Αντιπροσωπεία υπό τον Αλ. Τσίπρα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η εκδήλωση «δεν χωράει στα αντισυνταγματικά όρια της κυβέρνησης»

ΣΥΡΙΖΑ ΕΑΤ-ΕΣΑ

Με τήρηση όλων των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στον χώρο μπροστά από τα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το πρωί της Τρίτης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας.

Η ακριβής ώρα της παρουσίας της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ δεν ανακοινώθηκε, προκειμένου να μην υπάρξει αυθόρμητη προσέλευση περισσότερων πολιτών. Σύντομη ομιλία απηύθυνε ο Π. Καυδιανός.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΕΑΤ ΕΣΑ 17112020ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΑΤ-ΕΣΑΣΥΡΙΖΑ ΕΑΤ-ΕΣΑ

Η επιβεβαίωση της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να τιμήσει έμπρακτα την επέτειο του Πολυτεχνείου έρχεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη τα έκτακτα μέτρα αστυνόμευσης, με απαγόρευση συναθροίσεων, drone, ελικόπτερα και 5.000 αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας. Η πρωτοφανής αυτή κίνηση της κυβέρνησης να αμφισβητήσει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι με μία αστυνομική απόφαση, οδήγησε σε ένα ιστορικό κοινό κείμενο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και MέΡΑ25.

«Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ μία εθνική εορτή και γι’ αυτό ενοχλεί», σημείωσε σχετικά ο Αλ. Τσίπρας. Σημειώνεται εξάλλου ότι δεν υπήρξε εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, σχετικά με απαγόρευση της συγκέντρωσης 4 ή και περισσότερων ατόμων, όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, σε αντίθεση με όσα επικαλείται για την εν λόγω απόφαση η αστυνομία.

Ν. Ηλιόπουλος: Δεν θα υποταχθούμε στους όρους του αυταρχισμού

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνειδητά και για μικροκομματικό όφελος, επιλέγει να μετατρέψει την υγειονομική κρίση και την αποτυχία της να στηρίξει την οικονομία σε κρίση δημοκρατίας. Η κυβέρνηση με μια συνειδητή πολιτική επιλογή καταστολής επιλέγει να βάλει σε… καραντίνα την ίδια τη Δημοκρατία μας, μετατρέποντας το Πολυτεχνείο σε αστυνομοκρατούμενο τόπο και βάζοντας απέναντί της κάθε δημοκρατικό πολίτη». Με τα παραπάνω περιέγραψε τις αποφάσεις της ΝΔ που υλοποιεί η ΕΛΑΣ ανήμερα της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας Στο Κόκκινο εξήγησε: «Εμείς δεν θα υποταχθούμε στους όρους του αυταρχισμού και ‘κουρελιάσματος’ του Συντάγματος που επιβάλλει η κυβέρνηση, και με απόλυτο σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες θα τιμήσουμε τη μνήμη της εξέγερσης της νεολαίας του 1973. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντιλαμβάνεται πλήρως τις υγειονομικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν ένα μαζικό εορτασμό με τη συμμετοχή των πολιτών. Γι’ αυτό και επιλέξαμε συμβολικά τον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ για να πραγματοποιήσουμε μια σύντομη εκδήλωση με χαιρετισμούς αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, η οποία εκδήλωση δεν χωράει στα όρια που αντισυνταγματικά έθεσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, σεβόμαστε όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να βρεθούμε σε ένα Πολυτεχνείο περικυκλωμένο από ΜΑΤ και κλούβες και να δώσουμε τηλεφωνικό ραντεβού με την αστυνομία για να καταθέσουμε στεφάνι».

Μάλιστα, ο Ν. Ηλιόπουλος αντιπαρέβαλλε και καυτηρίασε το γεγονός ότι «ο κ. Μητσοτάκης μέσα στον πανικό του κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να παραβιάσουν τα μέτρα που ο ίδιος έχει θεσπίσει, μέσα στην έπαρση και την αλαζονεία του, και να παραβρεθούν όλοι μαζί με την ΠτΔ στο Πολυτεχνείο!».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο στην πανδημία και στην οικονομία. Σε δύο μόλις ημέρες έχουμε 130 νεκρούς συμπολίτες μας και 400 διασωληνωμένους. Και δια στόματος κ. Πέτσα μιλούν για αρνητές της πραγματικότητας. Αρνητές της πραγματικότητας είναι όσοι επιλέγουν την μη ενίσχυση του ΕΣΥ! Αρνητές της πραγματικότητας είναι αυτοί που κλείνουν τα σχολεία χωρίς σχέδιο για το πώς θα τα ανοίξουν, που δεν έχουν σχέδιο για τους χώρους εργασίας, που ευθύνονται για την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς! Και την ίδια στιγμή ακυρώνουν το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, αφήνοντας με 6.000 λιγότερους γιατρούς τα νοσοκομεία και φροντίζοντας να βγάλει κέρδος ο ιδιωτικός τομέας», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρατηγικά υποτίμησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και προέβη σε ομολογία της εγκληματικής αμέλειας ο ίδιος ο πρωθυπουργός”. Και κατέληξε σημειώνοντας τη σημασία του “να υπάρξουν μια σειρά από ήττες απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό”, και χαρακτηρίζοντας “πολύ σημαντική την απόφαση της ΕΔΕ, την τοποθέτηση διεθνών οργανισμών, όπως η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και το γεγονός ότι η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων».

Νίκος Βούτσης: Πρωτοφανής αστυνομοκρατία, δεν έχει σχέση με την πανδημία 

«Νιώθω ντροπή γι’ αυτή την κυβέρνηση, πρόκειται για αστυνομοκρατία ανεπανάληπτη» τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη από τον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα καταθέτει στεφάνι. Ο Ν. Βούτσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για στρατηγική έντασης, τονίζοντας πως «αυτά τα πράγματα δεν έχουν σχέση με την πανδημία».