Αναστέλλονται οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω κορονοϊού – Κορωνοϊός – Προειδοποίηση ΠΟΥ στους νέους: Δεν είστε ανίκητοι, ο ιός μπορεί να σας σκοτώσει

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter ότι ενεργοποιείται η γενική ρήτρα διαφυγής, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στις εθνικές κυβερνήσεις να διαθέσουν στις οικονομίες τους όσους πόρους χρειαστούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Σήμερα, και αυτό είναι καινούργιο, δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής. Οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους πόρους χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

 

Δραματική προειδοποίηση προς τους νέους απηύθυνε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέροντας πως δεν είναι «ανίκητοι» μπροστά στην πανδημία του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα, τους έκανε έκκληση να περιορίσουν την κοινωνική ζωή τους για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους.

«Σήμερα έχω ένα μήνυμα για τους νέους: δεν είστε ανίκητοιΑυτός ο ιός μπορεί να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο για εβδομάδες κι ακόμα και να σας σκοτώσει. Ακόμα κι αν δεν αρρωστήσετε, οι επιλογές που κάνετε στις μετακινήσεις σας μπορεί να αποτελέσουν ζήτημα ζωής και θανάτου για κάποιον άλλο» είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τη Γενεύη.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, το παράδειγμα της Ουχάν, της εστίας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα όπου δεν έχει καταγραφεί από χθες κανένα εγχώριο κρούσμα, είναι μια «ελπίδα» για τον κόσμο.

«Χθες, η Ουχάν δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της επιδημίας» είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η Ουχάν δίνει μια ελπίδα στον υπόλοιπο κόσμο, δείχνοντας πως ακόμη και η σοβαρότερη κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη».

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Κίνα δεν ανακοίνωσε σήμερα κανένα νέο κρούσμα, που να προέρχεται από την ίδια τη χώρα, αν και ο αριθμός των «εισαγόμενων» κρουσμάτων έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, στα 39.

Περισσότεροι από 11.000 οι νεκροί παγκοσμίως

Περισσότερα από 250.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν αναφερθεί σε όλον τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε δεδομένα από επίσημες πηγές μέχρι τις 19:00 σήμερα (ώρα Ελλάδας).

Τουλάχιστον 256.296 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί και από αυτούς οι 11.015 πέθαναν. Κρούσματα εντοπίστηκαν σε 163 χώρες και εδάφη, κυρίως στην Κίνα (80.976 κρούσματα και 3.248 θάνατοι) και την Ιταλία (47.021 κρούσματα και 4.032 θάνατοι).

Ωστόσο, ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μέρος του πραγματικού αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ παρά μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.