Είθισται, στις πρώτες 100 ημέρες της μία νέα κυβέρνηση να ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της για την τετραετία και να δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής. Στις 60 ημέρες της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει μάχη να ξορκίσει τις πολλαπλές αποτυχίες της, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει μάχη με τη ζοφερή σκιά του.
«Ο Πρωθυπουργός όπως βγήκε μπροστά, θα το ξανακάνει, ποτέ δεν έχει κρυφτεί από την ευθύνη». Με αυτή τη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την… πρωτοβουλία να υποκύψει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Η αντίστροφη μέτρηση για την εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και αναμφίβολα, τα σχέδια που έκανε το επικοινωνιακό του επιτελείο πήγαν τις τελευταίες ημέρες στον κάλαθο των αχρήστων. Εξάλλου, ανάμεσα στις «διαρροές» για «καλάθι του Μητσοτάκη» στη Θεσσαλονίκη και νέες παροχές, ήρθε η εκκωφαντική διάψευση του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών που αναγκάστηκε να προσγειώσει τον πήχη των προσδοκιών.
Οι φωτιές που επί πάνω από μία εβδομάδα καίνε σε όλη τη χώρα, πήραν τη σκυτάλη από την εισβολή των Κροατών ναζί και την δολοφονική ανεπάρκεια των αστυνομικών αρχών που κόστισαν τη ζωή του Μιχάλη Κατσουρή. Λίγο πριν από την τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας, οι φωτιές του Ιουλίου και η καταστροφή της Ρόδου, μαζί με την εξευτελιστική φωτιά στο στρατόπεδο της Αγχιάλου. Ενδιάμεσα, το φιάσκο του αποκλεισμού της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, το κρεσέντο αυθαιρεσιών της μαφίας του τουρισμού που έφερε το «κίνημα της ξαπλώστρας», η αυταρχική έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το υπουργείο Πολιτισμού, και βέβαια, η επελαύνουσα ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά από τις τιμές των τροφίμων έως την ενέργεια και τα καύσιμα.
Η πλήρης αποσάθρωση του επιτελικού κράτους επιμένει σε κάθε μικρή ή μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου, που ασμένως πασχίζει να αντιμετωπίσει με τα ίδια επικοινωνιακά εργαλεία κάθε μία από αυτές. Το νέο στοιχείο που προέκυψε την εβδομάδα που πέρασε, ήταν η ακόμα πιο έντονη εμπλοκή στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, τόσο με τις πολεμοχαρείς συμφωνίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και με τις νέες στρατιωτικές συμφωνίες με την Ινδία, με την επίσκεψη Μόντι. Σημειώνεται πως η επιχείρηση «διεθνές προφίλ» του Κυρ. Μητσοτάκη θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Τρίτη, αφού η Ιταλία Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται στη χώρα μας, με τις πληροφορίες να δείχνουν κυρίως την ενέργεια και την άμυνα, εκτός από τον συντονισμό των δύο… υπέρ-δεξιών κυβερνήσεων στο μεταναστευτικό.
Το γεγονός πάντως πως ακόμα και η «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή διεύρευνση στα δυτικά Βαλκάνια μετατράπηκε σε πολεμικό σκηνικό για την δική του προβολή, είναι μία πραγματικότητα που συγκεντρώνει κριτική ακόμα και εντός κόμματος. Από την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία και την ασφάλεια, έως την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τον Πολιτισμό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρέφει από τις διακοπές βαριά λαβωμένη, το ίδιο και ο επικεφαλής της.
Στο Μαξίμου αναζητούν αγωνιωδώς το… αντίδοτο στην ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται, με νέες παροχές τύπου «pass» να μην αποκλείονται, παρά τα στενά οικονομικά δεδομένα. Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικές διαρροές προαναγγέλλουν ακόμα και αποπομπές υπουργών, ή υψηλά ιστάμενων υπηρεσιακών παραγόντων. Αυτή θα είναι η μάχη που θα δοθεί από το πρωθυπουργικό μέγαρο τις επόμενες δύο εβδομάδες, με την -φαιδρή- ελπίδα πως ο πρωθυπουργός θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη απελευθερωμένος από τα θερινά βάρη.
Μηνάς Κωνσταντίνου
Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα για την αντιπυρική ενίσχυση μετά την πύρινη λαίλαπα – Η πολιτική μάχη για τις πυρκαγιές στη Βουλή
Ανεβαίνει το θερμόμετρο και στο πολιτικό σκηνικό από τις μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται πυρετωδώς για την προ ημερσησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αυτή την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης για την αναποτελεσματικότητα του κράτους, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου σχεδίου διαχείρισης των πύρινων μετώπων και του επανασχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, θα υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να θεσπίσει νέο αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για τους εμπρεισμούς εκπέμποντας αυστηρό μήνυμα πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διακινδυνεύσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το φυσικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών περιλαμβάνει τρεις άξονες:
- Την ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης,
- Τη μετακίνηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία των δασών.
- Την πρόληψη με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των Δημοτικών Αρχών
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να υπογραμμίσει πως το φαινόμενο των τεράστιων καταστροφικών πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό αλλά είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που πλείτει ολόκληρη την Μεσόγειο.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη “η σύγκριση μεταξύ των χρονικών περιόδων 2007-2016 και 2017-2022 αποτυπώνει με μεγάλη σαφήνεια την ένταση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης”. Τονίζουν μάλιστα πως στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα τη δεκαετία 2007-16 ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα μεταξύ 2017-22. Το 2017 οι καμένες εκτάσεις έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα.
Αντίστοιχα, στην Ισπανία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων από 767.890 στρέμματα ανήλθε σε 1.261.445 στρέμματα. Το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα.
Στη Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 την περίοδο 2007-16 διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 147.660 μεταξύ 2017-22.
Στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 την τελευταία 5ετία. Ενώ το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα καμένης έκτασης.
Χθες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις αναζοπυρώσεις στον Έβρο, με τα κύρια μέτωπα να εντοπίζονται στην Αύρα, τη Λευκίμη και στην Δαδιά. Ο υπουργός Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας είχε σύσκεψη ενημέρωσης για την κατάσταση των πύρινων μετώπων στον Έβρο, τονίζοντας πως «σήμερα είναι η μέρα της μάχης για όλους» και συνέχισε εξηγώντας πως ακολουθεί μια αναβάθμιση στον τρόπο που θα αντιδρούν οι αρμόδιοι σε προκλήσεις του μέλλοντος που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
Άννα Καραβοκύρη