Αντίο lockdown! Τα νέα μέτρα για μετακινήσεις, SMS και ωράριο κυκλοφορίας – Ο Κουρτς «κατηγορείται» για χειραγώγηση των ΜΜΕ. Ο Μητσοτάκης θα τον προλογίσει σε βραβείο!

Αθήνα lockdown απαγόρευση κυκλοφορίας

Το θέμα είναι το αντίο στο lockdown να είναι στην πραγματικότητα αντίο. Και όχι… εις το επανιδείν.

Το lockdown επιβλήθηκε τον… περασμένο Νοέμβρη -αυτό παρεμπιπτόντως πρέπει να είναι κάποιου είδους πανευρωπαϊκό ρεκόρ- αλλά πλέον φτάνουμε στο τέλος του. Αύριο, Τετάρτη 12 Μαΐου αλλά και μεθαύριο Πέμπτη 13 του μηνός αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, για τα SMS αλλά και για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το άνοιγμα του τουρισμού από το ερχόμενο Σάββατο 15 Μαΐου, είναι ο καταλύτης που επιταχύνει τις εξελίξεις αναφορικά με την άρση των περισσότερων απαγορευτικών μέτρων που συνιστούσαν το lockdown. Χθες, Δευτέρα, 10 Μαΐου η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη γνωστοποίησε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι για τις μετακινήσεις εκτός νομού, τα SMS στο 13033 και την διεύρυνση ωραρίου. Επιπλέον με αγωνία αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων, και για το πότε θα «πούμε αντίο» στο click away και στο click inside.

Τα σχολεία που άνοιξαν ήδη

Ήδη από χθες Δευτέρα, 10 Μαΐου, έχουν επιστρέψει στη δια ζώσης διδασκαλία οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων. Επίσης επαναλειτούργησαν τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Επιπλέον επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Πρέπει όμως στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι η επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται με αυστηρή επιτήρηση στα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, δεδομένου ότι η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει, κάθε άλλο μάλιστα.

Λύκεια

Τα σενάρια για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Στην κυβέρνηση μελετούν δύο σενάρια για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Το πρώτο σενάριο αφορά στις ελεύθερες μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα με ισχυρή σύσταση για διενέργεια PCR ή self test πριν από το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού. Για τα νησιά τα μέτρα αναμένεται να είναι πιο αυστηρά, με υποχρεωτικό PCR 72 ωρών ή self test πριν το ταξίδι (αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό) και ελεύθερη μετακίνηση για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση της κυκλοφορίας έως τις 12.30 το βράδυ –ίσως και μέχρι τις 12– ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν περισσότερο τα καταστήματα εστίασης, που είναι από εκείνους τους κλάδους που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα κατά την πανδημία.

διόδια lockdown Πάσχα Γεραπετρίτης

SMS τέλος

Από εκεί και πέρα, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του sms, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, αναμένεται το τέλος του click away και του click in shop. Την Πέμπτη, 13 Μαΐου, αναμένονται αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Χάρη Θεοχάρη για τον τουρισμό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι επισκέπτες δεν θα εισέρχονται στη χώρα δίχως αρνητικό μοριακό τεστ, έως 72 ώρες πίσω, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το click away και το click inside

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κριθεί η τύχη ορισμένων ακόμη έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρώτο στην εν λόγω λίστα είναι το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου. Από κυβερνητικής πλευράς, η πρόθεση είναι να καταργηθούν τόσο το click away όσο και το click inside προκειμένου να απελευθερωθεί η κίνηση της αγοράς η οποία ασφυκτιά στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε χθες την ελπίδα οι επιστήμονες να εγκρίνουν την άρση των παραπάνω περιορισμών από το Σάββατο που ανοίγει ο τουρισμός.

Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως αυτήν την εβδομάδα θα κριθεί και η τύχη των SMS στο 13033 και το 13032 με την κατάργηση του δευτέρου που αφορά στο λιανεμπόριο να θεωρείται πιο πιθανή. Όσον αφορά στο 13033 οι επιστήμονες εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί παρά τις συνεχείς προτάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο προς το παρόν όσον αφορά στο 13033 με τις αποφάσεις να λαμβάνονται πιθανότατα την Τετάρτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Φάκελος ωράριο κυκλοφορίας

Την ίδια ώρα η αναμενόμενα θετική ανταπόκριση των πολιτών στο άνοιγμα της εστίασης αλλά και τα παράπονα που έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής από τον κλάδο για την απαγόρευση της μουσικής αλλάζουν αρκετά από τα δεδομένα.

Πιθανό μετάθεση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είτε για τις 12 είτε για τις δωδεκάμιση το βράδυ πιθανότατα θα αποτελέσει και το «πράσινο φως» για να επιτραπεί η μουσική στα καφέ και τα εστιατόρια. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο προσαρμόζεται σε περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Αθήνα lockdown κορονοϊός Δερμιτζάκης

Αισιοδοξία για τα γυμναστήρια

Ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι τα γυμναστήρια τα οποία είναι κλειστά. Στην παρούσα φάση και με την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση πως οι επιστήμονες θα δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν την προσεχή Δευτέρα, 17 Μαΐου.

γυμναστήρια κορονοϊός Γεωργιάδης

Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που γίνονται αυτοί που θα μπορούν να γυμναστούν σε πρώτη φάση θα είναι οι εμβολιασμένοι, ακόμη και με την πρώτη δόση και από τις αρχές Ιουνίου όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Τι θα γίνει με τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων

Τέλος, ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο είναι το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις δεξιώσεις στα κτήματα για γάμους και βαπτίσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται το σχέδιο-πρόταση το οποίο θα κατατεθεί στους λοιμωξιολόγους προς έγκριση με τις αποφάσεις να λαμβάνονται αυτή την εβδομάδα.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα θέλουν την συγκεκριμένη δραστηριότητα να ανοίγει στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου και εβδομάδα με την εβδομάδα να απελευθερώνονται περαιτέρω καθώς θα επιτρέπονται όλο και περισσότερα άτομα.

Αρχικά το πλάνο θέλει τις δεξιώσεις να επιτρέπονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με περιορισμό ατόμων στο σύνολο και έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι. Οι αποφάσεις αλλά και οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας.

lockdown

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, και την Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.

Ακόμη, όπως έχει ανακοινωθεί στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου, να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Επιπρόσθετα, από τις 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Την επόμενη Παρασκευή 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν την μεθεπόμενη Παρασκευή, 28 Μαΐου.

Αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι όρθιους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Συνοπτικά και με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής

Την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν:

  • ο τουρισμός
  • οι υπερτοπικές μετακινήσεις
  • τα μουσεία.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν:

  • παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • εργαστήρια ΙΕΚ και κολλέγια
  • σχολεία δεύτερης ευκαιρίας
  • ωδεία.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και ξεκινούν οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 28 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θέατρα και επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθιστούς, με ποσοστό πληρότητας 50%.

Ο Κουρτς «κατηγορείται» για χειραγώγηση των ΜΜΕ – Ο Μητσοτάκης θα τον προλογίσει σε βραβείο!

Κουρτς

«Ρουκέτες» από το έγκριτο politico.eu κατά του Αυστριακού καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς. Οι κοινές πρακτικές του με τις μεθόδους χειραγώγησης των ΜΜΕ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κι ενώ τα πολιτικά σκάνδαλα παίρνουν την μορφή… τσουνάμι στην Αυστρία, ο καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πολιτικός που εκμεταλλεύτηκε όσο κανείς τη δύναμη των social media στο δρόμο για την ανάδειξή του στην ηγεσία της χώρας του, θα ταξιδέψει σήμερα στο Μόναχο για να βραβευτεί με το «Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ».

Σύμφωνα όμως με το Politico, o 34χρονος πολιτικός είναι μακριά από την προώθησή της «ελευθερίας της έκφρασης, τον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία», σύμφωνα με τους επικριτές του. Μάλιστα σημειώνεται ότι στη χώρα του έχει κατηγορηθεί ότι «προσπάθησε συστηματικά να υπονομεύσει τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών πιέσεων, ελέγχου αλλά και εκφοβισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ενέκρινε πρόσφατα το ποσό των 210 εκατομμύριων ευρώ «για δαπάνες των μέσων ενημέρωσης έως το 2024». Αυτό έκανε πολλούς να χαρακτηρίζουν τον «γενναιόδωρο προϋπολογισμό» ως το «κυριότερο εργαλείο» της αυστριακής κυβέρνησης να «επιβραβεύσει» τα φιλικά σε αυτήν Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Μητσοτάκης… συγκινήθηκε!

Όλα αυτά φαίνεται πως συγκίνησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην διαδικτυακή τελετή απονομής του βραβείου θα εμφανιστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα προλογίσει τον «Αυστριακό του φίλο», Σεμπάστιαν Κουρτς.

Καθόλου περίεργο, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να δει τις κοινές πρακτικές των δύο πολιτικών στη χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το Politico, στην Αυστρία δόθηκαν ως «κρυφή επιδότηση» χρήματα μέσω κρατικής διαφήμισης σε ισχυρά Μέσα το οποία πρόκεινται φιλικά στην κυβέρνηση του Κουρτς. Μάλιστα η ενημερωτική ιστοσελίδα αναφέρει ότι το ποσό αυτό τριπλασιάστηκε σε σχέση με το παρελθόν και άγγιξε τα 47 εκατομμύρια.

«Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της [Ουγγρικής] κυβέρνησης Fidesz», δήλωσε ο Μιλάνο Νις, επικεφαλής έρευνας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα think tank με έδρα το Βερολίνο. Τέτοιες πρακτικές, κοινές στην περιοχή, εφαρμόζονται στο πνεύμα «αν κάτι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κουρτς και η ελευθερία… του Τύπου

Την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου, ο Κουρτς έγραψε στο Twitter ότι η ελευθερία του Τύπου και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι «σημαντικοί πυλώνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας». «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η υποστήριξή μας για την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης είναι απεριόριστη».

Μία ακόμα συνθήκη που θυμίζει και «τα δικά μας» είναι ότι, ο αυστριακός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτείται από, υποχρεωτικό τέλος, δέχεται κι αυτός πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα δημοσιογράφοι που εργάζονται εκεί καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν «επίμονες παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση του Κουρτς στην κάλυψη ειδήσεων. Πολλοί μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι η παρεμβατικότητα στο κρατικό κανάλι θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς ο Κουρτς θα χρησιμοποιήσει την επικείμενη εκλογή νέου διευθυντή στο ORF για να προωθήσει φιλική σε αυτόν διοίκηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*