Αντιδράσεις από επιχειρηματίες εστίασης: Το 50% των δυνητικών πελατών αδυνατούν να έρθουν – Μονοκλωνικά αντισώματα: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζικά;

εστίαση, κατάστημα

Τι είπε στην τηλεόραση του OPEN ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Για τις αλλαγές που αναμένεται να έρθουν από Δευτέρα στην εστίαση εξαιτίας του κορονοϊού μίλησε ο Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με αφορμή τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Το 50% των δυνητικών πελατών αδυνατούν να πάνε στις επιχειρήσεις εστίασης

Ο κ. Καββαθάς μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN, σημείωσε πως «το 50% των δυνητικών πελατών μας αδυνατούν να έρθουν στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, από τον κύκλο εργασιών έως και τις σχέσεις μας με τους πελάτες. Και βέβαια την ευθύνη που αναλαμβάνουμε σε σχέση με τον έλεγχο των εμβολιασμένων. Αυτό δημιουργεί επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις γιατί χρειάζεται ένας υπεύθυνος να βρίσκεται στην είσοδο των καταστημάτων για τον έλεγχο».

«Φανταστείτε έναν επαγγελματία που έχει κάνει αγώνα ετών για να χτίσει ένα πελατολόγιο, το 50% αυτών να μην μπορεί να μπει στο κατάστημα. Ο πελάτης 100 φορές ευχαριστημένος, μία δυσαρεστημένος, αυτό θυμάται. Περιμένουμε μέτρα στήριξης από την πολιτεία», συνέχισε ο κ. Καββαθάς.

«Έχουμε πρόβλημα και με το προσωπικό. (…) Φανταστείτε μια επιχείρηση με εμβολιασμένο όλο το προσωπικό σε σχέση με μια επιχείρηση που δεν έχει όλο το προσωπικό εμβολιασμένο. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Φανταστείτε επίσης το κόστος για το προσωπικό των δύο τεστ. Ο κλάδος χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης», επεσήμανε ο κ. Καββαθάς.

 

Μονοκλωνικά αντισώματα: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζικά; Τι απάντησε ο αντιπρόεδρος της Regeneronθεραπεία

Τι απάντησε ο αντιπρόεδρος της Regeneron σε ερώτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου κατά τη διάρκεια συνεδρίου

Στα μονοκλωνικά αντισώματα και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη διάθεσή τους αναφέρθηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με αφορμή τη συμμετοχή του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Τι απάντησε αντιπρόεδρος της Regeneron σε ερώτηση για τη χρήση τους

Ο κ. Μόσιαλός, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Regeneron, της εταιρείας που παράγει τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χρησιμεύουν ως θεραπεία έναντι του κορονοϊού.

Αναλυτικά όσα έγραψε:

«Είχα τη χαρά να συντονίσω μια τρίωρη θεματική συνεδρίαση στα πλαίσια του Aristotle Medical Forum που διοργανώνει αυτές τις ημέρες η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ Hans Kluge, η Marion Koopmans, Διευθύντρια του τμήματος Viroscience στο Πανεπιστήμιο Erasmus της Ολλανδίας, ο Αλβέρτος Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, o καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, ο καθηγητης Κυριάκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι ειδικοί και επιστήμονες.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Regeneron Χρήστος Κυρατσούς που παρουσίασε τα τελευταία πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία από τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Έθεσα 2 ερωτήματα στον κύριο Κυρατσούς

1) θα έχουμε επαρκείς ποσότητες μονοκλωνικών αντισωμάτων τους επόμενους μήνες;

2) είναι διατεθειμένη η Regeneron να δεχτεί ένα μοντέλο συνδρομής τύπου Netflix για την αγορά των αντισωμάτων από τις κυβερνήσεις η την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Regeneron θα δεχτεί ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πακέτο για τη διάθεση σημαντικών ποσοτήτων μονοκλωνικών αντισωμάτων, όταν θα είναι διαθέσιμα, τα επόμενα χρόνια. Επομένως η εταιρεία θα έχει την εγγύηση της πρόσβασης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αντάλλαγμα μια σχετικά μικρότερη απόδοση σε σύγκριση με την πιθανή απόδοση που θα είχε αν διαπραγματευόταν χωριστά με κάθε κυβέρνηση.

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα ήταν ότι είναι αδύνατο να έχουμε επαρκείς ποσότητες σύντομα για όλους τους ασθενείς και επομένως τα μονοκλωνικά θα πρέπει να χορηγούνται κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους δεν έχουν αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Επομένως τα μονοκλωνικά είναι ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μονο συμπληρωματικά ως προς την κύρια παρέμβαση που είναι τα εμβόλια.

Η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση ήταν ότι όλα είναι ανοιχτά προς συζήτηση. Επισημαίνω ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εξαιρετικά ακριβά και πρέπει να βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ρώτησα επίσης την καθηγήτρια Koopmans για τη μακροχρόνια νόσο του Covid-19.

Τόνισε ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες σε όσους έχουν εμβολιαστεί και μετά νοσήσαν από τον ιό σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν.

Επισήμανε επίσης ότι οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι ελάχιστες και υπάρχουν μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που νόσησαν.

Αυτά είναι πολύ καλά νέα».