Η Αυστραλία αύξησε σήμερα την πίεση που ασκείται στην Κίνα από διάφορες χώρες για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιδημία του κορονοϊού, διερωτώμενη για τη διαφάνεια του Πεκίνου και ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 αλλά και του τρόπου που εξαπλώθηκε.
Ο κορονοϊός πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε σε μια αγορά της πόλης Ουχάν στην Κίνα όπου πωλούνταν άγρια ζώα. Πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει μολύνει περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 160.000 εξ αυτών.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζα Πέιν δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ” για το θέμα της διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας.
“Τα ζητήματα γύρω από τον κορονοϊό είναι ζητήματα για ανεξάρτητη έρευνα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό”, πρόσθεσε. “Στην πραγματικότητα η Αυστραλία επιμένει σε αυτό”, πρόσθεσε.
Η Αυστραλία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία προτού επιβαρύνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Συνολικά στη χώρα έχουν αναφερθεί 6.586 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 71 θάνατοι.
Η έκκληση της Πέιν για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Κίνας – Αυστραλίας είναι τεταμένες, καθώς η Καμπέρα κατηγορεί το Πεκίνο ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές της υποθέσεις και ανησυχεί για την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή του Ειρηνικού.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τις επικρίσεις του προς την Κίνα σχετικά με την covid-19.
Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ανώτεροι σύμβουλοί του έχουν κατηγορήσει την Κίνα για απουσία διαφάνειας μετά το ξέσπασμα της επιδημίας. Χθες μάλιστα ο Τραμπ τόνισε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, “αν ήταν εσκεμμένα υπεύθυνο” για την πανδημία.
Η πανδημία “θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε, αλλά αυτό δεν έγινε”, είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την κρίση. “Και τώρα, όλος ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας αυτού”, πρόσθεσε.
Η Κίνα απορρίπτει τις επικρίσεις αυτές.
Το κινεζικό εργαστήριο διαψεύδει
Την ίδια ώρα το κινεζικό εργαστήριο το οποίο, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρείται πηγή του κορονοϊού διέψευσε χθες Σάββατο κατηγορηματικά κάθε ευθύνη.
“Είναι αδύνατο αυτός ο ιός να προήλθε από εμάς”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN ο Γιουάν Ζιμίνγκ διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων, ο SARS-CoV-2 πιθανόν να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ένα ζώο. Όμως η παρουσία του ινστιτούτου αυτού λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αγορά της Ουχάν από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, τροφοδοτεί εικασίες για πιθανή διαρροή.
“Γνωρίζουμε ξεκάθαρα ποιου είδους έρευνες διεξάγονται στο ινστιτούτο και πώς αυτές χειρίζονται ιούς και δείγματα”, τόνισε ο Γιουάν, ενώ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι “προσπαθούν σκοπίμως να παραπλανήσουν τους ανθρώπους” με πληροφορίες “που βασίζονται αποκλειστικά σε εικασίες” και χωρίς “αποδείξεις”.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, έπειτα από πολλές επισκέψεις στο εν λόγω ινστιτούτο, είχε προειδοποιήσει το 2018 τις αμερικανικές αρχές για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας σε ένα εργαστήριο που ερευνούσε τους κορονοϊούς που προέρχονταν από τις νυχτερίδες.
ΗΠΑ: Αυξάνονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την άρση της καραντίνας
Από το Νιού Χάμσαϊρ ως την Καλιφόρνια, περνώντας από το Τέξας και το Οχάιο, διαδηλωτές, συχνά υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησαν χθες Σάββατο την άρση της καραντίνας που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενθαρρυμένοι από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος εκτίμησε ότι κάποιοι κυβερνήτες πολιτειών “το παράκαναν” στους περιορισμούς.
Περίπου 400 διαδήλωσαν, με τα πόδια ή από το αυτοκίνητό τους, μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στη μικρή πολιτεία Νιού Χάμσαϊρ, με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία έχει γλιτώσει σχετικά από τις επιπτώσεις της επιδημίας covid-19 με 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 37 νεκρούς. Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Κρις Σουνούνου έχει επιβάλει καραντίνα τουλάχιστον ως τις 4 Μαΐου.
“Οι αριθμοί λένε ψέματα”, “Ανοίξτε ξανά το Νιού Χάμσαϊρ”, έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και ένοπλοι άνδρες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους και διαδηλωτές που φορούσαν καπελάκια με συνθήματα υπέρ του Τραμπ.
“Οι άνθρωποι είναι απολύτως έτοιμοι να κάνουν αυτό που πρέπει”, όμως “οι αριθμοί δεν δικαιολογούν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Νιού Χάμσαϊρ”, δήλωσε ο Σκιπ Μέρφι, 63 ετών, ο οποίος θα ξαναψηφίσει τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Στην Ανάπολις, πρωτεύουσα του Μέριλαντ, οι διαδηλωτές παρέμειναν στα αυτοκίνητά τους, με περίπου 200 να πραγματοποιούν πορεία μπροστά από το κοινοβούλιο της πολιτείας. “Και η φτώχεια σκοτώνει”, έγραφε ένα πανό. “Δεν θα υπακούσω σε παράνομα διατάγματα”, ήταν το σύνθημα σε μία άλλη.
Στο Όστιν, πρωτεύουσα του Τέξας όπου ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε το άνοιγμα των πάρκων και την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων τη Δευτέρα, περίπου 250 άνθρωποι απάντησαν στην έκκληση να διαδηλώσουν που αναρτήθηκε στον ακροδεξιό ιστότοπο Infowars, ο οποίος είναι γνωστός για τις συνωμοσιολογικές του απόψεις. Στα συνθήματά τους κατήγγειλαν κυρίως “την οικονομική κατάρρευση” που προκλήθηκε από την αναστολή όλων των “μη απαραίτητων” οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ο Άλεξ Τζόουνς, ιδρυτής του ιστότοπου, συμμετείχε στη διαδήλωση και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Κολόμπους του Οχάιο, στο Σάν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, αλλά και στην Ιντιάνα, τη Νεβάδα και το Ουισκόνσιν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Παντού οι διαδηλωτές κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και έμοιαζε να αγνοούν τις συστάσεις για την τήρηση αποστάσεων.
Αν και στις διαδηλώσεις συμμετέχουν κυρίως συντηρητικοί υποστηρικτές του Τραμπ, κάποιοι από αυτούς υπογράμμισαν ότι τα κίνητρά τους είναι κυρίως οικονομικά.
Παρόλο που η συμμετοχή στις διαδηλώσεις είναι περιορισμένη, έχουν αρχίσει να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την covid-19, με 730.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 38.000 θανάτους.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Λάνσινγκ, πρωτεύουσα της πολιτείας Μίσιγκαν, με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ανθρώπων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος που δεν κρύβει ότι βιάζεται “να ανοίξει και πάλι την οικονομία” των ΗΠΑ, αν και επεσήμανε ότι θα αφήσει τους κυβερνήτες των πολιτειών να αποφασίσουν πότε θα άρουν τους περιορισμούς, ζήτησε την Παρασκευή να “απελευθερωθούν” τρεις πολιτείες που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα και η Βιρτζίνια.
Όταν ρωτήθηκε χθες Σάββατο για τις διαδηλώσεις, ο Τραμπ εκτίμησε ότι “κάποιοι κυβερνήτες το παράκαναν”. Επίσης συνεχάρη τους κυβερνήτες του Τέξας και του Βερμόντ, και οι δύο τους Ρεπουμπλικάνοι, που “επέτρεψαν την επαναλειτουργία από τη Δευτέρα κάποιων τομέων της οικονομίας, ζητώντας παράλληλα την τήρηση επαρκών μέτρων κοινωνικής απόστασης”.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον κορονοϊό με το ένα τρίτο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ να έχουν καταγραφεί εκεί και την καραντίνα να ισχύει ως τα μέση Μαΐου, εκτίμησε χθες ότι κάποιες λιγότερο πληγείσες πολιτείες μπορούν να αρχίσουν να άρουν τους περιορισμούς.
“Οι αριθμοί ορίζουν την στρατηγική”, τόνισε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.
Η καραντίνα είναι “συναίσθημα δύσκολη και οικονομικά καταστροφική”, υπογράμμισε ο ίδιος. Όμως “πώς μπορούμε να χειροτερέψουμε την κατάσταση, και να τη χειροτερέψουμε γρήγορα; Αν πολιτικοποιήσετε αυτό το συναίσθημα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε”, υπογράμμισε.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικάνων ανησυχούν για ενδεχόμενη πολύ γρήγορη άρση των περιορισμών.
Γερμανία: Πέφτει συνεχώς η δημοτικότητα της ακροδεξιάς
Η δημοτικότητα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar για την εφημερίδα Bild am Sonntag, το AfD φαίνεται να έχει χάσει μία ποσοστιαία μονάδα και να έχει πέσει στο 9%, το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγράψει εδώ και δυόμισι χρόνια.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) φαίνεται να έχει ωφεληθεί από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση της επιδημίας του κορονοϊού.
Οι Χριστιανοδημοκράτες βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη θέση της δημοσκόπησης με ποσοστό 37%, ίδιο με την προηγούμενη εβδομάδα. Το SPD κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα και έφτασαν το 18%.
Τσαντ: 44 άνθρωποι που φέρονταν να ανήκουν στη Μπόκο Χαράμ «βρέθηκαν νεκροί» σε φυλακή
Σαράντα τέσσερις άνθρωποι, που φέρονται να ήταν ανάμεσα στους μαχητές της Μπόκο Χαράμ οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιχείρησης των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, βρέθηκαν νεκροί μέσα στο κελλί τους το πρωί της Πέμπτης στην Ντζαμένα, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία υπέστησαν δηλητηρίαση, ανακοίνωσε εισαγγελέας.
Η νεκροψία-νεκροτομή στα τέσσερα από τα 44 πτώματα που βρέθηκαν την Πέμπτη το πρωί αποκάλυψε ότι είχαν πάρει κάποια τοξική ουσία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος διευκρίνισε πως διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.
«Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει ότι πήραν κάποια θανατηφόρα ουσία (…) που προκάλεσε καρδιακή ανακοπή σε κάποιους και ασφυξία σε κάποιους άλλους», εξήγησε ο εισαγγελέας Γιουσούφ Τομ σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση. Τα υπόλοιπα 40 πτώματα έχουν ήδη ενταφιαστεί.
Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι υφιστάμενοί του μετέβησαν επιτόπου μετά την τηλεφωνική κλήση της διεύθυνσης της φυλακής με την οποία η υπηρεσία του ενημερώθηκε πως «44 κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο κελλί τους».
Οι φυλακισμένοι αυτοί ήταν ανάμεσα σε 58 μέλη της Μπόκο Χαράμ που σύμφωνα με τις αρχές συνελήφθησαν στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση που διέταξε ο πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό εναντίον των τζιχαντιστών, που έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στη λίμνη Τσαντ.
Είχαν μεταχθεί στην Ντζαμένα το βράδυ της Τρίτης, όπου παραδόθηκαν στα χέρια λειτουργών της δικαιοσύνης, ανέφερε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Επρόκειτο να ανακριθούν και να δικαστούν.
«Είναι φρικιαστικό»
«Οι 58 κρατούμενοι κλείστηκαν σε ένα και μοναδικό κελλί και δεν τους δόθηκε τίποτα να φάνε ή να πιουν για δύο ημέρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Είναι φρικιαστικό αυτό που έγινε», εξανέστη ο Μαχάματ Νουρ Άχμεντ Ιμπέντου, ο γενικός γραμματέας της ένωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τσαντ (CTDDH).
Ο ίδιος κατηγόρησε τη διεύθυνση της φυλακής ότι «έριξε τους κρατούμενους σ’ ένα μικρό κελλί και τους επέβαλε στέρηση τροφής και νερού για τρεις ημέρες επειδή κατηγορούνταν πως ανήκαν στην Μπόκο Χαράμ».
Η κυβέρνηση διέψευσε τις κατηγορίες αυτές επίσημα. «Δεν υπήρξε καμιά κακομεταχείριση», διαβεβαίωσε ο Τζιμέτ Αραμπί, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τσαντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Λιμπρβίλ.
«Βρέθηκαν τοξικές ουσίες στα στομάχια τους, ήταν ομαδική αυτοκτονία, κάτι άλλο; Αναζητούμε ακόμη την απάντηση», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η έρευνα που διενεργείται θα συνεχιστεί.
Ένας από τους κρατούμενους διακομίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε νοσοκομείο, «είναι πολύ καλύτερα» και μετήχθη πίσω στη φυλακή, όπου παραμένουν «δεκατρείς κρατούμενοι που βρίσκονται ακόμα στη ζωή και είναι πολύ καλά», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επιχείρηση «Οργή της Μπομά»
Τα στοιχεία της Μπόκο Χαράμ συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που βαπτίστηκε Οργή της Μπομά και διεξήχθη από την 31η Μαρτίου ως την 8η Απριλίου. Σύμφωνα με τον στρατό του Τσαντ, 52 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων και 1.000 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειά της.
Ο στρατός του Τσαντ υπέστη πολυαίμακτη επίθεση της Μπόκο Χαράμ την 23η Μαρτίου, όταν σκοτώθηκαν πάνω από εκατό στελέχη του. Επρόκειτο για τη χειρότερη ήττα που έχει δοκιμάσει ποτέ μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες ο στρατός της χώρας αυτής, που φημίζεται στην περιοχή για την αποτελεσματικότητά του.
Η Μπόκο Χαράμ, που γεννήθηκε το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, εξαπλώθηκε στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, όπου υπάρχουν αναρίθμητα νησάκια, στα σύνορα του Νίγηρα, της Νιγηρίας, του Καμερούν και του Τσαντ.
Από το 2015 και μετά, οι τέσσερις χώρες που βρέχονται από τη λίμνη Τσαντ διεξάγουν από κοινού επιχειρήσεις — έχουν ιδρύσει για τον σκοπό αυτό τη Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (ΜΠΔ) — εναντίον διάφορων φραξιών της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους.