Ανεπανόρθωτη ζημιά! Ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στην ιστορία δεν ήταν τόσο χαμηλά — Η Συμφωνία των Πρεσπών τους πείραξε κατά τ΄άλλα… Η κυβέρνηση επέτρεψε στην ΕΕ να κατοχυρώσει η Τουρκία το εμπορικό σήμα «Turkaegean» — Νέο καμπανάκι Βρυξελλών, προειδοποιούν για ενεργειακά δύσκολο χειμώνα

Άργησε αλλά κανείς δεν πίστευε ότι είχε ξεχαστεί… Ο λόγος για την απάντηση της Μόσχας στην απέλαση 12 ρώσων διπλωματών από την Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο. Η Ρωσία απάντησε στην Ελλάδα με το ίδιο νόμισμα, τηρώντας κατά κάποιο τρόπο και τις αναλογίες των αριθμών. Και αποδυναμώνοντας πλήρως την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα. Αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο (ποτέ στην ιστορία δεν ήταν χειρότερα, ούτε καν στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου)..Το ρωσικό ΥΠΕΞ κήρυξε personae non gratae οκτώ διπλωματικά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα – επτά διπλωμάτες και μία διοικητική υπάλληλο – δίνοντας τους οκτώ μέρες διορία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σημειώνει δε στην ανακοίνωση του ότι «η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα» και καταγγέλλει «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “personae non gratae”».

Αιχμές

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με αιχμές για το ρόλο των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Αθήνας για τις απελάσεις στις 6 Απριλίου υπογραμμιζόταν ότι οι 12 «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963».

Ποιοι καλούνται να εγκαταλείψουν τη Μόσχα

Μεταξύ των οκτώ ελλήνων που απελαύνονται είναι επτά διπλωμάτες και μία διοικητική υπάλληλος. Πληροφορίες του in ανέφεραν ότι τα έξι πρόσωπα ανήκουν στο δυναμικό της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα και μεταξύ αυτών είναι ο Σταύρος Βενιζέλος, Πρεσβευτής Σύμβουλος, ο Νικόλαος Σαπουντζής, Σύμβουλος Πρεσβείας, ο Ευάγγελος Πελεκάνος, Σύμβουλος Πρεσβείας, ο Ανδρέας Γκοτσίνας, Σύμβουλος Πρεσβείας και ο  Αθανάσιος – Αλέξανδρος Καυκαλίδης, Γραμματέας Πρεσβείας. Οι δύο που απελαύνονται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το γενικό προξενείο Μόσχα, είναι ο Γενικός Πρόξενος Νικόλαος Κρίκος και η Ευαγγελία Καλαϊντζή, σύμβουλος πρεσβείας.

Αν και τρεις τουλάχιστον είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους στη Ρωσία και ετοιμάζονταν ούτως ή άλλως για αναχώρηση, πηγές με γνώση των εξελίξεων τόνιζαν στο in ότι το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και είχε σαφή στόχο να αποδυναμωθεί πλήρως η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Αφού η μόνη διπλωμάτης που παραμένει είναι η πρεσβευτής Αικατερίνη Νασίκα. Μία κίνηση που χαρακτηρίζεται μήνυμα στην Αθήνα. Σημειώνουν δε ότι αν η ρωσική πλευρά θέλει να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την Αθήνα μπορεί να προβάλει προσχώματα στους διορισμούς των αντικαταστατών των διπλωματών, αρνούμενη να τους δεχτεί. Όποτε και αν η Αθήνα επιλέξει να προσπαθήσει να τους αντικαταστήσει.

Η ελληνική διπλωματία επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις εξελίξεις. Αρμόδιες πηγές διεμήνυαν δε την ανάγκη να υπάρχει ένα περιβάλλον προστασίας για όσους έμειναν πίσω και απαρτίζουν την ελληνική διπλωματική αποστολή στη Ρωσία.

Το τελευταίο διάστημα συζητούνταν έντονα ότι φτάνει η ώρα των απελάσεων για την ελληνική διπλωματική αποστολή. Πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δε στις ΗΠΑ, αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι οι απελάσεις θα είναι ανάλογες και των όσων θα επέλεγε να αναφέρει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, αλλά και των συμφωνιών που θα «έκλειναν» στις ΗΠΑ.

Οι 12 Ρώσοι που είχαν απελαθεί από την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που η ελληνική διπλωματία είχε επιλέξει να δείξει το δρόμο της εξόδου από τη χώρα ήταν ο Βασίλι Γαβρίλοφ, η επίσημη φωνή της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και πανταχού παρών, ο οποίος έχει το βαθμό του συμβούλου και ήταν επιφορτισμένος με θέματα Τύπου, όντας το νούμερο 3 στην ιεραρχία. Persona non grata είχε χαρακτηριστεί και ο Όλεγκ Μπρεντίχιν, νούμερο 2 της πρεσβείας, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ετοιμαζόταν να αναλάβει τη θέση του Αντρέι Μασλόφ ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι Ρώσοι που είχαν διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια ήταν πριν τις απελάσεις περίπου 100 άτομα.

Η απόφαση για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών είχε ανακοινωθεί μία μέρα μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, που είχε πρώτο θέμα στην ατζέντα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο πηγές του ΥΠΕΞ, τόνιζαν τότε ότι δεν υπήρξε σύνδεση, καθώς οι εξελίξεις είχαν ήδη δρομολογηθεί.

«Κανείς αθώος»

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν σχετικά με τις απελάσεις των Ρώσων των Απρίλιο ότι στη λίστα μπήκαν πρόσωπα που με τη δράση και τη συμπεριφορά τους είχαν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας για αρκετό καιρό. Πρόσωπα τα οποία όπως αναφερόταν φέρονταν να συνδέονται με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και προσπάθεια προώθησης της ρωσικής προπαγάνδας για την εισβολή στην Ουκρανία. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για σχέση ορισμένων εκ των προσώπων που βρίσκονταν στη λίστα με υποθέσεις κατασκοπείας, ενώ πηγές με γνώση των εξελίξεων τόνιζαν ότι κανείς από τους 12 δεν στοχοποιήθηκε άδικα.

Οι δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είχε απαντήσει στην απόφαση της Αθήνας κάνοντας λόγο για «εχθρική κίνηση» η οποία θα απαντηθεί «καταλλήλως».  Αναφερόταν δε σε υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ απόφαση, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι που την έλαβαν «ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού». Ενώ χαρακτήριζε τις απελάσεις «άνευ προηγουμένου κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις».

Την Δευτέρα πριν να γίνουν γνωστές οι απελάσεις ελλήνων διπλωματικών η Μαρία Ζαχάροβα είχε κάνει νέες δηλώσεις εναντίον της Δύσης, αναφέροντας στο Russia-1, η Ζαχάροβα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα κοινό πράγμα και αυτό είναι η ιμπεριαλιστική τους σκέψη στο πλαίσιο του αποικιακού παρελθόντος τους.

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών τους πείραξε κατά τ΄άλλα… Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτρεψε στην ΕΕ να κατοχυρώσει η Τουρκία το εμπορικό σήμα «Turkaegean»Turkaegean: Η Τουρκία κατοχύρωσε στην ΕΕ τον όρο «τουρκικό Αιγαίο»

Εξηγήσεις για το σήμα «Turkaegean» του υπουργείου Εμπορίου της Τουρκίας που έκανε αποδεκτό η ΕΕζητά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, την ίδια ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «το εμπορικό σήμα turkaegean» αποτελεί «ακραία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο» και χαρακτήρισε «απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ».

«Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό κ απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το ζήτημα έχει σηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων, με χρήστες στα social media να κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να ζητούν εξηγήσεις, με το hashtag #TurkAegean να βρίσκεται στις τάσεις του Twitter.

 

Νέο καμπανάκι Βρυξελλών, που προειδοποιούν για ενεργειακά δύσκολο χειμώνα

Η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμπσον

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν καταστρώσει όσον αφορά τα προβλήματα στον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο και να αναζητήσουν και άλλα καύσιμα, προειδοποίησε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμπσον.

Μετά τη συνάντησή της με τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών-μελών, η αρμόδια επίτροπος επισήμανε ότι η κατάσταση όσον αφορά το φυσικό αέριο διαρκώς επιδεινώνεται αφότου η Ρωσία μείωσε κατά το ήμισυ τις εξαγωγές και οι χώρες θα πρέπει να βρουν άλλες λύσεις, ώστε να κάνουν όπου είναι δυνατόν εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

«Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γνωρίζαμε ότι είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρή αναστάτωση όσον αφορά την προμήθειά μας με ενέργεια, και τώρα αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται πιθανό», δήλωσε η Κάντρι Σίμσον. «Έχουμε ήδη κάνει πολύ σημαντική δουλειά, ώστε να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο, αλλά πλέον ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ένα σχέδιο ώστε τα κράτη-μέλη να συντονίσουν την προετοιμασία τους μπροστά στον κίνδυνο για ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ που θα σχετίζεται με το φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία έχει ήδη σταματήσει ή περικόψει την παροχή σε 12 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η Κάντρι Σίμσον εξήγησε ότι το σχέδιο της Κομισιόν θα προσδιορίζει μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, ενώ θα εντοπίζει κρίσιμους τομείς στους οποίους η μείωση παροχής φυσικού αερίου θα μπορούσε να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι πολίτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «προστατευμένοι καταναλωτές» φυσικού αερίου σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., θα συνεχίσουν να προστατεύονται από τυχόν περιορισμούς στη χρήση φυσικού αερίου.

Σχολιάζοντας τον περιορισμό της παροχής αερίου από τη Ρωσία προς χώρες της Ε.Ε., η επίτροπος Ενέργειας είπε ότι είχαν στόχο να αποσταθεροποιήσουν την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, να διογκώσουν τις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας και να αποτρέψουν τις χώρες από το να γεμίσουν τις αποθήκες αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου, που θα είναι αυξημένες οι ανάγκες για θέρμανση.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι οι περικοπές ήταν μέρος προμελετημένου σχεδίου, ισχυριζόμενη ότι η απότομη πτώση των παραδόσεων μέσω του αγωγού Nord Stream 1 οφείλονταν σε τεχνικά ζητήματα.

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες της Ε.Ε. είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ενεργειακή πολιτική που ακολουθούν, η Σίμσον προέτρεψε τις εθνικές κυβερνήσεις να ενεργήσουν τώρα, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου -με μέτρα που θα συμπεριλαμβάνουν τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας- και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή αποθέματα ώστε να αντέξουν τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς στον εφοδιασμό τον χειμώνα που έρχεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, συνολικά οι αποθήκες φυσικού αερίου των χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι γεμάτες σε ποσοστό 57%, ωστόσο τα επίπεδα πλήρωσης διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, φτάνουν το 57%, στην Πολωνία το 97% και στην Ουγγαρία το 39%.

Ωστόσο, η διεθνής κατάσταση όσον αφορά την ενέργεια παραμένει τουλάχιστον δύσκολη.

Ο ΟΠΕΚ+ περιέκοψε την πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου για το 2022 σε 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 1,4 εκατ. που ήταν άλλες χρονιές, ενώ τα στρατηγικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχουν μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό 497,9 εκατ. βαρελιών.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου G7, τον ενημέρωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν φτάσει πολύ κοντά στο μέγιστο της δυνατότητας παραγωγής πετρελαίου που έχουν.