«Αναστήθηκε» ο Στυλιανίδης: Γεμάτη… ευχαριστίες η «πανηγυρική» ανακοίνωσή του — Ήταν… πανέτοιμοι: Αποφάσισαν να αποψιλώσουν τα ξερά χόρτα στην Πεντέλη μία βδομάδα πριν τη φωτιά (Έγγραφα)

Εμφανίστηκε ο «εξαφανισμένος» υπουργός

Γεμάτη ευχαριστίες για το μισό υπουργικό συμβούλιο ήταν η πρώτη εμφάνιση του έως τώρα εξαφανισμένου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Χωρίς καμία αναφορά στο τι πήγε «στραβά» και κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν στάχτη τόσο μεγάλες εκτάσεις, ενώ η φωτιά έμπαινε ακόμη και στον Γέρακα Αττικής, ο υπουργός που ελληνοποιήθηκε τιμητικά προκειμένου να αναλάβει το συγκεκριμένο κυβερνητικό πόστο, τα έριξε και πάλι στις συνθήκες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην περιοχή της Πεντέλης, ανέφερε πως «χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά». Προσέθεσε πως η χθεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη είναι μια πυρκαγιά που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης. Σημείωσε δε πως οι επιστήμονες σήμερα επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων, το βράδυ σε συκγκεκριμένες ώρες, ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ την ώρα».

«Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, είπε ότι διερευνώνονται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Πανηγυρισμοί από Στυλιανίδη για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην Πεντέλη

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο σωστός συντονισμός των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος. «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ηταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου, της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, επισήμανε.

«Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος, αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα, αλλά και από τη χώρα μας αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης. Όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό».

Πρακτικά, όπως ανέφερε, «πήραμε την απόφαση με μεγάλες προσπάθειες, με δυσκολίες, να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, «αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικά και ετοιμότητα σε έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου δείκτη επικινδυνότητας 4 να δημιουργούμε περιοχές που δε επιτρέπεται η πρόσβαση».

Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε μια σειρά κυβερνητικών στελεχών όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος για τη συμβολή τους, ενώ σε σχέση με τα σημερινά σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών δήλωσε ότι «με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, εκτυλίσσεται μια δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων και άλλη μία πυρκαγιά στη Σαλαμίνα».

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε πως «μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν».

Ειδικότερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα.

 

Ήταν… πανέτοιμοι: Αποφάσισαν να αποψιλώσουν τα ξερά χόρτα στην Πεντέλη μία βδομάδα πριν τη φωτιά (Έγγραφα)

Για ακόμα μια φορά το επιτελικό κράτος κατώτερο των περιστάσεων

Μόλις μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά στην Πεντέλη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλαδέματα και αποψιλώσεις από ξερά χόρτα στην περιοχή στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας. Αυτό προκύπτει από δύο αποφάσεις του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια με ημερομηνίες 11 και 12 Ιουλίου του 2022 τις οποίες δημοσιεύει το documentonews.gr, αποοδεικνύοντας πως το επιτελικό κράτος αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά κατώτερο των περιστάσεων.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιουλίου του 2022 και ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και επίσημα από την 1η Μαΐου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) ενέκρινε την ανάθεση υπηρεσιών κλαδέματος σε ιδιωτικής εταιρεία. Ειδικότερα όπως αναγράφεται στην σχετική ΥΠ ΑΡΙΘΜΌΝ 39 απόφαση ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσιος Σιώμος αποφασίζει την ανάθεση της υπηρεσίας «Υπηρεσίες κλαδεμάτων και απομάκρυνσης φυσικής βλάστησης για αντιπυρική προστασία του Πεντελικού» στην εταιρεία ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΤΟΤΟΜΗΣ ΙΚΕ. Το τίμημα της ανάθεσης ανήλθε σε 30.102 ενώ προσφορά είχε καταθέσει ακόμη μία εταιρεία. Το επίσης εντυπωσιακό αν όχι εξωφρενικό είναι ότι η πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς έγινε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου.

Δείτε τη σχετική απόφαση:

Την περίοδο ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει στον καθαρισμό της Πεντέλης και από ξερά χόρτα. Ειδικότερα, στις 12 Ιουλίου του 2022 ο Βλάσιος Σιώμος ενέκρινε την ανάθεση της υπηρεσίας «καθαρισμός περιοχών Πεντελικού από ξερά χόρτα» στην εταιρεία ΝΟΚΑ ΧΗΕΜΑL-ΚΗΠΟΥΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια η πρόσκληση προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες έγινε επίσης στις 6 Ιουλίου. Στην «καρδιά» δηλαδή του καλοκαιριού, με το συνολικό τίμημα να αγγίζει τα 37.051 ευρώ.

Διαβάστε την απόφαση:

Είναι ερώτημα γιατί αποφασίστηκε ο καθαρισμός από ξερά χόρτα τόσο αργά. Όταν η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου. Σημειώνεται ότι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν από χθες ότι δεν είχαν γίνει στην περιοχή οι απαραίτητοι καθαρισμοί κάτι που σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα ευνόησε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Βαγγέλης Τριάντης