Απάντηση Σ. Φάμελλου, Π. Πέρκα στα fake news του ΥΠΕΝ: — Γιώργος Κύρτσος: Στο «πειθαρχικό» του ΕΛΚ. Σε άλλη γραμμή από Μητσοτάκη ο Μεϊμαράκης

Απάντηση Σ. Φάμελλου – Π. Πέρκα στα fake news του ΥΠΕΝ: Το αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί σε απόγνωση

Οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα λένε πως το «αδιέξοδο» αυτό, οδήγησε το ΥΠΕΝ να αναφερθεί στην 8η Μαρτίου, για τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, για να κρύψει ότι ολόκληρο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο για να αφιερώνει τόσες σελίδες στο λιγνίτη και να συντάσσει χρονικό απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όσο και να προσπαθεί όμως να στηρίξει τις ανακρίβειες του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή σχετικά με το κόστος  της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη σε σχέση με το φυσικό αέριο την περίοδο της κρίσης, την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Σεπτέμβριο, όπως και η απόφαση να ενεργοποιηθούν πάλι οι λιγνιτικές μονάδες εδώ και μία εβδομάδα.

Το απόλυτο αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει οδηγήσει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, τους αγρότες και σε λουκέτα τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Στην κοινωνία λοιπόν οφείλει να απαντήσει και να απολογηθεί η κυβέρνηση και όχι, κατά την προσφιλή της τακτική, να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είναι τέτοιο δε το αδιέξοδο όπου, οδήγησε το ΥΠΕΝ να αναφερθεί στην 8η Μαρτίου, για τη  χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, για να κρύψει ότι ολόκληρο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη. Δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία, οι αρνητικές αυτές πρωτιές μετακυλίονται ως έχουν στους καταναλωτές, κάτι που δε συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν μηχανισμοί αντιστάθμισης κινδύνων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να διασφαλίσει την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση συνεχίζοντας την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εξασφαλίζοντας την τροφοδοσία από τα λιγνιτωρυχεία  για τους επόμενους τουλάχιστον μήνες, καθώς και τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V.

Θα πρέπει ακόμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη και την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας, όπως προτείνει και η Κομισιόν με το σχέδιο Repower EU.

Όσον αφορά την ενεργειακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θυμίζουμε ότι επί 4,5 χρόνια επέλεξε να μην αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρισμού ούτε κατά ένα ευρώ, ισοσκέλησε το έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ που παρέλαβε από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, θέσπισε τις διαγωνιστικές διαδικασίες που έριξαν σημαντικά το κόστος των ΑΠΕ ώστε να είναι σήμερα φτηνές, θέσπισε τις Ενεργειακές Κοινότητες, εκπόνησε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ευρεία διαβούλευση και σχεδίασε την ομαλή απανθρακοποίηση και όχι μόνο απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, με διαφανείς κανόνες και όχι με συνθήκες Άγριας Δύσης.

Εάν τέλος το αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τόσο μεγάλο που την οδηγεί στο να ασκεί αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντί να στο να λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τότε μπορεί να αποχωρήσει.

 

Γιώργος Κύρτσος: Στο «πειθαρχικό» του ΕΛΚ – Σε άλλη γραμμή από Μητσοτάκη ο Μεϊμαράκης

Η Ασημακοπούλου εισηγήθηκε στέρηση των δικαιωμάτων του Κύρτσου για ένα χρόνο σε αντίθεση με τον Μεϊμαράκη που ζήτησε για 6 μήνες

Για «δυσάρεστη έκπληξη», κάνει λόγο ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος αναφορικά με την Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία ανέλαβε να εισηγηθεί στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη στέρηση των δικαιωμάτων του για ένα χρόνο.

Όπως αναφέρει ο Γ. Κύρτσος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ενώ η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη ήταν για «εκπαραθύρωση» του από το ΕΛΚ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «συνετός και αξιοπρεπής», όπως αναφέρει ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, «ζήτησε 6μηνη στέρηση δικαιωμάτων μέλους του ΕΛΚ». «Παρενέβη για έναν που… ψήφισε Μητσοτάκη» σχολιάζει ο Γιώργος Κύρτσος και προσθέτει: «Ο Βέμπερ γεφύροποιός κατέληξε σε πρόταση για 12μηνη στέρηση δικαιωμάτων. Δίνω μάχη Novartis, rule of law».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Κύρτσος διαγράφηκε από τη ΝΔ για «δυσφήμηση της χώρας» αναφορικά με τις αναρτήσεις του που εξέθεταν την κυβέρνηση σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Για να περάσει η πρόταση Βέμπερ, θα πρέπει να παρευρεθούν στην ψηφοφορία τα 2/3 των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της EURACTIV, δεν είναι όλοι οι ευρωβουλευτές στη γραμμή Βέμπερ.

Την ίδια ώρα, που στο ΕΛΚ πραγματοποιείται η ψηφοφορία για την αναστολή των δικαιωμάτων του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου, η δικαστικός που ερεύνησε το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα Ελένη Τουλουπάκη, ενημέρωσε την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τις σχετικές διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον της από την ελληνική δικαιοσύνη.