Ανεμβολίαστοι: Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από Δευτέρα. Πού δεν θα μπαίνουν – Φάμελλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποιεί το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση αντιεμβολιαστών

Υποχρεωτικά rapid test με δικά τους έξοδα περιλαμβάνονται στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που θα ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Τι θα εφαρμοστεί σε χώρους διασκέδασης και άθλησης.

Την ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα για όσους δεν εχουν εμβολιαστεί, όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υποχρεωτικότητα διενέργειας 2 rapid test για όσους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό το μέα δεν εχουν εμβολιαστεί, με δικά τους έξοδα.

Πιο αναλυτικά

-Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα υποχρεωτικό rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου. Τα τεστ θα ελέγχονται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

-Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 σελφ τεστ την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν.

-Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του φοιτητή.

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες υποχρεούνται σε 1 εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι. Οι ανήλικοι ταξιδιώτες μέχρι 12 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει self test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι.

-Τα rapid test θα γίνονται σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Διευκρινίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. Οι ΚΟΜΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.

Χώροι διασκέδασης

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Όλα τα μέτρα ισχύουν από 13/9/21-31/3/22.

 

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποιεί το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους

Την επιτακτική ανάγκη της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ανέδειξε, με επίκαιρη ερώτησή του, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μετά από γραπτή ερώτηση που δεν απαντήθηκε από την κυβέρνηση.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο αρμόδιος τομεάρχης, ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από τον υφυπουργό κ.Ταγαρά εφόσον ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας επέλεξε να μην προσέλθει στη Βουλή: «θα δεσμευτεί η κυβέρνηση για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, των όρων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως και ότι θα παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους και δε θα μετατίθενται σε άλλες πόλεις, ή στην άλλη άκρη της Ελλάδας από τον ιδιώτη που θα πάρει το δίκτυο το προσωπικό της Εταιρείας Διανομής Αττικής, της Εταιρείας Διανομής Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ, που έχουν αυτήν τη στιγμή υπό την εποπτεία τους τα δίκτυα φυσικού αερίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματιών καθώς και την επέκταση του δικτύου;».

Τόνισε πως είναι καταστροφική η επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει όλο το δίκτυο φυσικού αερίου, χωρίς να υπάρχει καμιά μνημονιακή δέσμευση, σε έναν ιδιοκτήτη, κόντρα ακόμη και στη λογική του ανταγωνισμού, δημιουργώντας ένα μονοπώλιο, έτσι ώστε όλο το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα να το διαχειρίζεται πλέον ένας ιδιώτης. Σημείωσε επίσης ότι στην επόμενη κρίση ακρίβειας η ίδια η ΝΔ θα επικαλεστεί ξανά ότι οι τιμές διαμορφώνονται από την αγορά ενώ η ίδια δημιουργεί αυτή την στρεβλή κατάσταση, αυτή τη φορά δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο.

Ανάφερε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη με την προσθήκη του άρθρου 80ΙΒ με το νόμο 4602/2019 είχε προβλέψει για την προστασία των θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του άρθρου αυτού ορίζεται ότι: « Όλοι οι όροι εργασίας που ισχύουν δυνάμει ατομικών ή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης ισχύουν και έναντι της ΔΕΠΑ Υποδομών», στη νέα εταιρεία που θα δημιουργούνταν και στην παράγραφο 5 ότι: «Το προσωπικό που πρόκειται να απασχοληθεί στη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν δύναται να απολυθεί». Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως επέλεξε, με το νόμο 4643/2019 του κ. Χατζηδάκη να καταργήσει την σχετική διάταξη αδιαφορώντας για τους εργαζομένους.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε την υποχρέωση που έχει η πολιτεία να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους που συνετέλεσαν τα μέγιστα για να επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου ζητώντας τη ρητή δέσμευση του Υφυπουργού για την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους.

Ο κ. Ταγαράς απέφυγε να δεσμευτεί για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις μόνο κατά το μεταβατικό διάστημα από την υπογραφή των συμβάσεων μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής και τη μεταβίβαση των μετοχών στο νέο μέτοχο ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την απουσία μέριμνας για τους εργαζομένους.

Η δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισότητας που δημιουργεί η ΝΔ υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος «Θα ωφεληθεί ένας όμιλος, ένας ιδιώτης, που θα πάρει το δίκτυο στην Ελλάδα και θα είναι εις βάρος όλων των υπολοίπων. Όλοι οι καταναλωτές θα βρεθούν ζημιωμένοι. Πρώτον, διότι η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου θα εξαρτάται από το συμφέρον και τα κέρδη ενός ιδιώτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία περιφερειακών ανισοτήτων. Είναι καταστροφική η απώλεια του δημόσιου ελέγχου στην ιδιοκτησία του δικτύου φυσικού αερίου», είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.