ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο α λα 2015 και προεκλογικό λίφτινγκ στην κυβέρνηση — Μητσοτάκης: Αποφασιστική η συμβολή του Erasmus στη διάπλαση μιας νέας γενιάς Ελλήνων

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος και των capital controls, το Μαξίμου προσπαθεί να αναστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ενώ θέλει να φτιάξει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης 

Σε έναν ξεκάθαρο προεκλογικό σχεδιασμό τριμήνου προχωράει πλέον εμφανώς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο κλειδώνουν εκτός απροόπτου.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, τα οποία επεκτάθηκαν ώστε να καλύψουν όσο είναι δυνατόν και τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 6 Ιουλίου για την κοινωνική πολιτική.

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοινώνοντας τη σχετική απόφαση χθες στο briefing παρουσίασε ένα 12λογο με πολιτικές, που όπως υποστήριξε αποδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Η κοινωνική πολιτική είναι βεβαίως ένας τομέας στον οποίο επικοινωνιακά η κυβέρνηση “πάσχει”, για αυτό και θέλει να βελτιώσει το προφίλ της, ενώ προφανώς ο πρωθυπουργός δε θα σταματήσει στην προ ημερησίας της 6ης Ιουλίου, αλλά θα συνεχίσει να ανοιγει νέα μέτωπα αντιπαράθεσης και άρα συσπείρωσης όπως ο νόμος- πλαίσιο για τα ΑΕΙ και να αναζητεί τρόπους να υπενθυμίζει τα πεπραγμένα της κυβερνητικής τριετίας (προβάλλοντας το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές εφαρμόστηκαν σε ένα περιβάλλον απανωτών κρίσεων) και να κάνει σύγκριση με το παρελθόν.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως χθες έδωσε και το “σύνθημα” για μία νέα επιχείρηση ανασυγκρότησης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που θεωρείται ότι έδωσε τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία το 2019, οι ρίζες του όμως φτάνουν στο 2015 και στο λεγόμενο “μέτωπο της λογικής” όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.

Κατά τη συνάντηση λοιπόν με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο πρωθυπουργός σχολίασε: “Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν εκείνη την χρονιά”.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα είχε προκηρυχθεί απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 27 Ιουνίου του 2015 και πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2015, ενώ στο μεταξύ είχαν επιβληθεί capital controls.

Η “απειλή” λοιπόν τόσο για τους απογοητευμένους δεξιούς που φλερτάρουν με τη χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας ή την αποχή, όσο και για τους κεντρώους που σκέπτονται να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ είναι πως μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και δη σε μία κρίσιμη συγκυρία με την ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι σκέφτεται να συγκυβερνήσει με το Γιάνη Βαρουφάκη, ένα πρόσωπο που αποτελεί “κόκκινο πανί” για πολλούς δεξιούς αλλα κυρίως για πολλούς πασοκογενείς ψηφοφόρους.

Βίκυ Σαμαρά

 

Μητσοτάκης: Αποφασιστική η συμβολή του Erasmus στη διάπλαση μιας νέας γενιάς Ελλήνων

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ζάππειο στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος Erasmus.

«Το πρόγραμμα Erasmus είναι μια επιτυχία της Ευρώπης, μπαίνει πια στην ωριμότητά του, γίνεται μεσήλικας έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια, διευρύνει τους ορίζοντές του και από ένα σχέδιο το οποίο ξεκίνησε ως μία περιορισμένη ανταλλαγή φοιτητών έγινε γρήγορα ακαδημαϊκή συνεργασία, και έμπρακτη απόδειξη του πώς αντιλαμβανόμαστε πραγματικά τη δια βίου μάθηση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στο Ζάππειο στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος Erasmus.

Επεσήμανε ότι έχει υποδεχθεί παραπάνω από 5 εκατομμύρια Ευρωπαίους και όπως είπε χαρακτηριστικά κάποτε ρωτούσαν αν θα πας Erasmus, γιατί ήταν κάτι το καινοτόμο και το πολύ διαφορετικό, ενώ σήμερα η ερώτηση είναι πού θα πας Erasmus.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει ταυτιστεί με τις ακαδημαϊκές αλλά και με τις επαγγελματικές στοχεύσεις της νεολαίας όπως και με την καθημερινότητά τους γιατί σημαίνει, όχι μόνο μαθήματα, αλλά και κοινές εμπειρίες πέρα από τα σύνορα. Ακόμη είπε ότι έφερε κοντά νέους και νέες από όλα τα σημεία της Ευρώπης οι οποίοι ανταλλάσσοντας τις τοπικές τους αναφορές, προσέφεραν στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας προς όφελος των ιδίων και των χωρών τους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η γενιά του Erasmus αφήνει ήδη έντονο το αποτύπωμά της στην πολιτική, οικονομική, στην καλλιτεχνική ζωή της Ευρώπης.

«Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δηλώνει ακόμη ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη και τη Νομική της σχολή. Καμία άλλη δράση της ΕΕ δεν διαθέτει τόση ακτινοβολία και επίδραση, αθόρυβη αλλά ουσιαστική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τα πλεονεκτήματα του Erasmus

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, πως το πρόγραμμα Erasmus όχι μόνο προσφέρει πλεονεκτήματα στους νέους που πολύ δύσκολα θα αγνοήσει ένας απαιτητικός εργοδότης, αλλά είναι, ταυτόχρονα, κι ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει καθηγητές και δασκάλους, αυτούς τους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

«Και βέβαια για την πατρίδα μας το Erasmus παραμένει ο πιο σταθερός δίαυλος επικοινωνίας των Πανεπιστημίων μας με πολλά ευρωπαϊκά ιδρύματα, μέσω ανταλλαγών φοιτητών και διδασκόντων», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Ιουλίου προβλέπεται για πρώτη φορά η καθιέρωση εσωτερικών Erasmus.

«Αλλά πάνω απ’ όλα το Erasmus ήταν και πιστεύω ότι παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός μεταξύ των νέων Ευρωπαίων καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο αυτό το παραγωγικό αίσθημα ότι ανήκουμε τελικά όλοι στην ίδια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι μία Ένωση που δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική αλλά είναι μία Ένωση αξιών με μια πλούσια ευρωπαϊκή κληρονομιά και μ’ ένα δυναμικό μέλλον. Στην ενωμένη Ευρώπη ανήκουμε όλοι μας, στο πιο φιλόδοξο, υπερεθνικό, δημοκρατικό εγχείρημα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας».

«Το Erasmus είχε αποφασιστική συμβολή στη διάπλαση μια νέας γενιάς Ελλήνων με πατρίδα την Ελλάδα, αλλά με χώρα την Ευρώπη. Είναι μια γενιά, που δεν ταύτιζε την ΕΕ ούτε με τις επιδοτήσεις μόνο, ούτε σίγουρα με την πηγή όλων των κακών, όπως συχνά τη θέλει η φθηνή δημαγωγία που δυστυχώς αναπτύσσεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν αποτελεί μόνο ελληνική ιδιαιτερότητα. Είναι αυτή η γενιά των νέων ανοιχτών ευρωπαϊκών οριζόντων που αντιστάθηκε έμπρακτα στον αντιευρωπαϊσμό και στην εθνολαϊκιστική αναδίπλωση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στο Erasmus plus που ξεκίνησε το 2014 και συνεχώς διαφοροποιείται και διευρύνεται, ώστε δεν αφορά πλέον μόνο φοιτητές αλλά και σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητές, εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και ακόμη συμμετέχοντες σε προγράμματα διά βίου μάθησης, όπως και σε ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Είπε ότι μέχρι τώρα για τη λειτουργία του προγράμματος έχει διατεθεί σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Μητσοτάκης για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών

«Θα το ξαναπώ είναι ένα στοίχημα το οποίο είναι και ευρωπαϊκό είναι ταυτόχρονα και εθνικό. Σήμερα μάλιστα παίρνει νέα διάσταση, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξαναφέρνει τον πόλεμο στην ήπειρό μας, ξαναφέρνει δυστυχώς την ακρίβεια, τον πληθωρισμό στις κοινωνίες μας. Την εύφλεκτη ύλη δηλαδή για να ξαναφουντώσει η φωτιά του λαϊκισμού και της ευρωπαϊκής αμφισβήτησης που κάθε φορά εκτρέπει τις πραγματικές αιτίες μιας κρίσης», υπογράμμισε.

Ακόμη ανέφερε πως σε μια τέτοια δύσκολη εποχή «χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, την ενότητα των νέων της Ευρώπης στη βάση των αρχών που έκαναν μέχρι σήμερα την Ευρώπη πραγματικό πρωταγωνιστή. Την ελευθερία την εθνική ανεξαρτησία, τη διεθνή νομιμότητα, τη δημοκρατία, τις ανοιχτές και δημιουργικές κοινωνίες, την ανεκτικότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως όλα αυτά πρέπει να έχουν συνέχεια και πρεσβευτή τη νεολαία μας.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε μάλιστα την ομιλία του με αναφορά σε κάτι που είχε γράψει ο Ουμπέρτο Έκο. «Το Erasmus έφτιαξε την πρώτη γενιά γνήσιων Ευρωπαίων» είχε γράψει ο Έκο καθώς και ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά για κάθε εργαζόμενο. «Όλοι δηλαδή να περνούν χρόνο στην Ευρώπη και να ενσωματώνονται σε αυτή».