Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στο ξαναζεσταμένο θέμα με τον πρέσβη της Βενεζουέλας – Έφη Αχτσιόγλου: Στο «Σχέδιο Ανάκαμψης» έχουν εντάξει κατάργηση 8ώρου και απλήρωτες υπερωρίες

Ο Τσίπρας ήταν πάντα στο πλευρό των θυμάτων, εσείς;

«Απελπισία της ΝΔ που ψάχνει από κάτι να πιαστεί» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ιδίως μετά τα σκάνδαλα Λιγνάδη και Φουρθιώτη», όπως αναφέρει, πίσω από το ξαναζεσταμένο, εκ μέρους της ΝΔ, θέμα με τον πρέσβη της Βενεζουέλας. Το παραπάνω, με αφορμή τον αγώνα της δικαστικά δικαιωμένης εργαζόμενης να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου από το κράτος. Καθυστερημένη παρέμβαση Τσιάρα. Ολόκληρη η παρέμβαση της εργαζόμενης στο Mega.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της (Πέμπτη 8/4 – βρείτε τη παρακάτω) έκανε ξανά λόγο για «προσπάθειες συγκάλυψης από ΣΥΡΙΖΑ της δυσώδους υπόθεσης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας». Μάλιστα περιγράφει την αργοπορημένη παρέμβαση Τσιάρα ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης να «παρέχει την απαιτούμενη άδεια για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί υπέρ της εργαζόμενης στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση».

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαντάει πως «Ο κ. Τσίπρας ήταν στο πλευρό των θυμάτων και έκανε αυτό που του ζήτησαν», ρωτώντας ταυτόχρονα εάν θα μπορούσε να πει το ίδιο ο κ. Μητσοτάκης για τις υποθέσεις Λιγνάδη και Γεωργιάδη. Για «να μην υπάρχει μάλιστα καμία σκιά» ο ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης, υπενθυμίζοντας παράλληλα την επιβεβαίωση  των γεγονότων και από τον σημερινό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ιάσονα Πιπίνη, και αναφοράς του περί «άρον-άρον» απομάκρυνση του πρέσβη μετά από άμεση ανταπόκριση Τσίπρα (βρείτε το ιστορικό εντός της ανακοίνωσης παρακάτω).

Η εργαζόμενη της πρεσβείας ζητά σήμερα επιτακτικά την απόφαση του δικαστηρίου που τη δικαιώνει από το ελληνικό κράτος

Το θέμα επανήλθε προ ημερών στη δημοσιότητα όταν το «Mega», ύστερα από δημοσίευμα του «ethnos.gr», αναζήτησε την κακοποιημένη από τον πρέσβη γυναίκα, η οποία μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τον αγώνα της να εφαρμοστεί η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, που εδώ και δύο χρόνια την έχει δικαιώσει για την υπόθεσή της.

Η υπόθεση παρέμενε σε αδράνεια μέχρι η Ξένια Μπουζαρανίδου, με αφορμή και το πρόσφατο κύμα του metoo, να αναγκαστεί να ξαναμιλήσει για το θέμα, κάτι που ανάγκασε σε παρέμβαση τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Η Ξένια Μπουζαρανίδου, η οποία εργαζόταν ως σεφ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, κακοποιήθηκε από τον τότε πρέσβη και δήλωσε πως «πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ» της ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να μην καταγγείλει το περιστατικό.

Η εργαλειοποίηση από τη ΝΔ

Η Ξ. Μπουζαρανίδου εξέφρασε την πικρία της για το πρόσωπο αυτό, καθώς και πως τα λεγόμενά του αντιβαίνουν στη διαχρονική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια θέματα, ωστόσο βεβαίωσε πως ο κακοποιητής απομακρύνθηκε μετά από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Θα βρείτε την (από 2/4/2021) συνέντευξη της κ. Μπουζαρανίδου παρακάτω. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τόσο το γραφείο Τύπου της ΝΔ, όσο και το συγκρότημα Μαρινάκη να επιδοθούν σε ένα νέο γαϊτανάκι επί του θέματος προσπαθώντας ξανά να μιλήσουν περί «παρέμβασης Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκάλυψη του θέματος», αποκρύπτοντας τα προηγούμενα στοιχεία.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Κατανοούμε την απελπισία της ΝΔ που ψάχνει από κάτι να πιαστεί, ιδίως μετά τα σκάνδαλα Λιγνάδη και Φουρθιώτη, ωστόσο να ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σχοινί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ήταν πάντοτε με τη πλευρά των θυμάτων.

Το ιστορικό

Για να μην υπάρχει λοιπόν καμία σκιά:

Θύματα του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας είχαν στείλει επιστολή ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 στην κυβέρνηση της εν λόγω χώρας, ζητώντας την ανάκληση του διπλωμάτη, όπως έχει αποκαλυφθεί και σε ΜΜΕ με τη δημοσίευση της σχετικής επιστολής.

Παράλληλα, είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στη διακυβέρνηση.

Αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας μέχρι το Μάρτιο του ίδιου έτους, τα ίδια θύματα απευθύνθηκαν με δική τους πρωτοβουλία στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, ζητώντας του να στείλει και αυτός επιστολή προκειμένου να πιέσει για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας.

Κατόπιν του αιτήματος θυμάτων, ο κ. Τσίπρας όντως έστειλε την επιστολή που του ζητήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν ένα μήνα μετά την επιστολή Τσίπρα να ανακληθεί ο θύτης στη Βενεζουέλα.

Ακόμη και ο ίδιος ο νυν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, κ. Πιπίνης, ήδη από το 2016 έγραφε σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα πως παρότι προτάθηκε στα θύματα «να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις ελληνικές Αρχές», δεν θέλησαν να το κάνουν, επιχειρώντας «να λύσουν το ζήτημα υπηρεσιακά». Στο ίδιο ρεπορτάζ ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη καταλήγει πως «ο Φρανκλίν Γκονσάλες, αφού τελικά μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσιπρα απομακρύνθηκε άρον-άρον από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, επέστρεψε στο Καράκας».

Μακάρι λοιπόν, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ήταν με τη πλευρά των θυμάτων, όπως ο κ. Τσίπρας, και όχι των θυτών, ωστόσο οι προσπάθειες συγκάλυψης στις περιπτώσεις Γεωργιάδη και Λιγνάδη δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει την απαιτούμενη άδεια για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης (διαβάστε τη αμέσως παρακάτω) που έχει εκδοθεί υπέρ της εργαζόμενης στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και συνεχίζει:

«Ωστόσο οι πρόσφατες καταγγελίες της, έρχονται να προσθέσουν ερωτήματα για τις προσπάθειες συγκάλυψης της δυσώδους υπόθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα αλλά και να αποκαλύψουν την υποκρισία τους, όταν τάσσονται δήθεν στο πλευρό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτός της γνωστής επιστολής του κ. Τσίπρα προς τον Ν. Μαδούρο στην οποία ανέφερε ότι “μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας, έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει δράση μέσα στην Ελλάδα ότι θα δημοσιεύσει το πρόβλημα” για να μην πληγεί η αριστερά, το θύμα βιασμού κατήγγειλε κι ότι “υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά”. Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται ως σθεναροί υποστηρικτές των δικαιωμάτων και κάνουν πομπώδεις αναρτήσεις για το #MeToo, στην πιο κραυγαλέα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν αλλά έκαναν οτιδήποτε για τη συγκάλυψή της, βαφτίζοντας το πέπλο σιωπής “πολιτική ωριμότητα”».

Η Νέα Δημοκρατία καταλήγει με ένα υστερόγραφο στην ανακοίνωσή της τονίζοντας «έχουν περάσει μέρες δίχως να μάθουμε ποιο ήταν το στέλεχος που ζητούσε σιωπή. Είμαστε σίγουροι ότι θα πρωτοστατεί σε αναρτήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης που προηγήθηκε και περιπλαμβάνει την παρέμβαση Τσιάρα

«Την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η αιτηθείσα άδεια χορηγείται υπό τον όρο ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Η υπόθεση

Οι περιγραφές της για τον εφιάλτη που βίωσε η Ξ. Μπουζαρανίδου, είναι χαρακτηριστικές:

«Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλα. Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων 4 γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει» τονίζει, κάνοντας λόγο ότι ο πρέσβης έμπαινε στον χώρο εργασίας της με τα εσώρουχα και προσπαθούσε να την απομονώσει.

«Είχα την ατυχία επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό. Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δεν φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου 7χρόνια για να το ξεπεράσω μέσα μου» προσθέτει.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο Mega: