Αντίδραση στις κυρώσεις: Ο Μαδούρο δίνει 72 ώρες διορία στην… – Παλαιστινιακή αντιπρόταση για άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς

Αντίδραση στις κυρώσεις: Ο Μαδούρο δίνει 72 ώρες διορία στην πρέσβειρα της Ευρ. Ένωσης για να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε χθες διορία 72 ωρών στην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα, σε αντίδραση στις κυρώσεις που επέβαλε χθες η ΕΕ εναντίον έντεκα Βενεζουελάνων αξιωματούχων.

 Ο σοσιαλιστής πρόεδρος ανακοίνωσε την απέλαση της πρέσβειρας της ΕΕ, Ιζαμπέλ Μπριχάντε Πεντρόσα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες. “Ποιοι είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβληθούν με απειλές; Ποιοι είναι; Αρκετά! Γι ‘αυτό αποφάσισα να δώσω στην πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 72 ώρες για να φύγει από τη χώρα μας”, είπε ο Νικολάς Μαδούρο.

“Θα το τακτοποιήσουμε αυτό σε 72 ώρες (…) Θα της παράσχουμε ένα αεροπλάνο για να φύγει, αλλά θα τακτοποιήσουμε τις υποθέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, συνέχισε.

Η Βενεζουέλα έχει αναστείλει τις εμπορικές πτήσεις λόγω πανδημίας του κορονοϊού.

Η ΕΕ επέβαλε χθες κυρώσεις σε έντεκα αξιωματούχους της Βενεζουέλας που συμμετείχαν σε ενέργειες κατά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μαδούρο, συμπεριλαμβανομένου του Λουίς Πάρα που προσπάθησε να αντικαταστήσει τον Χουάν Γκουαϊδό στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης τον Μάιο.

“Η υποτιθέμενη εκλογή του Λουίς Πάρα δεν ήταν νόμιμη, διότι δεν σέβεται τις νομικές διαδικασίες και τις δημοκρατικές συνταγματικές αρχές”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βενεζουέλα ήταν το 2017 η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υπέστη κυρώσεις από την ΕΕ.

 

Παλαιστινιακή αντιπρόταση για άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς

Οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να ξαναρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς και για ήσσονος σημασίας αλλαγές στα σύνορα, σύμφωνα με αντιπρόταση στο αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ είχε αποκαλύψει στις αρχές Ιουνίου την ύπαρξη παλαιστινιακής πρότασης — αλλά χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες — για να ανατρέψει το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ, που προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ τμημάτων της Δυτικής Όχθης και τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους σε κατακερματισμένο έδαφος και χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.

Το εβραϊκό κράτος χαιρέτισε το σχέδιο και αναμένεται να αποφανθεί από αύριο Τετάρτη επί της εφαρμογής του. Οι Παλαιστίνιοι το απέρριψαν ολοκληρωτικά.

Σε κείμενο που διαβιβάστηκε στο Κουαρτέτο (ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία και ΗΠΑ) οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν “έτοιμοι να επαναλάβουν τις απευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις από εκεί όπου σταμάτησαν”.

“Κανείς δεν έχει τόσο πολύ συμφέρον όσο οι Παλαιστίνιοι να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία και κανείς δεν έχει τόσα πολλά να χάσει όσο οι Παλαιστίνιοι από την απουσία της ειρήνης”, τονίζεται σε αυτό το κείμενο των τεσσάρων σελίδων, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Είμαστε έτοιμοι να έχουμε το δικό μας κράτος με περιορισμένο αριθμό όπλων και ισχυρή αστυνομική δύναμη για την τήρηση του νόμου και της τάξης. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την παρουσία μιας τρίτης πλευράς εξουσιοδοτημένης από (τον ΟΗΕ) για να διασφαλίσει τον σεβασμό της ειρηνευτικής συμφωνίας όσον αφορά την ασφάλεια και τα σύνορα”, τονίζει επίσης η Παλαιστινιακή Αρχή αναφέροντας το ΝΑΤΟ “για να ηγείται των διεθνών δυνάμεων”.

Το κείμενο προτείνει επίσης “αλλαγές ήσσονος σημασίας των συνόρων που θα έχουν αποτελέσει το αντικείμενο αμοιβαίας συμφωνίας, στη βάση των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967”, ημερομηνία από την οποία το Ισραήλ άρχισε την κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Όταν είχε παρουσιάσει την αντιπρόταση στις 9 Ιουνίου, ο Στάγεχ είχε διευκρινίσει ότι η μεταφορά εδαφών θα γινόταν “ισότιμα” όσον αφορά το “μέγεθος και την αξία”.

Στο θέμα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, ένα από τα μεγαλύτερα προσκόμματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, οι Παλαιστίνιοι επαναλαμβάνουν τη βούλησή τους να γίνει η κατεχόμενη και προσαρτημένη στο Ισραήλ ανατολική πλευρά της πόλης, η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

“Αν το Ισραήλ κηρύξει την προσάρτηση σε οποιοδήποτε μέρος του παλαιστινιακού εδάφους, αυτό θα σημαίνει αναγκαστικά την ακύρωση όλων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί”, προειδοποιεί συμπερασματικά το έγγραφο.

Εκτός από τους εβραϊκούς οικισμούς του, το Ισραήλ θέλει να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη, γεωργική πεδιάδα που αντιπροσωπεύει το 30% της Δυτικής Όχθης.

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη όπου κατοικούν 450.000 Ισραηλινοί εντός των εβραϊκών οικισμών που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.