Ανησυχητικά μηνύματα: “Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Β. Ελλάδα – Κινητοποίηση ΠΟΕΔΗΝ στη Μεσογείων για τη μονιμοποίηση του – Σκοτσέζικο ντους με τις συντάξεις! Πρώτα αυξήσεις και μετά… μειώσεις – ESM: Με αρνητικό επιτόκιο τα δάνεια στις χώρες που θα ζητήσουν πιστωτική γραμμή

 Ανησυχητικά μηνύματα: “Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Β. Ελλάδα. Αν συνεχιστεί μπορεί να σταματήσει και ο τουρισμός”

Αν συνεχιστεί μπορεί να σταματήσει και ο τουρισμός”

«O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος» τόνισε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, λίγα 24ωρα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού σε πτήση από Κατάρ και τους φόβους που προκάλεσε για τον τουρισμό.

Ο καθηγητής είπε πως ήδη στη βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Μάλιστα, όπως εκτίμησε, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί και στην καμπύλη. Στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ είναι πιθανό να σταματήσει η χαλάρωση των μέτρων. «Παίζουμε με τη φωτιά. Μπορεί ακόμα να σταματήσει και ο τουρισμός», τόνισε.

Για τα τεστ στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, ο Νίκος Σύψας είπε πως «δε μπορούμε να κάνουμε τεστ σε όλους τους τουρίστες οπότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Επίσης, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Το να συμπεριληφθεί το τεστ στο πακέτο διακοπών δεν το υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημείωσε επίσης ότι μετά τις 15 Ιουνίου δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες.

Για τους τουρίστες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα είτε θα σταματήσουν οι πτήσεις είτε θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται, είπε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στις παραλίες ο Νίκος Σύψας είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά τα πράγματα για να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων στις παραλίες. Επίσης, το σερβίρισμα στις ξαπλώστρες θα επιτραπεί.

 

Κινητοποίηση ΠΟΕΔΗΝ στη Μεσογείων για τη μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού στα νοσοκομεία

 Κινητοποίηση ΠΟΕΔΗΝ στη Μεσογείων για τη μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού στα νοσοκομεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 10.00 το πρωί με αίτημα την μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού στην Δημόσια Υγεία και Πρόνοια.

«Η τακτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι να μην προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία και να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με έκτακτο προσωπικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι «σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία υπηρετούν χιλιάδες έκτακτοι υπάλληλοι με ανανεώσιμες συμβάσεις πάνω από 3-4 χρόνια. Με την ανανέωση των συμβάσεων, η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το κενό τους σε περίπτωση απόλυσης είναι δυσαναπλήρωτο».

 

Σκοτσέζικο ντους με τις συντάξεις! Πρώτα αυξήσεις και μετά… μειώσεις

συντάξεις

Χαμόγελα αλλά και… γκρίνια μετά την τελευταία καταβολή για τις συντάξεις. Γιατί παρατηρήθηκαν μειώσεις σε κάποιες από αυτές. Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα.

Χαμόγελα αλλά και … πολλή γκρίνια έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους η τελευταία καταβολή για τις συντάξεις (κύρια και επικουρική).

Και αυτό διότι ενώ ήρθαν κάποιες αυξήσεις στις επικουρικές, παρατηρήθηκαν και κάποιες μειώσεις, χωρίς να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις στους συνταξιούχους εκ των προτέρων, ενώ και το σύστημα προβολής των εκκαθαριστικών, όπως μας καταγγέλλουν δεν λειτουργεί για όλους με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο συνταξιούχος να δει γιατί είδε μειωμένα τα χρήματά του.

Οι βασικές αιτίες

Η πρώτη αφορά την αυξημένη φορολογία που καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι εξαιτίας της αύξησης των επικουρικών συντάξεων που έγινε από τις 2 Ιουνίου. Ένα μέρος της αύξησης αυτής πέρασε και στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να φανούν μειωμένες σε κάποιους από τις 250.000 συνταξιούχους, που έλαβαν αυξήσεις στις επικουρικές τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισαν από τις συντάξεις Ιουνίου να παρακρατήσουν, και μάλιστα αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2017, την ειδική κράτηση 0,20 ευρώ ανά μήνα υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων. Για τους παλαιούς συνταξιούχους, η παρακράτηση ανέρχεται σε 8,4 ευρώ (0,20 ευρώ επί 42 μήνες).

Από την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2020 καταβλήθηκε σε 236.274 συνταξιούχους αυξημένη η επικουρική τους σύνταξη. Η αύξηση κατά κατά μέσο όρο ήταν 75,47 ευρώ(καθαρό ποσό προ φόρου). Με την καταβολή της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του φόρου που παρακρατείτε κάθε μήνα και επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Παραδείγματα για τις συντάξεις

Συνταξιούχος με λάμβανε πριν από τους φόρους κύρια σύνταξη 1.272 ευρώ, έλαβε τον Μάιο και επικουρική σύνταξη 105 ευρώ. Του παρακρατήθηκε φόρος 130 Ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου που καταργήθηκε το πλαφόν των 1.300 ευρώ και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 105 Ευρώ σε 192 Ευρώ (καθαρό όφελος 87 ευρώ). Αντίστοιχα όμως αυξάνονται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη (αύξηση φόρου 12 ευρώ) και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική (αύξηση φόρου 12 ευρώ) με αποτέλεσμα να βλέπει μείωση στην κύρια σύνταξη που λαμβάνει.

Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.328 ευρώ, έλαβε το Μάιο επικουρική σύνταξη 112 ευρώ για την οποία του παρακρατήθηκε φόρος 144 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 42 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου που καταργήθηκε το πλαφόν, αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 112 ευρώ σε 202 Ευρώ (καθαρό όφελος 90 ευρώ). Αντίστοιχα αυξάνονται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη (αύξηση φόρου 12 ευρώ) και από 14 Ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική (αύξηση φόρου 13 ευρώ).

Τέλος με την πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017 η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του Ν4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ για την ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων.

Η εν λόγω κράτηση δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα λόγω αδυναμίας των πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα να κρατηθούν αναδρομικά τα συγκεκριμένα ποσά από την ημερομηνία απονομής, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο των 8,4 ευρώ για 42 μήνες.

 

ESM: Με αρνητικό επιτόκιο τα δάνεια στις χώρες που θα ζητήσουν πιστωτική γραμμή

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα χορηγεί δάνεια με αρνητικό επιτόκιο στις χώρες που θα υποβάλουν αίτημα για πιστωτική γραμμή στο πλαίσιο του νέου εργαλείου του για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας (Pandemic Crisis Support).

Σύμφωνα με ανάρτηση του οικονομικού διευθυντή του ESM, Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, το επιτόκιο που θα πληρώσει μία χώρα, η οποία θα ζητήσει 7ετές δάνειο, θα είναι -0,07% με τα σημερινά δεδομένα, καθώς το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές για ομόλογα αυτής της διάρκειας είναι -0,21% (μέσος όρος τελευταίου τριμήνου), στο οποίο προστίθεται ένα ετήσιο περιθώριο 0,1%, μία εφάπαξ προμήθεια 0,25% (που αντιστοιχεί σε 0,036% ετησίως) και μία ετήσια προμήθεια 0,005%. Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες θα επιστρέφονται χρήματα και κάνει το Pandemic Crisis support πολύ ελκυστικό, δήλωσε ο αξιωματούχος του ESM. Αν μία χώρα ζητήσει 10ετές δάνειο, το επιτόκιο που θα πληρώσει θα είναι οριακά μεγαλύτερο από το μηδέν (0,08%), με το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές να ανέρχεται στο -0,05% και σε αυτό να προστίθενται, όπως και στην περίπτωση του 7ετούς ομολόγου, το ετήσιο περιθώριο και οι προμήθειες.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ESM, για 11 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης ο δανεισμός τους μέσω του ESM για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που συνδέονται με τον κορονοϊό θα είναι φθηνότερος από τον απευθείας δανεισμό των ίδιων των χωρών από τις αγορές, καθώς θα πλήρωναν υψηλότερο επιτόκιο. Επιπλέον, σημειώνει, αν μία χώρα ζητήσει μία πιστωτική γραμμή από τον ESM, θα μπορούσε να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χρηματοδότησή της και να αμβλύνει μέρος της πίεσης στις αποδόσεις των ομολόγων του από τις νέες εκδόσεις τίτλων που σχεδιάζονται.

Ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε ανέφερε ότι ο ESM εργάζεται για να χαρακτηρισθούν «κοινωνικά ομόλογα» (social bonds) αυτά που θα εκδώσει για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που οφείλονται στην κρίση του κορονοϊού. Ο μηχανισμός Pandemic Crisis Support του ESM δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν πιστωτική γραμμή που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ τους και είναι σε λειτουργία από τις 15 Μαΐου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*