Αντεπίθεση για να ανακόψει την προέλαση των Ταλιμπάν ετοιμάζει ο αφγανικός στρατός – Οι Ταλιμπάν προελαύνουν, η ανησυχία μεγαλώνει στο Αφγανιστάν – Η «Έλσα» πλησιάζει την Κούβα – 180.000 άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους

Φωτογραφία Αρχείου

Αντεπίθεση στις βόρειες επαρχίες της χώρας σχεδιάζουν οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, μετά την κατάληψη εδαφών από τους Ταλιμπάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, το οποίο επικαλείται σύμβουλο του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι,.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χαμντουλάχ Μόχιμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ria ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν περίμεναν την επίθεση των Ταλιμπάν, αλλά «απολύτως σίγουρα» θα αντεπιτεθούν.

Περισσότεροι από 1000 Αφγανοί στρατιώτες κατέφυγαν στο Τατζικιστάν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από μάχες με τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Επιτροπή για την Εθνική Ασφάλεια του Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας της γειτονικής του Αφγανιστάν χώρας, την οποία επικαλέστηκε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Khovar, «1.037 στρατιώτες των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων υποχώρησαν και κατέφυγαν στο έδαφος του Τατζικιστάν για να σώσουν τη ζωή τους έπειτα από ένοπλες συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι «οι ένοπλοι Ταλιμπάν έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους» έξι περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, τα κοινά σύνορα της οποίας με το Τατζικιστάν εκτείνονται σε 910 χιλιόμετρα.

Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα για να γλιτώσουν από την επίθεση των Ταλιμπάν στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Το Τατζικιστάν τους έχει επιτρέψει να περάσουν στο έδαφός του, επικαλούμενο «την αρχή καλής γειτονίας και σεβασμού της θέσης μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν».

Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους, από τα τέλη Ιουνίου, το πιο σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με το Τατζικιστάν και άλλα σημαντικά σημεία διέλευσης με τη χώρα αυτήν, όπως και περιοχές που οδηγούν στην μεγάλη αφγανική πόλη Κουντούζ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων.

Οι Ταλιμπάν έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους από τότε που άρχισε τον Μάιο, η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Απέναντι στις διαδοχικές πανωλεθρίες που έχει υποστεί ο αφγανικός στρατός, ιδιαίτερα στις επαρχίες του βορρά, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μια πιθανή «επιβράδυνση» των επιχειρήσεων και ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, δεν απέκλεισε την Τρίτη αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν προελαύνουν, η ανησυχία μεγαλώνει στο ΑφγανιστάνΟι Ταλιμπάν προελαύνουν, η ανησυχία μεγαλώνει στο Αφγανιστάν

Ραγδαία είναι η προέλαση των Ταλιμπάν στο βόρειο τμήμα της χώρας με την οργάνωση να καταλαμβάνει περισσότερες από δέκα περιφέρειες, την ώρα που οι Αμερικανοί έχουν αποχωρήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη χώρα, ενώ και η Βρετανία μπαίνει στις τελευταίες ημέρες της δύο δεκαετιών παρουσίας της στην περιοχή.

Περισσότερα από 300 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας διέφυγαν στο Τατζικιστάν για να προστατευθούν από τους Ταλιμπάν.

Η βία μαίνεται σε ολόκληρο το Αφγανιστάν από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την άνευ όρων αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την χώρα έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι κάτοικοι και αξιωματούχοι στην περιοχή που αναρωτούνται ποιο ήταν τελικά το νόημα της σχεδόν δύο δεκαετιών πολεμικής επιχείρησης, με βία, θάνατο και τεράστιες καταστροφές.

Επίσημες ανακοινώσεις για την οριστική αποχώρηση και των βρετανικών δυνάμεων δεν έχουν υπάρξει με την κατάσταση να αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα, κατά την ομιλία του Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, έπειτα από σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της Βρετανίας.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν, σε ερώτηση των δημοσιογράφων μέσα στο σαββατοκύριακο απέφυγε να απαντήσει εάν ολοκληρώθηκε η αμερικανική παρουσία στην ασιατική χώρα. Τα θολά μηνύματα του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν οργή στην Καμπούλ, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιστροφή στην προ 11ης Σεπτεμβρίου κατάσταση.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν, πλέον, το ένα τρίτο της χώρας και συνεχίζουν να καταλαμβάνουν εδάφη, ενώ σε αρκετές περιοχές οι δυνάμεις ασφαλείας παραδόθηκαν χωρίς μάχη. Η ισλαμιστική οργάνωση δεν έχει καταλάβει, μέχρι στιγμής, πρωτεύουσες επαρχιών, όμως  περικυκλώνει αρκετές από αυτές στα ανατολικά και στα βόρεια.

Πάνω από 3.500 ξένοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον 20ετή πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100.000 αμάχους μόνο από το 2009, σύμφωνα με έναν απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Η «Έλσα» πλησιάζει την Κούβα – 180.000 άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους

Η «Έλσα» πλησιάζει την Κούβα – 180.000 άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους

Έντονη ανησυχία δημιουργεί στις τοπικές αρχές της Κούβας, το επικείμενο πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Έλσα», η οποία έχει ήδη πλήξει πολλά νησιά της Καραϊβικής, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα.

Εν μέσω φόβων ότι η «Έλσα» μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σφοδρές πλημμύρες, οι αρχές της Κούβας αποφάσισαν την απομάκρυνση 180.000 ανθρώπων από τις εστίες τους. Επίσης, η κουβανική κυβέρνηση άνοιξε καταφύγια και κινήθηκε για να προστατεύσει τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου και κακάου πριν από την καταιγίδα.

Οι περισσότεροι από όσους έφυγαν από τις εστίες τους, πήγαν στα σπίτια των συγγενών τους, ενώ περίπου 23.000 άτομα κατέφυγαν σε κρατικές εγκαταστάσεις. Περίπου 400 που ζούσαν σε ορεινές περιοχές κατέφυγαν σε φυσικά σπήλαια που είχαν προετοιμαστεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Επόμενος «στόχος» της καταιγίδας είναι η Φλόριντα, όπου ο κυβερνήτης Ρον ντε Σάντις κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 15 κομητείες, συμπεριλαμβανομένης της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, όπου κατέρρευσε πρόσφατα ένα πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών.

Την Κυριακή το πρωί, η Έλσα βρισκόταν περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κίνγκστον της Τζαμάικας και κατευθυνόταν δυτικά-βορειοδυτικά. Είχε μέγιστους δυνατούς ανέμους περίπου 95 χλμ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι.