Η Helin Bolek πέθανε για την ελευθερία: Ποιο είναι το συγκρότημα που εξόργισε τον Ερντογάν

Helin Bolek: Πέθανε η τραγουδίστρια έπειτα από 288 μέρες απεργίας ...

Πέθανε η απεργός πείνας Ηelin Bolek, μέλος του Grup Yorum στην Τουρκία

H Helin Bölek πέθανε σήμερα, στα 28 της χρόνια μετά από 288η μέρα απεργίας, αντιστεκόμενη στο φασιστικό καθεστώς του ΑΚΡ, στην καταπίεση και τη φίμωση που αυτό επιβάλλει στους αγωνιστές και τους λαούς της Τουρκίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας)

Η Helin Bölek συνέχιζε την απεργία πείνας μέχρι εσχάτων για να ελευθερωθούν τα υπόλοιπα μέλη του Grup Yorum και να επιτραπεί στο συγκρότημα να τραγουδά, να δίνει ελεύθερα συναυλίες και να σταματήσουν οι επιθέσεις στο πολιτιστικό τους κέντρο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Λαϊκού Μέτωπου Τουρκίας, Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας):

Κοιμήσου, κόκκινη αδελφή της Επανάστασης.
Μην πικραίνεσαι
που ’ναι τα μάτια μας λιγάκι κόκκινα.
Δεν είναι από το κλάμα,
μα απ’ την οργή κι απ’ την αγρύπνια,
απ’ την αγρύπνια στο πρώτο χαράκωμα,
εκεί πού στάθηκες πάντα,
εκεί πού έπεσες.
Κοιμήσου ήσυχα, συντρόφισσα. (Γ.Ρίτσος ποίημα για την Ηλέκτρα Αποστόλου)


Σήμερα, 3/4/2020, το πρωί, πέθανε, η συντρόφισσα Helin Bölek , απεργός πείνας, μέλος του μουσικού επαναστατικού συγκροτήματος Grup Yorum, μέσα στο σπίτι της Αντίστασης, στην Αρμουτλού.

H συντρόφισσα μας έπεσε μάρτυρας, στα 28 της χρόνια, τη 288η μέρα απεργίας, αντιστεκόμενη στο φασιστικό καθεστώς του ΑΚΡ, στην καταπίεση και τη φίμωση που αυτό επιβάλλει στους αγωνιστές και τους λαούς της Τουρκίας.

Έπεσε μάρτυρας αγωνιζόμενη για τα δίκαια αιτήματα της απεργίας πείνας του Grup Yorum , για να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών τους, για να σταματήσουν οι συνεχόμενες επιθέσεις στο πολιτιστικό τους κέντρο Idil, για να αφαιρεθούν από τη λίστα επικύρηξης, της τούρκικης “αντι”τρομοκρατικής, τα μέλη του συγκροτήματος, για να σταματήσουν οι διώξεις εις βάρος τους και να αποφυλακιστούν όλα τα μέλη του συγκροτήματος

.‘Επεσε μάρτυρας για να μπορούν να παίζουν τα τραγούδια τους, σε δημόσιους χώρους χωρίς να συλλαμβάνονται και να βασανίζονται.

Σάρκα από τη σάρκα των λαϊκών και ταξικών αγώνων στην Τουρκία, η φωνή της είναι η φωνή των καταπιεσμένων, των εργαζομένων, της νεολαίας, των ξεριζωμένων, των μεταναστών, των πολιτικών κρατουμένων, των αγωνιστών, των αντιιμπεριαλιστών, των διεθνιστών και των ανταρτών ανα τον κόσμο. Γι’ αυτό και δε θα μπορέσουν όσο και να το θέλουν οι δολοφόνοι της, να σιωπήσουν τη φωνή της και τη φωνή του Grup Yorum.

Γιατί εδώ και 4 δεκατίες, παρά τις επιθέσεις, την καταστολή τις φυλακές και τα βασανιστήρια, δεν καταφέρανε να το σταματήσουν. Γιατί το Grup Yorum, πηγάζει από το λαό, τον διαπεδαγωγεί και τον παροτρύνει σε αγώνα. Αυτή η αδιάρρηκτη σχέση είναι που μετατρέπει τα τραγούδια τους σε ύμνο των αντιστεκόμενων, σε μουσική υπόκρουση των απεργιών, των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων και εν τέλει σε ζωντανή αφήγηση των αγώνων του εργαζόμενου λαού και των θυσιών του.

Η φωνή της θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσά μας, οδηγός στις καλές και δύσκολες στιγμές του αγώνα.

Γιατί η συντρόφισσα Helin Bölek, έδωσε τη ζωή της, για την ελευθερία της έκφρασης εναντιώμενη στο φασισμό, την ιμπεριαλιστική και ταξική εκμετάλλευση. Πάλεψε με πίστη και υπομονή, με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση για την οικοδόμιση του νέου κόσμου και του νέου ανθρώπου…Και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία…

ΩΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΟΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ…ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
HELİN BÖLEK ΑΘΑΝΑΤΗ!
HELİN BÖLEK ÖLÜMSÜZDÜR!

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ İBRAHİM GÖKÇEK, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ 291Η ΜΈΡΑ.

Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας)

Δυσήνιος Ίππος@DushniosIppos
Πανό που κρεμάστηκε σήμερα στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα

Τιμή στην Helin Bolek μέλος του Grup Yorum, που πέθανε σε απεργία πείνας.
Αγώνας μέχρι να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.
Έχουμε δίκιο, θα νικήσουμε!   

View image on Twitter

Όπως έγραψαν υποστηρικτές του γκρουπ στα social media, το συγκρότημα αποτελεί ένα θρύλο και βασικό εκφραστή της αντίστασης στην Τουρκία εδώ και τρεις δεκαετίες.

Στο μήνυμά τους με τον οποίο ανακοίνωσαν τον θάνατο της Bolek, οι Grup Yorum ανέφεραν μεταξύ άλλων πως ήταν οι πρώτοι που ηχογράφησαν τραγούδια στην κούρδικη γλώσσα και υπέστησαν μεγάλες διώξεις γι’ αυτό. “Το μόνο που ήθελε η Helin ήταν να τραγουδά ελεύθερη. Ο φασισμός του AKP ευθύνεται για τον θάνατό της”, σημειώνουν.

Αναφέρουν πως πάντοτε έκαναν πολιτικό τραγούδι για τους αγώνες ενάντια στο φασισμό. “Στην 25η επέτειο του συγκροτήματος, κάναμε συναυλία στην Κωνσταντινούπολη με 55 χιλιάδες κόσμο, αριθμό ρεκόρ για συναυλία με εισιτήριο” γράφουν, ενώ αναφέρουν πως ο κόσμος που τους παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, αυξανόταν σταδιακά, κάτι που προφανώς δεν άρεσε την τουρκική κυβέρηση. Παράλληλα, έκαναν περιοδεία στην Ευρώπη, ενώ τα live τους απαγορεύτηκαν στη Γερμανία. “Δε μας σταμάτησαν ποτέ οι απειλές”, καταλήγουν οι ίδιοι.

Συνολικά το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 23 άλμπουμ και μία ταινία. Από το 2012 και μετά έχουν δώσει δεκάδες δωρεάν συναυλίες, έχοντας συγκεντρώσει κοινό μέχρι 250.000 άτομα. Στο εξώφυλλο του δίσκου τους “İlle Kavga” του 2017, (σημαίνει μάχη κόντρα σε όλες τις δυσκολίες), απεικονίζονται μουσικά όργανα που έχει καταστρέψει η τουρκική αστυνομία.