Ανεκδιήγητοι: Λαθροχειρία ακόμα και με την πλακέτα με τα ονόματα των θυμάτων της Marfin, είχε

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η κυβέρνηση για την αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας για τα θύματα του εμπρησμού της Marfin το 2010 αναφέρεται με άρθρο του στο anoixtoparathyro.gr ο Γιώργος Λακόπουλος με τίτλο “Τραύμα στη Δημοκρατία η εκδήλωση στη Μαρφίν: Κομματική υπόθεση με λαθροχειρίες – Πολιτειακή παρωδία η παρουσία της Κ. Σακελλαροπούλου -με υπαινιγμούς κατά του Αλ. Τσίπρα – Η Φώφη γύρισε τη πλάτη την ιστορία του ΠΑΣΟΚ“:

Σ’ αυτή την εκδήλωση το σύστημα «Μητσοτάκης and  Friends» τίμησε κατά τον τρόπο που έκρινε, τους νεκρούς  της Μαρφίν. Με εμφανείς κομματικές επιδιώξεις – προεκλογικού τύπου.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι «θα έπρεπε να είναι παρών σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην τελετή«, όταν ο ίδιος φρόντισε να μην είναι: δεν ζήτησε ποτέ από την Βουλή να οργανώσει την τελετή, στην οποία ασφαλώς θα ήταν όλοι παρόντες.

Παλαιός πολιτικός διερωτήθηκε: «Από πού και ως πού η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να παρίσταται σε εκδηλώσεις που οργανώνει η κυβέρνηση;».

Ειδικά όταν ο Πρωθυπουργος διατυμπανίζει ότι πρόκειται  για προσωπικό … τάμα που είχε κάνει ο ίδιος το …2018.

Ακόμη και σε ό,τι αφορά την πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων υπήρξε λαθροχειρία:

Τοποθετήθηκε το 2010 από τον τότε δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, μόλις μια εβδομάδα μετά τον εμπρησμό.

Ευλόγως τότε μπήκε στο διπλανό κτίριο- αφού το καμένο ήταν υπό αναστήλωση.

Όταν αργότερα καταστράφηκε και το διπλανό ο Γιώργος Καμίνης, ως διάδοχος του Κακλαμάνη αμέλησε να τη μετακινήσει.

Αυτό ακριβώς έκανε ο σημερινός δήμαρχος: ολοκλήρωσε την απόφαση Κακλαμάνη, χωρίς καμία αναφορά σ’ αυτόν. Και πάντως δεν ήταν  κυβερνητική πράξη.

Αν για την κυβέρνηση όλα αυτά ήταν συνήθης άσκηση πολιτικής, για όσους έχουν υπόψη τους τη συνταγματική τάξη, η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πολιτειακή παρωδία.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, αρχηγός του κράτους πήρε μέρος σε κομματική εκδήλωση με την μισή Βουλή απούσα- και κατ’ ουσίαν καταγγελλόμενη από τους διοργανωτές.

Μόνο μια φορά το 2015 ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε παραστεί σε εκδήλωση χωρίς την αντιπολίτευση.

Αλλά ήταν εκδήλωση στη Βουλή, οργανωμένη από την πρόεδρο της Βουλής,  έστω και αν ήταν η Κωνσταντοπούλου– ή μάλλον επειδή ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου – και με παρότρυνση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: » Τι κάνει αυτή; Πήγαινε να στείλεις το σωστό μήνυμα». Και αφού διασφάλισε ότι δεν θα μιλήσει ο τότε Πρωθυπουργός.

Η Σακελλαροπούλου πλην του ότι πήρε μέρος σε μια κομματική φιέστα συνέργησε και στη λαθροχειρία, αναφερομένη σε «σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα».

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρατηρούσαν ότι δεν μπορεί να μην ήταν εν γνώσει της ότι η πρωτοβουλία δεν ήταν της Πολιτείας, αλλά της κυβέρνησης -η οποία μάλιστα προόριζε για τον Πρωθυπουργό και όχι για την ίδια την αποκάλυψη της πλάκας.

Όπως δεν μπορεί να αγνοούσε ότι η πλακέτα είχε τοποθετηθεί μια δεκαετία νωρίτερα απλώς τώρα επανατοποθετήθηκε από το Δήμο.

Το χειρότερο -για κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν ότι αντί να μνημονεύσει, έστω κάτω από αυτές τις συνθήκες, την  εκδήλωση τιμής στα θύματα που οργάνωσε νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, με κατάθεση στεφανιού  από τον Αλέξη Τσίπρα, εμμέσως πλην σαφώς του επιτέθηκε λέγοντας:

«Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού».

Η φράση αντιγράφει, με ελαφρότητα, την κυβερνητική ρητορεία. Και υποδηλώνει ότι τα θύματα ήταν αποτέλεσμα της διαδήλωσης και όχι έργο σκοτεινών προβοκατόρων.