Απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Αν υπογράφαμε, θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα (vid) – Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση απαξιώνει την εργασία

 Απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Αν υπογράφαμε, θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα (vid)

“Στο κρίσιμο θέμα της συμφωνίας με την Αίγυπτο, δεν έχει νόημα να μας κατηγορείτε γιατί δεν υπογράψαμε πιο πριν, θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα. Εδώ αναγγείλαμε τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και έβγαινε ο κ. Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικής πολιτικής -και ο κ. Κικίλιας, τομεάρχης Άμυνας τα ίδια έλεγε – και μας κατηγορούσε”, απάντησε -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για «υποκρισία» στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε απαντώντας σε αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έφταιγε αυτός για τον «εθνικό διχασμό» αλλά η «παράταξη εθνικοφρόνων» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει ότι στα ζητήματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής «δεν έχει νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια». «Τον πατριωτισμό τον δείχνει κάθε παράταξη στην πράξη και όχι με λόγια και κορώνες εθνικοφροσύνης. Το λέω γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση, και με δική σας ευθύνη, δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο διχασμό του ελληνικού λαού σ’ ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σχολίασε πως σε αυτά τα θέματα «έχετε λερωμένη τη φωλιά σας».

Όπως είπε, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση διατήρησε μια στάση «απολύτως απορριπτική» απέναντι σε «όποια διαπραγμάτευση» και «την εθνική γραμμή» που αποτελούνταν και από δικές της «θέσεις και τοποθετήσεις».

Αντιπαραβάλλοντας την τωρινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «εποικοδομητική» και ότι «κάνει καλό» στην κυβέρνηση που δεν υπερψηφίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο καθώς και που, όπως είπε, «είμαστε εκεί και λέμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνοντας έρευνες όταν εσείς -κακώς- δεν τολμάτε να το πείτε».

«Στο κρίσιμο θέμα της συμφωνίας με την Αίγυπτο, δεν έχει νόημα να μας κατηγορείτε γιατί δεν υπογράψαμε πιο πριν, θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα. Εδώ αναγγείλαμε τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και έβγαινε ο κ. Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικής πολιτικής -και ο κ. Κικίλιας, τομεάρχης Άμυνας τα ίδια έλεγε – και μας κατηγορούσε», είπε ο κ. Τσίπρας. Υποστήριξε, δε, πως η προηγούμενη κυβέρνηση ανήγγειλε τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τότε η επίσημη θέση της ΝΔ που σήμερα «πανηγυρίζει» ήταν ότι αυτό «υποσκάπτει τις θεμελειώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής διότι δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της Θάλασσας διότι αυτή είναι μια ειδική περίπτωση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προετοιμασία της διαδικασίας επέκτασης από τον ίδιο σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Νίκο Κοτζιά, και στην αναγγελία ότι θα το φέρουν στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι τότε «πέσατε να μας φάτε ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο». «Δηλαδή θα σας πούμε και εμείς σήμερα, γιατί πηγαίνετε μέχρι το Ταίναρο, γιατί δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Κρήτης;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση κάποια στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Τσίπρας αντέστρεψε το ερώτημα γιατί δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, παραπέμποντας στις κυβερνήσεις της ΝΔ 2005-2009 και 2011-2014, όταν όπως είπε η χώρα διαπραγματευόταν ΑΟΖ και με τη Λιβύη που τότε δεν είχε «φιλοτουρκικό καθεστώς». Συγχρόνως, εξέφρασε την άποψη ότι η «κυρίαρχη αντίληψη» που επικρατούσε τότε και για πολλά χρόνια ήταν το «δόγμα Μολυβιάτη» της «ακινησίας», του «μη συμβιβασμού», η «γραμμή που έλεγε 100% επήρεια σε όλα αλλιώς δεν συμφωνούμε».

«Τώρα εσείς μετατοπίζεστε από αυτό το δόγμα. Γιατί δε το λέτε όμως;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας «ενόχληση» από την «υποκρισία» της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. «Παριστάνετε τους χλαμυδοφόρους, αλαλάζοντες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά στα κρίσιμα ζητήματα και στα βαθιά νερά του Αιγαίου, κάνουμε πίσω», είπε σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει “ναι” σ’ αυτήν την «υποχώρηση» από αυτό το δόγμα, καθώς «όταν πας να κάνεις έναν συμβιβασμό, πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις», καλώντας, όμως, τον πρωθυπουργό να βγει και να τις πει καθαρά.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί σε τρία σημεία με τη Συμφωνία με την Αίγυπτο με σημαντικότερο αυτό που αφορά το 28ο μεσημβρινό. «Εμείς δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο και δε θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο» δήλωσε, εξηγώντας πως ο λόγος δεν είναι μόνο «να μην κάνουμε το χατίρι της Τουρκίας» αλλά «γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες», δηλαδή, όπως είπε, «η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το σημείο που αφήνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατολικότερα». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί αμυντικά και διπλωματικά αυτές τις συνέπειες», δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ηθική υποχρέωση» να επισημάνει τους «κινδύνους» και δεν θα καταψηφίσει γιατί κρατά «στάση ευθύνης».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γιατί όπως υποστήριξε, «αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις» και «να υπάρξει μια στοιχειώδης συμφωνία για την εθνική στρατηγική», προειδοποιώντας ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί δεν είναι να πάμε στο διεθνές δικαστήριο και να χάσουμε κάτι από αυτά που υποθέταμε ότι μπορεί να κερδίζαμε αλλά να τα χάσουμε χωρίς καν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο».

 

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση απαξιώνει την εργασία και αποδυναμώνει τους εργαζόμενους

Για  απαξίωση της εργασίας και αποδυνάμωση των εργαζομένων από την κυβέρνηση, κάνει λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε σημερινή του δήλωση με την οποία σχολιάζει την ελληνική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της εργασίας.

“Η κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη που η ΕΕ ενέκρινε την χορήγηση στην Ελλάδα, υπό τη μορφή δανείου με ευνοϊκούς όρους, ποσού 2,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της εργασίας, μέσω του προγράμματος SURE”, σημειώνει ο Π. Σκουρλέτης. Προσθέτει ότι “εκτός του ότι το ποσό είναι αντικειμενικά ανεπαρκές, στο χθεσινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών επισημαίνεται ότι η Πορτογαλία, με ανεργία 5,6% τον Ιούλιο έναντι 17% της χώρας μας, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 5,9 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο”.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, “η Πορτογαλία υλοποιεί δέσμη 17 δράσεων για τη στήριξη της εργασίας και των εργαζομένων με, ανάλογα, μεγαλύτερο κόστος” και “αντίστοιχα, η Ιταλία υλοποιεί πρόγραμμα 13 δράσεων”.

“Από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η υλοποίηση των ειδικών μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας, το ελληνικό κράτος εμφανίζεται να υλοποιεί τέσσερα μέτρα δαπανώντας 1,6 δισ. ευρώ για 1,8 εκατ. εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, με 900 ευρώ κατά μέσο όρο ανά δικαιούχο. Η Ελλάδα θα πάρει λιγότερα από την Πορτογαλία, διότι έπραξε και λιγότερα για τη στήριξη της εργασίας”, συνεχίζει, τονίζοντας πως “η ένδεια των αριθμών επιβεβαιώνεται από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος της εργασίας, όπως προκύπτει και από την αύξηση των καταγγελιών για έλλειμμα στήριξης και για τις άθλιες, σε πολλές περιπτώσεις, συνθήκες δουλειάς”.

“Η κυβέρνηση δε διστάζει να χειροτερεύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εργασίας, παρότι γνωρίζει ότι η οικονομία θα δεχτεί ισχυρότερο πλήγμα. Δημιουργεί τις συνθήκες για ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα φτώχειας, που θα συμπληρώνει την υγειονομική απειλή. Απαξιώνει την εργασία και αποδυναμώνει τους εργαζόμενους, ως συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση”, αναφέρει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: “Πρόκειται για μια συνειδητή, νεοφιλελεύθερη επιλογή που θα βυθίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην απόγνωση”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*