«Αντίτιμο υγείας» και ατομικής ευθύνης με υπογραφή Σκέρτσου — Ερωτήματα για τη νομιμότητα του προστίμου και του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Τη σφραγίδα του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και σκιώδους υπουργού Υγείας, Άκη Σκέρτσου και της νεοφιλελεύθερης αυλή του Μεγάρου Μαξίμου φέρουν τα μέτρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού με την απειλή προστίμου που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός. Τόσο ο εκδικητικός χαρακτήρας των μέτρων όσο και η επικοινωνιακή τους λογική πατούν γερά στις βάσεις της ατομικής ευθύνης που επανέρχεται για να καθαρίσει τις κυβερνητικές.

Ήταν πριν από λίγες ημέρες που από βήματος του Athens Health Summit, ο Άκης Σκέρτσος ανανέωνε το αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και τις φονικές επιπτώσεις της αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος το προσεχές διάστημα. Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Επικρατείας καταμέτρησε τρεις αιτίες που κατά τον ίδιο «εξηγούν» για ποιο λόγο οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας προσεγγίζουν πλέον -τότε- του 80-90 την ημέρα. Όπως υποστήριξε ο Α. Σκέρτσος, η πρώτη αιτία είναι πως η χώρα μας έχει τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη με 28% του πληθυσμού άνω των 60 ετών. Η δεύτερη, είναι πως από αυτό το ποσοστό, το 17% δεν έχει ακόμη κάνει το εμβόλιο, και η τρίτη, πως ο ιός πλήττει πολύ περισσότερο τους ηλικιωμένους, συνεπώς την παραπάνω ηλικιακή ομάδα.

«Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: α) Έχουμε τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη ως ποσοστό γενικού πληθυσμού, 28% του πληθυσμού μας είναι άνω των 60 ετών. β) Ταυτόχρονα ένα 17% των Ελλήνων άνω των 60 ετών δεν έχει ακόμη κάνει το εμβόλιο. γ) Και τρίτον όπως γνωρίζουμε ο κοροναϊός είναι μια ασθένεια που πλήττει και νέους αλλά πολύ περισσότερο τους ηλικιωμένους. Εννέα στους 10 θανάτους αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Συνεπώς, είναι αναμενόμενο σε μια χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό όπου σχεδόν το 1/5 εξ αυτών δεν έχει κάνει το εμβόλιο, να παρατηρείται έξαρση της πανδημίας σε αυτή τη φάση» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Μία ακόμα «κρυφή» αιτία που φρόντισε να τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στις εξηγήσεις, αφορά την επιλογή της χώρας -κατά τον ίδιο- να κάνει «ίσως την πιο διασταλτική ερμηνεία στην Ε.Ε. ως προς την καταγραφή των νεκρών από ή με COVID-19, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΠΟΥ, ενώ ειδική μνεία έκανε στο σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας από τις μεγάλες περικοπές των μνημονίων.

Η περιγραφή του μπορεί εκ πρώτης να έρχεται σε αντίθεση με το διαβόητο «δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο και δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας που με την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ». Με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού όμως κατά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, επιβεβαιώνεται πως ο ιθύνων νους πίσω από την διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας παραμένει ο άλλοτε γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων και το περιβάλλον του, τον οποίο φροντίζουν ήδη να δείχνουν γαλάζιοι παράγοντες απέναντι στις αντιδράσεις. Για να διαλύσει δε κάθε αμφιβολία για την πατρότητα των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός εμφανίστηκε λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί μάλιστα, δεν δίστασε να προχωρήσει ακόμα και σε έωλες συγκρίσεις μεταξύ ποσοστών εμβολιασμού, κατειλημμένων ΜΕΘ COVID και ημερήσιων θανάτων στη χώρα μας ακόμα και με σκανδιναβικές χώρες.

Μία ακόμα προέκταση της «πολιτικής απόφασης» Μητσοτάκη για την εφαρμογή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τις ηλικίες άνω των 60 ετών με την επιβολή μηνιαίου προστίμου, μοιραία αφορά το κομματικό της ακροατήριο. Δεν είναι μυστικό πως ένα μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων πολιτών μεγάλης ηλικίας αποτελείται από ψηφοφόρους της, και είναι εκείνοι που στο τέλος της ημέρας απειλούνται κατ’ ουσίαν με περικοπή της σύνταξής τους κατά 1.200 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Ήδη, ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να απολογηθεί, μετακινούμενος από το «μη σώσουν και εμβολιαστούν» στο «δύσκολη αλλά εθνικά απολύτως αναγκαία» απόφαση. Όσο για την εκ νέου εξαίρεση «νοσηρών» εργασιακών ομάδων με χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά όπως η αστυνομία, ο στρατός και η εκκλησία, τα ερωτήματα απαντούν οι προ δεκαημέρου αντιεπιστημονικές θεωρίες Σκέρτσου περί ανοσίας των αστυνομικών.

«Έχοντας εξαντλήσει, λοιπόν, κάθε προσπάθεια και μέσο πειθούς, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών από τις 16 Ιανουαρίου. Από εκείνη την ημέρα και μετά οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση θα υπόκεινται σε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που θα χρηματοδοτεί το εθνικό σύστημα υγείας» καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας, περιγράφοντας με ευκρίνεια την προσέγγιση του πρωθυπουργικού επιτελείου. Άλλωστε, αυτή την επικοινωνιακή γραμμή ανέλαβαν να μοιράσουν και τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, αναφορικά με το «παρασκήνιο» των αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές αποφάσεις συντελούν έναν ακόμη θρίαμβο του ανθρωποφαγικού νεοφιλελευθερισμού που πρεσβεύει η αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, απολύτως ευθυγραμμισμένο στη λογική της «ατομικής ευθύνης» που εδώ και δύο χρόνια σκιάζει τα πάντα. Η κυβέρνηση και το επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια προώθησης των εμβολιασμών, μετατρέποντας -και αυτήν- την κρίση σε ευκαιρία πυροδότησης κοινωνικού αυτοματισμού, επέκτασης της ατομικής ευθύνης και φυσικά, αποποίησης των δικών της εγκληματικών ευθυνών.

 

Ερωτήματα για τη νομιμότητα του προστίμου και του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το Συμβούλιο της ΕυρώπηςΕρωτήματα για τη νομιμότητα του προστίμου και του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ερωτήματα αναφορικά με την επιβολή προστίμου και υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, από πλευράς κυβέρνησης, εγείρουν συζητήσεις σε σχέση με την νομιμότητα της απόφασης και την εγκυρότητα της επιβολής του μέτρου.

Ανατρέχοντας, πάντως, στις προτροπές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, φαίνεται ότι οι συστάσεις των ζητημάτων που άπτονται νομικών, ηθικών και πρακτικών ζητημάτων, απέχουν άρδην από την έννοια της υποχρεωτικότητας που προβάλλει ο πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από προηγούμενη απόφαση, ληφθείσα ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης, «προτρέπει» τις κυβερνήσεις, να ενημερώνουν τους πολίτες ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν δέχεται πολιτική, κοινωνική ή άλλη πίεση να εμβολιαστεί εάν δεν το επιθυμεί. Μάλιστα, επιχειρώντας να διασφαλίσει σε κοινωνικό πλαίσιο την αποφυγή διακρίσεων, το Συμβούλιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή λόγω μη επιθυμίας να εμβολιαστεί».

Ο τρόπος προσέγγισης του ζητήματος σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο από πλευράς  του Συμβουλίου της Ευρώπης επομένως, διαφέρουν έντονα από τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλέγει να κινηθεί εντός συνόρων, πολύ περισσότερο όταν ο εξαναγκασμός αντί για μέσα πειθούς των ανεμβολίαστων πολιτών καταλήγει να συνοδεύεται από πρόστιμα.