Ανατιμήσεις: Το ράλι στα σιτηρά «καίει» το ψωμί — Αποφάσεις των ειδικών: Σε ποιους χώρους δεν θα καταργηθούν οι μάσκες — Κομισιόν: Μέρες χωρίς αυτοκίνητο, μείωση ορίων ταχύτητας και όχι θέρμανση όπου δε χρειάζεται

Αρτοποιοί Καρδίτσας: Προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%.

Ανατιμήσεις: Μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και όλα δείχνουν ότι αυτή η αύξηση δεν θα είναι ούτε η τελευταία ούτε η μεγαλύτερη.

Το χθεσινό ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου “χωριάτικο” έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.

Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

Παρότι τα αποθέματα αλεύρων σιταριού, σμιγαδιού και άλλων δημητριακών σε συνδυασμό με τα αποθέματα σιτηρών που διατηρούν οι μύλοι κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη δεδομένη χρονική περίοδο, η πορεία των τιμών αυξάνει την ανησυχία δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ράλι στις πρώτες ύλες

Ακόμη και όσοι εκτιμούσαν πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση ενόψει της νέας σοδειάς, η οποία «παραδοσιακά» ρίχνει τις τιμές, το ξανασκέφτονται, καθώς οι πιέσεις αυξάνονται.

Κι αν το ψωμί και τα προϊόντα με βάση το αλεύρι είναι ένα μικρό κλάσμα των οικογενειακών προϋπολογισμών στη χώρα μας, η συνεχιζόμενη άνοδος σε βασικές πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, η βρώμη, το καλαμπόκι και το γάλα φέρνει νέο κύμα ακρίβειας στο σύνολο των επεξεργασμένων και μη τροφίμων, την ώρα που ο λογαριασμός για τα είδη διατροφής είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση βάζει φρένο σε νέα μέτρα στήριξης πέραν όσων έχουν αναγγελθεί για τους λογαριασμούς της ενέργειας.

Εισαγόμενος πληθωρισμός και εκτίναξη του κόστους παραγωγής

Η νέα άνοδος κατά 35% που καταγράφουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον Μάρτιο και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής – κτηνοτροφία κατά 26,5% τον ίδιο μήνα «δείχνουν» νέες ανατιμήσεις στο ράφι και περαιτέρω υποχώρηση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ, ο Απρίλιος κατέγραψε υποχώρηση στους όγκους πωλήσεων της τάξεως του 7%-8%, παρά το γεγονός ότι αφορούσε την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για τον Μάιο, με την αγορά στο σύνολό της να έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες της στον τουρισμό.

 

Αποφάσεις των ειδικών: Σε ποιους χώρους δεν θα καταργηθούν οι μάσκεςΓεμάτα λεωφορεία με την απειλή του κορονοϊού | Inside Story

Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να ορίσει τους χώρους όπου θα συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες υποχρεωτικά και μετά την 1η Ιουνίου και για όλο το καλοκαίρι. Την 1η Ιουνίου με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, οι μάσκες δεν θα είναι πια υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους.

Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν καταργήσει τις μάσκες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, σε μία προσπάθεια να ανακάμψουν οι οικονομίες τους και οι πολίτες να κινούνται κανονικά. Μάλιστα από τη Δευτέρα 16 Μαΐου έχουν καταργηθεί οι μάσκες στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και σε αεροδρόμια και πτήσεις.

Εδώ και καιρό υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση εάν θα πρέπει να γίνει απόλυτη απελευθέρωση από τις μάσκες όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι αυτό και οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καλούνται να αποφασίσουν που δεν θα καταργηθούν οι μάσκες.

Βασικός προβληματισμός είναι τα αεροδρόμια και οι πτήσεις στις οποίες ο κίνδυνος για διασπορά του κορονοϊού παραμένει μεγάλος έστω κι αν η πανδημία παρουσιάζει ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται βέβαιον ότι η μάσκα θα διατηρηθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα νοσοκομεία, σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων και πιθανώς και στα σούπερ μάρκετ.

Πάντως, είναι επίσης πιθανό οι μάσκα να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική στη χώρα μας σε πλοία και αεροπλάνα, παρότι οι συστάσεις του ECDC είναι να καταργηθούν τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα αεροσκάφη.

Παρά τις συστάσεις των διεθνών αλλά και των Ευρωπαϊκών οργανισμών, κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, επειδή η μάσκα είναι ένας ήπιος περιορισμός, «πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως ιδανικά θα ήθελε να διαφοροποιηθεί η χώρα μας από τα υπόλοιπα κράτη και να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα αεροπλάνα.

 

Κομισιόν: Βάζει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι στους Ευρωπαίους προκειμένου να στηρίξει τον αποκλεισμό της Ρωσίας! Μέρες χωρίς αυτοκίνητο, μείωση ορίων ταχύτητας και όχι θέρμανση όπου δε χρειάζεταιΑναθεωρημένες οδηγίες για κρατικές ενισχύσεις από Κομισιόν

Έως και τρομακτικά χαρακτηρίζονται τα «εθελοντικά» μέτρα – οι προτάσεις που προβλέπονται για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η Κομισιόν θα παρουσιάσει και μέτρα στήριξης των καταναλωτών και συγκεκριμένα σύμφωνα με το προσχέδιο, η Κομισιόν αναφέρει ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποτροπή περαιτέρω αστάθειας των τιμών επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Aπό τη μία πλευρά, υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών, ενώ από την άλλη υπάρχει η προσέγγιση για ενίσχυση και επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στην ψύξη την καλοκαιρινή περίοδο, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις, ενώ θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα.

Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έμφαση δίνεται επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Όπως αναφέρει προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης. Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης. Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, έτσι ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.