Ανησυχητικά ευρήματα στην ατμόσφαιρα: Νέες ουσίες με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και το κλίμα — “Θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο; Εκτιμήσεις της Αθήνας για… — “Καζάνι που βράζει” η Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις μετά τα επεισόδια στο ΑΠΘ. Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Ανησυχητικά ευρήματα στην ατμόσφαιρα: Νέες ουσίες με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και το κλίμα

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα της Γης μία τελείως νέα κατηγορία άκρως δραστικών ουσιών, των υδροτριοξειδίων.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα της Γης μία τελείως νέα κατηγορία άκρως δραστικών ουσιών, των υδροτριοξειδίων. Πρόκειται για οξειδωτικές χημικές ουσίες που πιθανώς επηρεάζουν τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και το παγκόσμιο κλίμα, γι’ αυτό πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω. Η συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα εκτιμάται σε περίπου 10 εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό αέρα.

Τα τριοξείδια (ROOOH), που έχουν τρία άτομα οξυγόνου και ένα άτομο υδρογόνου, είναι πιο δραστικά από τα υπεροξείδια (ROOH) που έχουν δύο άτομα οξυγόνου και είχαν εδώ και χρόνια ανακαλυφθεί στην ατμόσφαιρα. Όταν οι χημικές ουσίες οξειδώνονται στην ατμόσφαιρα, συχνά αντιδρούν με ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου (ΟΗ), σχηματίζοντας μία νέα ρίζα. Όταν αυτή η ρίζα αντιδρά με οξυγόνο, σχηματίζει μία τρίτη ρίζα που λέγεται υπεροξείδιο. Όταν το υπεροξείδιο αντιδρά με μία άλλη ρίζα υδροξυλίου, τότε παράγονται υδροτριοξείδια.

Τα υδροτριοξείδια είναι απρόσμενα σταθερά και σχηματίζονται στη διάρκεια της ατμοσφαιρικής αποσύνθεσης αρκετών άλλων γνωστών και ευρέως εκπεμπόμενων ουσιών, ιδίως υδρογονανθράκων όπως το ισοπρένιο. Εκτιμάται ότι περίπου το 1% όλων των εκπομπών του τελευταίου μετατρέπεται σε υδροτριοξείδια και κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι υδροτριοξειδίων σχηματίζονται στη γήινη ατμόσφαιρα μόνο από την οξείδωση του ισοπρενίου. Η διάρκεια ζωής των υδροτριοξειδίων κυμαίνεται από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αρκετό χρονικό διάστημα για να αντιδράσουν με πολλές άλλες ουσίες της ατμόσφαιρας.

Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας του δανικού Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του γερμανικού Ινστιτούτου Λάιμπνιτς για την Τροποσφαιρική Έρευνα και του αμερικανικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (Caltech) στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δανό καθηγητή Χέντρικ Γκρουμ Κιέργκααρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Όπως δήλωσε ο Κιέργκααρντ, «επειδή είναι άκρως οξειδωτικά, τα υδροτριοξείδια πιθανότατα έχουν μία σειρά από επιπτώσεις που ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει».

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα τριοξείδια μπορούν να εισδύσουν σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια, γνωστά ως αερολύματα, και έτσι δυνητικά να εισπνευσθούν και να οδηγήσουν σε αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, αν και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες πάνω στις δυνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία. Επίσης, με δεδομένο ότι η ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται και απορροφάται από τα αερολύματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι τα υδροτριοξείδια παίζουν έμμεσα ρόλο στο πόσα αερολύματα και νέφη παράγονται, άρα έχουν επιπτώσεις και στο κλίμα του πλανήτη μας.

«Αυτές οι ουσίες πάντα υπήρχαν γύρω μας, απλώς δεν το ξέραμε. Μπορούμε έτσι να αντιδράσουμε, αν στην πορεία αποδειχτούν επικίνδυνες», ανέφερε ο Κιέργκααρντ. «Η ανακάλυψη δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα στον αέρα για τα οποία δεν γνωρίζουμε. Όντως ο αέρας που μας περιβάλλει είναι ένα τεράστιο συνονθύλευμα πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων», σημείωσε ο ερευνητής Τζινγκ Τσεν.

Το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας αποτελεί έναν μεγάλο χημικό αντιδραστήρα όπου εκατοντάδες εκατομμύρια μετρικοί τόνοι υδρογονανθράκων μετατρέπονται κάθε χρόνο, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία, μεταξύ άλλων, διοξειδίου του άνθρακα και νερού. Αυτοί οι υδρογονάνθρακες εκπέμπονται από ανθρωπογενείς πηγές ή δάση. Ενώ λαμβάνουν χώρα διάφορες διαδικασίες οξείδωσης στον αέρα, μόνο μερικές έχουν κατανοηθεί καλά, όπως δείχνει και η καθυστερημένη ανίχνευση των υδροτριοξειδίων.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn6012

 

“Θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο; – Εκτιμήσεις της Αθήνας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας… με το βλέμμα στον τουρισμόΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη πως ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν θα κλιμακώσει τις τουρκικές προκλήσεις και ίσως επιχειρήσει να δημιουργήσει ακόμα και θερμό επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών. Διπλωματικές πηγές αν και υποστηρίζουν ότι οι επιθετική ρητορική του τούρκου προέδρου είναι για «εσωτερική κατανάλωση» παραδέχονται πως δεν μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια μέχρι ποιου σημείου θα φτάσει η προκλητικότητα του. Εκτιμούν πως όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης για τον Ερντογάν και όσο η τουρκική λίρα κατρακυλά τόσο θα κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα.

Ωστόσο ευελπιστούν πως όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και κορυφώνεται η τουριστική περίοδος ο τούρκος πρόεδρος θα μετριάσει τις απειλές του και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει ρισκάρει το πολυπόθητο συνάλλαγμα των τουριστών υπό τον φόβο πολεμικής σύρραξης.

  • Σημειώνεται πως η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη της δήλωσε ότι το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη πυροδότησε τον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα δούμε να κορυφώνεται η ένταση.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά πως «όσο ο Ερντογαν κλιμακώνει τις επιθέσεις του τόσο η κυβέρνηση θα διεθνοποιεί το ζήτημα» και ότι «η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον διάλογο που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο κι όχι στην επικοινωνιακή ρητορική με ψευδαισθήσεις».

Εξηγούν δε πως σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει η επιστολή που στάλθηκε στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου, χθες. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών δούλεψαν εντατικά όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να έχουν «αντανακλαστικά» και αδιάσειστα επιχειρήματα για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

  • Με την επιστολή αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απορρίπτονται στο σύνολο τους, όλοι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, ως αβάσιμοι νομικά και ιστορικά. Επίσης,  σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς.

Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη. Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα.

  • Αντιθέτως, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Υπογραμμίζεται δε η τουρκική προκλητικότητα, είτε με τις υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, είτε με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει καλώντας την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας τον Χάρτη του ΟΗΕ, και να σταματήσει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Της Άννας Καραβοκύρη

 

“Καζάνι που βράζει” η Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις μετά τα επεισόδια στο ΑΠΘ- Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντεςΟργή στο Twitter για τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή στη Θεσσαλονίκη από τα  ΜΑΤ

Τρεις συγκεντρώσεις – η μία στα δικαστήρια και η άλλες στο ΑΠΘ – έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής – Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν το πρωί της Παρασκευής οι τρεις νεαροί, ένας 21χρονος και δύο 22χρονοι, που συνελήφθησαν κατά τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ.

Στις 9:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Λίγο αργότερα αναμένεται να γίνουν δύο συγκεντρώσεις από φοιτητές εντός του πανεπιστημιακού χώρου, η μία στις 10:00 στον χώρο στάθμευσης του Μαθηματικού και η άλλη στις 11:00 στην πλατεία Χημείου.

Υπενθυμίζεται πως επεισόδια ξέσπασαν μετά το τέλος της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη φοιτητικοί σύλλογοι και άτομα του αναρχικού χώρου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα περιστατικά αστυνομικής βίας εντός του ΑΠΘ το μεσημέρι και εν γένει την παρουσία ΜΑΤ εντός του campus.

Όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών επέστρεψε στο ΑΠΘ άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους επιτέθηκαν μπροστά στη Γεωπονική Σχολή -δίπλα στη Σχολή Βιολογίας, όπου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη- με δεκάδες μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρούσαν το σημείο, εντός του campus. Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ρίψη δακρυγόνων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣΑπό την χθεσινή συγκέντρωση

Ήδη από τις 9 το πρωί ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα Δικαστήρια, καθώς εκεί απολογούνται οι τρεις συλληφθέντες της Πέμπτης.

Πρόκειται για δύο 22χρονους και έναν 21χρονο που συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή από τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ λίγες ώρες νωρίτερα.

Πηγή: voria.gr