Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαϊα: Εκκενώθηκαν χωριά και κατασκήνωση – Κλειστή η νέα και παλαιά Εθνική Οδός

Φωτιά στην Αχαΐα

Μαίνεται η η μεγάλη φωτιά στην περιοχή Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας. Απομακρύνθηκαν άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα και παιδιά από κατασκήνωση. Στο σημείο ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (31/7) σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας στην Αχαΐα, θέτοντας σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το patrastimes.gr, δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών της Ζήριας και της Άνω Ζήριας, ενώ η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για την προληπτική εκκένωση δύο ακόμη κοινοτήτων, των Καμάρων και του Λαμπιρίου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας έφτασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαϊα: Εκκενώθηκαν χωριά και κατασκήνωση - Κλειστή η νέα και παλαιά Εθνική Οδός

Να σημειωθεί πως μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου.

Φωτιά στην Αχαΐα

Όπως αναφέρεται μάλιστα, οι φλόγες στη Ζήρια στο ύψος της εκκλησίας έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών με τους κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Φωτιά στην Αχαΐα

Μεταφέρονται άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα – Εκκενώθηκε κατασκήνωση

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού, τα οποία περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λαμπίρι και Καμαρών, ώστε, αν χρειαστεί, να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών, ενώ για τον ίδιο λόγο είναι σε ετοιμότητα και ιδιωτικά σκάφη.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαϊα: Εκκενώθηκαν χωριά και κατασκήνωση - Κλειστή η νέα και παλαιά Εθνική Οδός

Ήδη μάλιστα, σκάφος του λιμενικού μεταφέρει άτομα από τις παραλίες της περιοχής των Καμαρών και του Λαμπιρίου τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους λόγω του καπνού.

Παράλληλα, με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς στην Ζήρια. Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαϊα: Εκκενώθηκαν χωριά και κατασκήνωση - Κλειστή η νέα και παλαιά Εθνική Οδός

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, με εντολή Αρχηγού ΠΣ Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην Αιγιαλεία Αχαΐας, για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Φωτιά στην Αχαΐα

Μάλιστα, στις φλόγες παραδόθηκε και ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της περιοχής.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Tempo24, η φωτιά απειλεί και τις Καμάρες, με τους κατοίκους να μπαίνουν σε σκάφη για να αποχωρήσουν από την θάλασσα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για σπίτι που καίγεται στην περιοχή.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 8 Ε/Π (το ένα ως συντονιστικό) και 8 Α/Φ.

Πυρκαγιά στην περιοχή Λαμπίρη Αχαιας
Πυρκαγιά στην περιοχή Λαμπίρη Αχαίας 

Πυροσβεστικό Πλοιάριο από το 2ο Π.Σ. Λιμένα Πατρών και 2 λέμβοι από την 6η Ε.Μ.Α.Κ. περιπολούν την παραλιακή περιοχή της Αιγιαλείας και συνδράμουν στην απομάκρυνση ατόμων. Συνδρομή παρέχουν το Λ.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαϊα: Εκκενώθηκαν χωριά και κατασκήνωση - Κλειστή η νέα και παλαιά Εθνική Οδός
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαϊα: Εκκενώθηκαν χωριά και κατασκήνωση - Κλειστή η νέα και παλαιά Εθνική Οδός

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ειδοποιήθηκαν μέσω του 112, για εκκένωση για προληπτικούς λόγους προς το Αίγιο, όσοι κάτοικοι βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρεια, Καμάρες και Λαμπίρι Αχαΐας.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι από τον οικισμό Λόγγο, από τους οποίους ζητήθηκε να αποχωρήσουν άμεσα.

Άμεσα, δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαϊα: Εκκενώθηκαν χωριά και κατασκήνωση - Κλειστή η νέα και παλαιά Εθνική Οδός
 BEST.GR

Όπως αναφέρει το TheBest, στην παραλιακή περιοχή Λαμπιρίου, Καμαρών, Μπούκα και Λόγγου το λιμενικό επιστράτευσε και ferry boat το οποίο μαζεύει κόσμο από τις παραλίες της περιοχής. Πρόκειται για κατοίκους και παραθεριστές των περιοχών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με τα μηνύματα της πολτικής προστασίας που νωρίς το μεσημέρι τους καλούσαν να κατευθυνθούν προς το Αίγιο.

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη κατευθυνθεί στο Αίγιο, γι’ αυτό το λόγο άνοιξε και το λιμάνι του Αιγίου ώστε να μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα.

Η ενημέρωση για τη φωτιά από Χρυσοχοΐδη

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέβη σε επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της μεγάλης φωτάς στην Αχαΐα:

Σήμερα εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρκετές πυρκαγιές στην Αχαΐα και αρκετές αυτές έλαβαν τεράστιες διαστάσεις. Για τη σημερινή πυρκαγιά το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε στις 12:25. Υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 145 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα που έχουν έρθει από διάφορα σημεία της χώρας, 50 οχήματα, οκτώ αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Η πυρκαγιά εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις, δυστυχώς εντός του αστικού ιστού. Έλαβε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και μπήκε μέσα στους οικισμούς γι’ αυτό και υπήρχε ενημέρωση των κατοίκων από το 112 προκειμένου να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, μετέβη πλοιάριο της πυροσβεστικής που περιλαμβάνει κατοίκους των παράλιων περιοχών, ενώ το ίδιο συνέβη με το λιμενικό σώμα, καθώς επίσης και με ιδιώτες που εκκένωσαν όλες τις περιοχές όπου κινδύνευαν πολίτες. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ είναι επίσης παρόν. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης που ασχολείται με τους εμπρησμούς έχει μεταβεί στην περιοχή για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς. Όλες οι υπηρεσίες της χώρας είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του καύσωνα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων και των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. όλα αυτά σήμερα, την πρώτη μέρα της δοκιμασίας που περνάμε, λειτούργησαν εξαιρετικά, χωρίς πολλά προβλήματα και δηλώνω ικανοποίηση ότι το κράτος, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς λειτουργούν στα πλαίσια του σχεδίου το οποίο εξελίσσεται και θα εξελίσσεται τις επόμενες ημέρες. Οι αντίξοες συνθήκες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Καλούμε τους πολίτες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να διαδώσει πυρκαγιά.

Εμείς, είμαστε όλοι εδώ σε επαγρύπνηση και επιφυλακή”.