστηκε ότι το νωρίτερο 8-10 Σεπτεμβρίου, εφόσον όλα κυλήσουν με βάση τα (ασφυκτικά) χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρξει καθυστέρηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θα είναι δυνατόν να φτάσει η πρώτη μάσκα στα σχολεία, ενώ ο πρόεδρος Δ.Παπαστεργίου δέχτηκε έντονη κριτική επειδή αποδέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπηρεσιακό στέλεχος της ΚΕΔΕ, το οποίο έχει αναλάβει τις διαδικασίες, ο σχεδιασμός σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, είναι ο εξής:

-Οι προσφορές να έχουν ληφθεί μέσα σε δύο ημέρες, δηλαδή έως Παρασκευή, Σάββατο.

-Εντός της ερχόμενης εβδομάδας να δοθεί η έγκριση από το ανώτατο Δικαστήριο.

-Στη συνέχεια να γίνει η παράδοση των μασκών από τους προμηθευτές, η δημιουργία 322 πακέτων για τους δήμους και η διανομή τους.

Με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, όπως είπε το στέλεχος της ΚΕΔΕ «θα έχει παραδοθεί μία μάσκα στην καλύτερη περίπτωση 8-10 Σεπτεμβρίου εφόσον δώσει την έγκριση του το Ελεγκτικό Συνέδριο άμεσα και εφόσον μας δώσουν την ποσότητα που ζητάμε οι προμηθευτές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι “θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να προκύψουν προσφυγές και να μην μας επιτρέψουν να τις ολοκληρώσουμε μέσα στα χρονοδιαγράμματα”.

Υπό το πρίσμα αυτό ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε να περιληφθεί στην απόφαση της ΚΕΔΕ παράγραφος στην οποία να αναφέρεται ότι «η ΚΕΔΕ δεν έχει καμία ευθύνη για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς ανέλαβε μία ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν της αναλογεί», ενώ ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρατήρησε: «Όλους τους μουτζούρηδες που δεν θέλει η κυβέρνηση τους μεταφέρει στην Αυτοδιοίκηση την οποία θέλει Φιλιππινέζα της», ενώ, απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαστεργίου, τον προειδοποίησε, ότι «ο δρόμος για την κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις».