«Ανακυκλώνω, Αλλάζω Συσκευή»: Ποιοι παίρνουν σειρά για vouchers — Ανάκληση απολύσεων και ακύρωση της στάσης εργασίας στη ΛΑΡΚΟ

«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Ποιοι παίρνουν σειρά για vouchers

Όπως είναι γνωστό κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135 – 710 ευρώ

«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Περισσότερα από 200.000 voucher για κλιματιστικά, ψυγείο έχουν δεσμευτεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του προγράμματος Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή μέχρι σήμερα, όπου εντάχθηκαν επιπλέον περισσότεροι από 60.000 νέους δικαιούχους ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων φτάνει στις 230.000.

Σύντομα μάλιστα, θα προστεθούν και 140.000 νέοι ωφελούμενοι με τους επιπλέον πόρους που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά δηλαδή, οι ωφελούμενοι θα φτάσουν σύντομα τους 370.000 και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Όπως είναι γνωστό κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135 – 710 ευρώ, για μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη) και η δράση εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ στην αγορά.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί είναι ότι οι νέοι δικαιούχοι προέρχονται από τη δεξαμενή των 879.026 που κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα και όσο διευρύνεται ο αριθμός τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος σε επιλαχόντες με πιο υψηλά εισοδήματα γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα.
Υπενθυμίζεται ότι στην α’ φάση του προγράμματος εντάχθηκε σημαντικός αριθμός ευπαθών ομάδων αποσπώντας μερίδιο 61,3% στο σύνολο των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι η 1η κατηγορία, που ωφελείται με επιδότηση 50%, αφορά εισοδήματα από 5.000 ευρώ και κάτω ενώ η 2η, με 45%, αφορά εισοδήματα μέχρι 10.000. Σε αυτό αποδίδεται το γεγονός ότι πολλά voucher έμειναν αδιάθετα αν και εκδόθηκαν ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η καθυστέρηση του προγράμματος, καθώς χάθηκε η εποχικότητα για τα κλιματιστικά.

Αν και τα voucher που έχουν εκδοθεί είναι πολύ περισσότερα για τα κλιματιστικά με δεδομένο ότι ο κάθε δικαιούχους μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάσταση έως και δύο κλιματιστικών ωστόσο η αγορά ψυγείων συγκέντρωσε μέχρι τώρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί περισσότερα voucher. Ειδικότερα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία (έως 25 Νοεμβρίου) έχουν εκδοθεί 172.248 voucher για κλιματιστικά. Από αυτά έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευτεί 94.249. Τα voucher που έχουν εκδοθεί για την αντικατάσταση ψυγείων ανέρχονται σε 137.282 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπόρους 92.478. Τέλος, για τους καταψύκτες, κατηγορία που έχει και το μικρότερο ενδιαφέρον έχουν εκδοθεί 41.082 επιταγές και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί 20.091.

 

Ανάκληση απολύσεων και ακύρωση της στάσης εργασίας στη ΛΑΡΚΟΑνάκληση απολύσεων και ακύρωση της στάσης εργασίας στη ΛΑΡΚΟ

«Ο αγώνας όμως συνεχίζεται»

ΛΑΡΚΟ: Θετική ήταν η εξέλιξη στο θέμα των έξι εργαζομένων που είχαν απολυθεί από εργολαβικό συνεργείο της ΛΑΡΚΟ, καθώς τελικά επιστρέφουν στη δουλειά, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί.

Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας: «Το αίσθημα που είναι “ριζωμένο μέσα στην καρδιά μας” και αποτυπώνεται στη φράση “ένας για όλους και όλοι για έναν”, είναι αυτό που μας έχει κρατήσει όρθιους, μέσα στην ΛΑΡΚΟ, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Η αταλάντευτη αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να είναι διατεθειμένοι σε κάθε φάση με ψυχραιμία να εξαντλούν κάθε περιθώριο διαλόγου, αλλά και παράλληλα με αποφασιστικότητα να δηλώνουν έτοιμοι να συγκρουστούν μετωπικά με οποιονδήποτε θίξει το μεροκάματο έστω και ενός συναδέλφου, είναι το «όπλο» μας.

Η αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα μας που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι η δύναμή μας.

Οι 6 απολυμένοι συνάδελφοι από την εργολαβία της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, από σήμερα ξανά είναι στην εργασία σαν να μην απολύθηκαν ποτέ. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναστέλλουμε την στάση εργασίας που είχαμε προκηρύξει για τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2022 με παράλληλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση Μαρτίνου».

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Ο αγώνας όμως συνεχίζεται.

Η Ειδική Διαχείριση πήρε παράταση μέχρι τις 7 Φλεβάρη και άμεσα πρέπει να μας προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία που θα καταβάλει τις ωφελούμενες αποζημιώσεις αδειών και ρεπό, να λύσει το ζήτημα της μεταφοράς των εργαζομένων με τα λεωφορεία, την παροχή γάλακτος, ΜΑΠ κ.α.

Η ανασφάλεια που ζούμε δεν τελείωσε. Η εξέλιξη των εγκληματικών διαγωνισμών εκποίησης της ΛΑΡΚΟ είναι στον «αέρα». Είναι γεγονός ότι δεν γίνεται καμία εργασία προετοιμασίας επαναλειτουργίας της. Είναι γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα του προηγούμενου νόμου μας οδηγεί όλους στο ταμείο ανεργίας.

Όλα αυτά δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και πανηγυρισμών.

Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα και να απαντήσει τους εξής προβληματισμούς:
● Πώς έχει διασφαλίσει την έννοια «επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ» ;
● Πότε θα απεγκλωβιστεί από την εξυπηρέτηση ημετέρων, θα κάνει έναρξη της διαδικασίας «shoot ΚΑΙ ΈΞΩ» στους δουλέμπορους και θα ενσωματώσει όλους τους εργαζόμενους των εργολαβιών στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ;
● Πώς και πότε θα επιστρέψει τις περικοπές των εργαζομένων την τελευταία τριετία;
● Πότε θα επαναφέρει τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας;
● Πώς θα καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει στις αποζημιώσεις σύμφωνα με τις ΣΣΕ;
● Πώς θα καταβάλει τα προβλεπόμενα από το ασφαλιστήριο ζωής;

Από την αρχή της εβδομάδας σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιούμε επαφές με κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης όπου τους κάνουμε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ, ανοίγουμε τις θέσεις των σωματείων, ακούμε τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν και την πρότασή τους για τη ΛΑΡΚΟ.

Έχουν ανταποκριθεί και έγινε συνάντηση μαζί τους:

● ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
● Το ΜΕΡΑ25.
● Υπήρξε επίσκεψη επιτελείου στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο σωματείο και υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει συνάντηση με όλα τα Σωματεία παρουσία και του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

Συνάντηση έχουμε ζητήσει και με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.

Σύμφωνα με την δέσμευση του υπουργού οικονομικών στην τελευταία συνάντηση που έγινε πριν ενάμιση μήνα αναμένουμε και ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία για την εξέλιξη των διαγωνισμών και το μέλλον των εργαζομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσει την κατάσταση, προσδιορίζοντας παράλληλα ημερομηνία Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στην οποία συλλογικά θα κάνουμε τον απολογισμό μας, θα συζητήσουμε, θα πάρουμε αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα».