Ανατροπή με την κατάσχεση του Ιρανικού τάνκερ: Δικαίωση από Ελληνικό δικαστήριο – Εντολή για επιστροφή του πετρελαίου

Η παραπάνω δικαστική εξέλιξη φαίνεται ότι θα οδηγήσει στη λήξη του το θρίλερ με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια που παραμένουν υπό ιρανικό έλεγχο

Σημαντικές εξελίξεις προκύπτουν σχετικά με την υπόθεση με την κατασχεμένη ποσότητα του πετρελαίου που ήταν στις δεξαμενές του πλοίου Lana (πρώην Pegas).

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας, με χθεσινή του απόφαση έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας, κ. Παναγιώτης Χιωτέλης, και έτσι πρέπει πλέον η κατασχεμένη ποσότητα των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου να επιστραφεί και το πλοίο να αποχωρήσει.

Πρακτικά δηλαδή, το Συμβούλιο Εφετών δικαίωσε την ιρανική πλευρά και ακύρωσε τα περί κατάσχεσης. Δεδομένης αυτής της εξέλιξης, πλέον το πετρέλαιο θα πρέπει να μεταφερθεί πίσω στο Lana, από το μισθωμένο από τις ΗΠΑ Ice Energy.

Η παραπάνω δικαστική εξέλιξη φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε λήξη το μίνι θρίλερ με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια που παραμένουν υπό ιρανικό έλεγχο μετά από επέμβαση μονάδων των Φρουρών της Επανάστασης.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση φαίνεται ότι προέκυψε ταυτόχρονα με τις επαφές αξιωματούχων της Ελλάδας και του Ιράν (της πρεσβείας στην Αθήνα), με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ της Αθήνας και του Ιράν.

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι στις 20 Απριλίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες εναντίον των οποίων οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν επίσης τον κίνδυνο τα έσοδα από τη διάθεση του συγκεκριμένου φορτίου ιρανικού πετρελαίου να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές ενέργειες”.

Στις 4 Ιουνίου σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνόδευσε με ένα βίντεο από το ρεσάλτο των Ιρανών στα ελληνικά πλοία, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ επικαλείται τους “γενναίους Ιρανούς που απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού”, ενώ καταλήγει λέγοντας: “Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;”.

**Φωτογραφία αρχείου