Αντιδράσεις για τα θηριώδη αιολικά στη Βόρεια Πίνδο — Εκτός κινδύνου οι φίλοι της ΑΕΚ που νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό» 

pindos
Αυτά τα τοπία θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα από την εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών και από τα συνοδά έργα
Οργανώσεις πολιτών και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στρέφονται κατά της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων που εξέδωσε το ΥΠΕΝ για την τοποθέτηση 9 ανεμογεννητριών ύψους 200 μέτρων (!) στη θέση Ξηρόκαμπος των Τρικάλων ● Τονίζουν ότι αγνοήθηκε σειρά αρνητικών γνωμοδοτήσεων από αρμόδιους φορείς και ότι απειλούνται ο μοναδικός βιότοπος των Χασίων και το πρόγραμμα προστασίας της καφέ αρκούδας το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Παραβιάζοντας τη νομοθεσία που θέσπισε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος, αγνοώντας προκλητικά τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων και κοινωνιών και τινάζοντας στον αέρα κοινοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την προστασία της καφέ αρκούδας, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ προχώρησε μία μέρα μετά τις εκλογές στην αδειοδότηση θηριώδους αιολικού σταθμού στη θέση «Ξηρόκαμπος» στη Βόρεια Πίνδο.

Πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζεται εντός των ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων Μαλακασίου και Χασίων του Δήμου Μετεώρων στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, αποτελούμενο από 9 γιγάντιες ανεμογεννήτριες, από τις μεγαλύτερες που θα έχουν εγκατασταθεί ποτέ στη χώρα μας, με ύψος 200 μέτρα (συμπεριλαμβανομένου του πτερυγίου), συνολικής ισχύος 54 MW και σταθμό αποθήκευσης ενέργειας στην ομώνυμη θέση. Το γήπεδο εγκατάστασης του αιολικού σταθμού θα έχει συνολικό εμβαδό 2.089.591 τ.μ. Για την υλοποίησή του προβλέπονται εργασίες που θα αφανίσουν την κορυφογραμμή, τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής και τον μοναδικό βιότοπο των Χασίων, για τη διατήρηση του οποίου έγινε επαναχάραξη του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας Ε65. Σημειώνεται ότι οι θέσεις των ανεμογεννητριών του έργου απέχουν από 1,3 χλμ. έως 5,8 χλμ. από τους οικισμούς Τρυγόνα, Πεύκη, Κορυδαλλός, Παναγία, Καλλιθέα, Κακοπλεύρι, Ξηρόκαμπος και Ορθοβούνι. Η εγκατάστασή τους θα γίνει εντός δημόσιων και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων.

Οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο έργο από τις τοπικές κοινωνίες και από πολυάριθμους υποστηρικτικούς φορείς προς αυτές ήταν άμεσες, παρ’ όλο που η πρόσκληση σε δημόσια διαβούλευση πάνω στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έγινε αθόρυβα. Τι κι αν κατατέθηκαν τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις και ταυτόχρονα ο Δήμος Μετεώρων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ υπέγραψαν αρνητικές γνωμοδοτήσεις;

Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ιούνιος 2022), αναφερόμενος στον σχεδιασμό για την εγκατάσταση 33 αιολικών σταθμών με πάνω από 300 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος άνω του μισού γιγαβάτ εντός της ορεινής ζώνης της Πίνδου, έκανε λόγο για «φαραωνική επέμβαση άνευ προηγουμένου που δεν ακολουθεί κανένα σχεδιασμό, υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία των περιοχών αυτών». Ο ίδιος είχε αναφέρει πως «ούτε το ενεργειακό όφελος είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τέτοιας έκτασης επέμβαση [καθώς] ο ΑΔΜΗΕ έχει υπολογίσει σε λιγότερη από 10% της εγκατεστημένης ισχύος την αποδοτικότητα των αιολικών».

Η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) που εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ «μπάζει» από πολλές πλευρές. Πρώτα απ’ όλα, παραβλέπει την ύπαρξη αντικρουόμενων γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών και φορέων, καθώς η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί προϋπόθεση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων αυτής της κατηγορίας σύμφωνα με τη νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (νόμος 4014/2011).

Η απόφαση της ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ υιοθετεί σχεδόν όλα τα σημεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του φορέα υλοποίησης του έργου, της εταιρείας «BOREADS WIND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» (θυγατρικός βραχίονας του γερμανικού ομίλου BayWa r.e). Αντίθετα, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης απορρίπτει τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΔΙΠΕΧΩΣ Θεσσαλίας) η οποία διαπιστώνει ότι «η ΜΠΕ παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις ως προς τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα, αλλά και στις αβιοτικές συνιστώσες του φυσικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με υποεκτίμηση, ελλιπή και επιφανειακή προσέγγιση πολλών περιβαλλοντικών παραμέτρων και των αντίστοιχων επιπτώσεων». Εξάλλου, διαπιστώνει ότι «οι ισχυρισμοί της ΜΠΕ ότι οι όποιες επιπτώσεις θα αρθούν μετά την αποκατάσταση δεν ευσταθούν και οι συνολικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου θα είναι μεγάλες, μόνιμες και μη αναστρέψιμες».

Εξάλλου, η ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ παρέλειψε να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος, που αναφέρει ότι σε περίπτωση έκδοσης αντικρουόμενων γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή οποιουδήποτε άλλου ζητήματος σχετικού με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων αυτής της κατηγορίας, ο υπουργός ή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αιτείται την παροχή σύμφωνης γνώμης ως προϋπόθεση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ειδάλλως, εάν δεν έχει εμπλακεί το ΚΕΣΠΑ στη διαμόρφωση της απόφασης της ΔΙΠΑ, θα πρέπει να εξεταστεί η νομική εγκυρότητα της απόφασης.

Η καφέ αρκούδα

Επιπλέον η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ απέκρυψε την ύπαρξη του περιβαλλοντικού προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιείται από την Καλλιστώ για την καφέ αρκούδα (είδος προτεραιότητας) στις περιοχές στις οποίες προβλέπεται να εγκατασταθεί ο αιολικός σταθμός με ορατό τον κίνδυνο, εφόσον υλοποιηθεί το έργο, να υπονομευτεί εκ βάθρων από το ίδιο το υπουργείο ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 5.855.772 ευρώ, εκ των οποίων το 75% συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μέρος των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων των Ελλήνων εταίρων καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο. Ετσι, με αυτό τον τρόπο η ΔΙΠΑ καταστρατηγεί την Κοινοτική Οδηγία 92/43 για είδη και οικότοπους.

ωραίο είναι ότι στην απόφαση αδειοδότησης η ΔΙΠΑ αναφέρει ότι έλαβε υπόψη «τις απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού και των φορέων εκπροσώπησής του, οι οποίες αναρτήθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης της ΜΠΕ του έργου του θέματος», παρ’ όλο που διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ανάρτηση των σχετικών εντύπων με τις αντιρρήσεις στο ΗΠΜ τόσο της Καλλιστώς όσο και των «Φίλων της Τρυγώνας». Στην ίδια γραμμή πλεύσης, στην απόφαση παραλείπονται οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου Μετεώρων, όπου περιλαμβάνονται και οι αρνητικές αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων Κακοπλευρίου, Μαλακασίου, Πεύκης και Τρυγόνας.

Τέλος, η ΑΕΠΟ που εγκρίθηκε από τη ΔΙΠΑ δεν έλαβε ως όφειλε και τα αποτελέσματα Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) που δεν εκπονήθηκε ποτέ, παρά το σχετικό αίτημα του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος τη ζήτησε καθώς δεν προσκομίστηκαν αρκετά στοιχεία ώστε να μπορεί να γνωμοδοτήσει.

Για όλες τις παραπάνω παραλείψεις και παρατυπίες οι Φίλοι Τρυγώνας και το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου κατέθεσαν αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης της ΔΙΠΑ, την οποία στηρίζουν και υπογράφουν ο δήμαρχος Μετεώρων, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Μετεώρων για την προστασία των βουνών από τα αιολικά έργα και ακόμα 21 συλλογικότητες, ομάδες και οργανώσεις.

Εκτός κινδύνου οι φίλοι της ΑΕΚ που νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό» 

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ο απολογισμός των φρικτών επεισοδίων έξω από τη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας, οι έρευνες των αρχών και το φιάσκο του επιτελικού κράτους.

Τα χθεσινοβραδινά φρικτά επεισόδια που προκάλεσαν οι ναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια εκτός του χαμού του 29χρονου Μιχάλη είχαν ως αποτέλεσμα και δεκάδες τραυματισμούς ανυποψίαστων φιλάθλων που βρίσκονταν στην πλατεία της OPAP ARENA.

Εξ αυτών κάποιοι πήγαν στο νοσοκομείο για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες και κάποιοι άλλοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν φέροντας σοβαρότερα τραύματα.

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» παραμένουν τρεις φίλοι της Ένωσης, όλοι εκτός κινδύνου. Οι δύο νοσηλεύονται στην Νευροχειρουργική Κλινική (48 και 26 χρονών). Σε άλλη κλινική νοσηλεύεται ένας 47χρονος Έλληνας και αυτός θύμα ξυλοδαρμού. Ο μικρότερος εξ αυτών φέρει πολλαπλά αιματώματα στο κεφάλι.

Στο ίδιο νοσοκομείο παραμένει για νοσηλεία και ένας Κροάτης του οποίου το δωμάτιο φυλάσσεται από αστυνομικούς.

Στον «Ερυθρό Σταυρό» νοσηλεύεται προληπτικά και η μητέρα του Μιχάλη, λόγω προκάρδιου άλγους (στηθάγχης) μετά την είδηση της απώλειας του παιδιού της.

Οι έρευνες των αρχών για τον δολοφόνο

Η αστυνομία, που επέδειξε τραγική ολιγωρία στην αποτροπή των επεισοδίων, στρέφει τις έρευνες της στη λύση του γρίφου με τον δολοφόνο του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναζητεί γενετικό υλικό ανάμεσα στους 98 συλληφθέντες ξεκινώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης. Το DNA που θα ληφθεί θα συγκριθεί με αυτό που βρέθηκε στα ρούχα και πάνω στον 29χρονο νέο από την Ελευσίνα.

Πολλαπλά εκτεθειμένη η κυβέρνηση, την είχαν προειδοποιήσει αλλά αδιαφόρησε

Τα θλιβερά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια φανέρωσαν για πολλοστή φορά την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Οι αποκαλύψεις ότι οι αρμόδιες αρχές ήξεραν για την κάθοδο των ακροδεξιών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν, διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Γιάννης Οικονόμου, μετά το πρωτοφανές φιάσκο, αρκέστηκε στην καρατόμηση επτά αξιωματικών της Αστυνομίας και της Τροχαίας, ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα.

Αδιαβάθμητο έγγραφο-ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει πως η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους είχε ενημερωθεί ήδη από τις 6 Αυγούστου ότι τουλάχιστον 100 Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα φθάσουν στην Αθήνα για τον αγώνα με την ΑΕΚ σε συνεννόηση με οπαδούς του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, γνώριζαν ότι θα φιλοξενηθούν από οπαδούς του ΠΑΟ.

Άλλο έγγραφο, δείχνει ότι – στο πλαίσιο της διεθνούς συνεννόησης, η αστυνομία του Μαυροβουνίου, ώρες πριν από την είσοδο των Κροατών χούλιγκανς σε ελληνικό έδαφος, είχε ενημερώσει την ελληνική αστυνομία ότι μεταξύ τρεις με έξι τα ξημερώματα, πέρασαν από το έδαφος της χώρας 120 Κροάτες με 21 αυτοκίνητα. Στο έγγραφο της Αστυνομίας του Μαυροβουνίου αναφέρεται ότι κομβόι, «πιθανώς επικίνδυνων οπαδών» από την Κροατία πέρασε τα σύνορα της χώρας και φαίνεται να κατευθύνεται στην Αθήνα, λόγω του αγώνα της Ντιναμό με την ΑΕΚ.

Επίσης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον Τύπο η Ελληνική Αστυνομία είχε ενημερωθεί και από τη Europol σχετικά με την έλευση Κροατών χούλιγκαν τις τελευταίες μέρες