Αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη δημιουργία ΑΟΖ – Κλείνουν σταθμοί του μετρό, διακοπή κυκλοφορίας στους δρόμους. Αστυνομικό “μπλόκο” στην παραβίαση των μέτρων – Ο νέος κωδικός 13034 και τα μετέωρα σενάρια… – Έλεγχοι, μετακινήσεις, ψώνια

Αναρτήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ - Σε χρόνο ρεκόρ - Kalamata TimesΣημαντική εξέλιξη στην αν. Μεσόγειο

Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ: Ικανοποίηση στην Αθήνα, οργισμένη  αντίδραση της Άγκυρας - Sputnik Ελλάδα

Η συμφωνία Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη δημιουργία ΑΟΖ ανέβηκε στη σελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου και η ανάρτηση έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επικύρωσή της από τις δυο χώρες, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για τη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο και λιγότερο από πέντε μήνες μετά, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ανάρτησε τη συμφωνία αναρτήθηκε στη σελίδα για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με την πράξη αυτή πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ και στη συνέχεια αναρτήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Επίσης, πολύ σημαντικό, πέρα από το μικρό διάστημα πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, θεωρείται το γεγονός πως έχει καθυστερήσει η ανάρτηση του “τουρκο-λυβικού μνημονίου”.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, αυτό αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο γγ του ΟΗΕ κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.

 

Κλείνουν σταθμοί του μετρό, διακοπή κυκλοφορίας στους δρόμους – Αστυνομικό “μπλόκο” στην παραβίαση των μέτρων

ΜΕΤΡΟ ΝΙΚΑΙΑ: Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του σταθμού

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ, που εφαρμόζεται από σήμερα, περιλαμβάνει πολύ αυξημένους ελέγχους, με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία, και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, για την εφαρμογή των μέτρων, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, να βγουν στο δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

  • Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Κατά τα άλλα, στον σχεδιασμό προβλέπεται:

  • Έντονη αστυνομική παρουσία και μπλόκα, όπου θα ελέγχονται όλοι, στα διόδια, στις εισόδους- εξόδους των πόλεων, αλλά και των νομών, καθώς απαγορεύεται η μετακίνηση από τον ένα στον άλλο, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους των οδικών δικτύων τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο.
  • Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Σημειώνεται ότι, για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6, και μόνο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, αυστηρά.

Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε χτες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

 

Περίεργα Χριστούγεννα… χωρίς κάλαντα – Ο νέος κωδικός 13034 και τα μετέωρα σενάρια… επί χάρτου για τον Ιανουάριο

Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα από τα παιδιά - Νέα μέτρα εάν δεν  πειθαρχήσουμε | ΑΘΗΝΑ 9,84

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και οι δρόμοι δεν θα γεμίσουν παιδικές φωνές, καθώς οι περιορισμοί δεν θα επιτρέψουν να βγουν για τα κάλαντα. Την ίδια ώρα η αγωνία έχει φθάσει στο κατακόρυφο καθώς ο αργός ρυθμός υποχώρησης εξάπλωσης του κοροναϊού αναγκάζει τα οποία σενάρια για άρση της καραντίνα να είναι ιδιαιτέρως επισφαλή και μετέωρα.

Ειδικά όταν όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ενόψει ένα βέβαιο τρίτο κύμα όλοι θεωρούν ότι το lockdown θα τραβήξει σε… μάκρος, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα εξόδου.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500, τα κρούσματα ήταν κατά τι αυξημένα και πλησίασαν τα 1.000 (937). Στην Αττική πάντως διαπιστώνεται πτώση των κρουσμάτων κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη η μείωση έφτασε το 28%, αν και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Αττικής.

Σε Κοζάνη και Δυτική Αττική, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται μετά το σκληρό lockdown της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, σήμερα η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει αυτά τα στοιχεία και θα εισηγηθεί σχετικά με την παράταση ή όχι των επιπλέον μέτρων γι’ αυτές τις δύο περιοχές.

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε το πλήρες σχέδιο για τον εμβολιασμό.

  • Στη ζωή μας μπαίνει έτσι μετά το 13033 για τις μετακινήσεις το 13034, στο οποίο θα στέλνουμε SMS για να κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό και για να διασταυρώνουμε σε ποια από τις κατηγορίες ανήκουμε με βάση την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό. Το ραντεβού μπορεί να οριστεί, επίσης, διαδικτυακά (emvolio.gov.gr) ή μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων.

Με βάση αυτή την προτεραιοποίηση, όπως ήταν ήδη γνωστό, στην πρώτη φάση που ξεκινά από την ερχόμενη Κυριακή (27/12) θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν έως τις 10 Ιανουαρίου συμπεριλαμβάνονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και άλλοι 43 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Στη δεύτερη φάση – η οποία υπολογίζεται να εξελιχθεί το Φεβρουάριο – θα εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 65 ετών ανεξαρτήτως του αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, με ειδική προτεραιοποίηση για τις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 80 και 85 ετών. Θ’ ακολουθήσουν όσοι είναι από 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, αλλά και όσοι είναι από 18 έως 59 ετών κι έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και το προσωπικό σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους. Τέλος, στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, δηλαδή όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Τα επισφαλή σενάρια για άρση της καραντίνας

Μεγάλο ερώτημα παραμένει, αν στις 7 Ιανουαρίου θα γίνει άρση του lockdown, αν θα ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία, κανονικά τα καταστήματα και η εστίαση.

Οι πρώτες αλλαγές στην καθημερινότητά μας θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και την αρχή θα κάνουν τα σχολεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, υπάρχουν δύο εισηγήσεις από τους επιδημιολόγους. Η πρώτη είναι να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η δεύτερη να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η εισήγηση αυτή γίνεται γιατί τα παιδιά αλλά και οι μετακινήσεις των γονέων λόγω σχολείων επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο τα σχολεία γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου για λιανεμπόριο και μετακινήσεις φαίνεται πως δεν είναι εφικτή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλος ο Ιανουάριος θα είναι «κλειστός».

Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με click away ενώ θα παραμείνουν οι μετακινήσεις μας με SMS. Ημερομηνία – κλειδί θεωρείται η 15η Φεβρουαρίου. Εκεί θα αρχίσει να γίνεται η σταδιακή άρση του lockdown καθώς θα προχωράει παράλληλα και ο εμβολιασμός. Απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα προβλέπεται μετά το Πάσχα.

Γεωργιάδης: Άνοιγμα σε ζώνες

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, μιλώντας στον Τ/Σ BlueSky, πως η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της για το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά σε συνεργασία με την Επιτροπή των ειδικών, τοποθετώντας τη σχετική κρίσιμη σύσκεψη στις 5 Ιανουαρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Σκουρή, πρόσθεσε πως θα συζητηθεί ενδεχομένως και το άνοιγμα των καταστημάτων ανά γεωγραφικές ζώνες, σενάριο στο οποίο οι επιβαρυμένες περιοχές θα δουν κατεβασμένα ρολά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με όσες έχουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Τις πρώτες μέρες του πρώτου μήνα του 2021, πάντως, οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεση τους στοιχεία για το αν οι γιορτές επηρέασαν αρνητικά το ιικό φορτίο της χώρας, και σε ποιους νομούς, όπως εξήγησε.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα το εμπόριο λειτουργεί κατά ένα πολύ μικρό μέρος του σε φυσικά καταστήματα (βιβλιοπωλεία), με τις αγορές των πολιτών να γίνονται μέσω της μεθόδου click away (εξαιρούνται οι περιοχές της Δυτ. Αττικής και της Κοζάνης όπου επιβλήθηκε «ολικό» lockdown).

 

Έλεγχοι, μετακινήσεις, ψώνια – Οδηγός με τους κανόνες για την παραμονή και τα Χριστούγεννα

ΕΛΑΣ: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις - Ο χάρτης των  προστίμων ανά περιοχή - Dikaiologitika News - Ειδήσεις Ειδήσεις -  Dikaiologitika News

Οι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων θα είναι αυστηροί ενώ η Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται παντού, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, που ισχύουν κανονικά και τις γιορτινές ημέρες.

Η αποστολή sms παραμένει σε εφαρμογή και για τη μετακίνηση προς το οικογενειακό τραπέζι απαιτείται ο κωδικός «6», όπως και για την επιστροφή στο σπίτι. Με τον ίδιο κωδικό μπορούν οι πολίτες να μεταβούν και στις εκκλησίες, οι οποίες λειτουργούν με αυστηρά μέτρα.

Παραμονή Χριστουγέννων

-Δεν θα ακουστούν κάλαντα, καθώς δεν επιτρέπεται να βγουν τα παιδιά από πόρτα σε πόρτα

-Οικογενειακά τραπέζια ή ρεβεγιόν- με έως 9 άτομα- θα πρέπει να γίνουν το μεσημέρι. Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή sms με κωδικό «6» τόσο για τη μετάβαση όσο και για την επιστροφή.

-Επιστροφή στο σπίτι έως τις 10 το βράδυ. Μετά ισχύει κανονικά, έως τις 5 το πρωί, η απαγόρευση κυκλοφορίας

Χριστούγεννα

-Οικογενειακά τραπέζια με έως 9 άτομα. Η σύνθεση της σημερινής ημέρας θα πρέπει να είναι ίδια σε τυχόν γιορτινό τραπέζι την Πρωτοχρονιά προκειμένου να είναι σταθερός ο κύκλος των επαφών.

-Μετακίνηση με sms «6»

-Επιστροφή στο σπίτι έως τις 10 το βράδυ. Μετά ισχύει και πάλι κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Click away

Εκτός από τα ακαταστήματα που λειτουργούσαν ούτως ή άλλως στη διάρκεια του lockdown, πολλά ακόμα άνοιξαν διαθέτοντας τα προϊόντα τους με τη μέθοδο του click away, με απαραίτητη την προπαραγγελία. Για τη μετάβαση σε ένα κατάστημα που λειτουργεί έτσι δεν αρκεί το sms με κωδικό «2» αλλά απαιτείται και απόδειξη πληρωμής ή παραγγελίας και πρόθεσης παραλαβής του προϊόντος που αγοράζουμε.

Ρεβεγιόν με έως 9 άτομαΤα πάλαι ποτέ πολυπληθή οικογενειακά τραπέζια δίνουν φέτος τη θέση τους στην οικογένεια και το πολύ άλλη μία, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ρεβεγιόν δεν θα γίνουν και τα εορταστικά τραπέζια των έως 9 ατόμων θα στηθούν μεσημέρι, όπως έχει πει ο Στέλιος Πέτσας, απευθύνοντας έκκληση να παραμείνει περιορισμένος ο κύκλος επαφών όλων μέσα στις γιορτές.

Μετακίνηση με κωδικό «6»

Oι πολίτες πρέπει να στείλουν SMS με κωδικό «6» στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η αποστολή του sms απαιτείται τόσο για τη μετάβαση όσο και για την επιστροφή από κάποιο οικογενειακό τραπέζι, ενώ με τον ίδιο κωδικό γίνεται και η μετάβαση στην εκκλησία.

Οι κανόνες για τις εκκλησίες

Επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ: Έλεγχοι και σε σπίτια αν χρειαστεί

Οι έλεγχοι της αστυνομίας αναμένεται να ενταθούν. Εικόνες ακόμη και από drone θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ όπου υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων θα σπεύδουν τα περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Παράλληλα, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας τόνισε πως η αστυνομία σκοπεύει να επεκτείνει τους ελέγχους και στα σπίτια. «Θα υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να δώσει εντολές να κάνουν έλεγχο για πάρτι», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος τόνισε σήμερα πως μπορεί και δρόμοι να κλείσουν προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα οχήματα που θα κυκλοφορούν εκείνη την ώρα.