Ανακοίνωση απάντηση του ΥΠΕΞ: Παραλήρημα της Τουρκίας – Επιστολή Κούλογλου στην Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα για τη δίωξη Τουλουπάκη

Νέα ανακοίνωση εναντίον της Άγκυρας εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την πρωινή παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν.

Η παρέμβαση της Άγκυρας

Το πρωί του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εναντίον της Ελλάδας, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την Αγία Σοφία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την ελληνική κυβέρνηση για τις εχθρικές δηλώσεις, καθώς και για το γεγονός ότι επέτρεψε να καεί δημοσίως η τουρκική σημαία στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, το οποίο δεν μπορεί να χωνέψει τις εξελίξεις με την Αγία Σοφία.

«Αυτά τα ρατσιστικά μυαλά, τα οποία δεν έχουν διδαχθεί το μάθημα της Ιστορίας και δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας, θα πρέπει να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο» συνέχισε, σε αυστηρό ύφος.

Κάλεσε δε την Αθήνα να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, ενώ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που καταπιέζει τη μουσουλμανική – “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη».

Αντιδράσεις στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια.

Ενδεικτικά, στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς και σ’ άλλες εκκλησίες ανά την Ελλάδα, εψάλη η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, με την χριστιανική κοινότητα να εκφράζει την οδύνη της.

Παράλληλα, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ωστόσο, στην πόλη της Μακεδονίας, άγνωστοι έκαψαν την τουρκική σημαία και την πέταξαν στη μέση του δρόμου.

Επιστολή Κούλογλου στην Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα για τη δίωξη Τουλουπάκη

«Η διάκριση των εξουσιών και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, καταπατώνται βάναυσα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε επιστολή του προς την πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα Laura Codruta Kovesi, με αφορμή την υπόθεση της δίωξης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Σημειώνεται, ότι η κα Kovesi είναι η περιβόητη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, η οποία έχει αποκαλύψει πολλές υποθέσεις καταδικάζοντας τους υπεύθυνους, πριν απολυθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας.

Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου: 

Αξιότιμη κα Laura Codruţa Kövesi,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ που επιλεχθήκατε ως η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο σας. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό ότι διορίζεστε εσείς σε αυτή την θέση δεδομένης της μακράς πορείας σας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στη διάρκεια της οποίας καταφέρατε να ξεπεράσετε μια σειρά από εμπόδια που έβαζαν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, αντίπαλοι της κάθαρσης.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ωστόσο ότι μια συνάδελφός σας, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με αυτά που είχατε αντιμετωπίσει. Η κα Ελένη Τουλουπάκη, εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, διώκεται εκδικητικά για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, επειδή ερευνούσε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, την υπόθεση όπου η μεγάλη ελβετική φαρμακευτική εταιρεία δωροδοκούσε Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους με σκοπό να επηρεάσει αποφάσεις υπέρ των φαρμάκων της. Η Novartis παραδέχθηκε την ενοχή της στη δωροδοκία στα πλαίσια ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, με βάση τον οποίο υποχρεούται να καταβάλει 310 εκατ. $ για τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα.

Θα ήθελα, ακόμη, να σας επισημάνω και μια πανευρωπαϊκή πτυχή αυτής της τόσο σημαντικής υπόθεσης. Η Novartis δωροδοκούσε αξιωματούχους και γιατρούς στην Ελλάδα ώστε να επηρεαστούν οι τιμές των φαρμάκων της προς τα πάνω, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα καθορισμού των τιμών των φαρμάκων στην Ευρώπη. Συνεπώς οι πρακτικές διαφθοράς της εταιρείας και όσων συμμετείχαν στο σκάνδαλο δεν έβλαψαν μόνο το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες, που πλήρωναν πολλαπλάσια τα φάρμακά τους, αλλά είχαν επιπτώσεις και στην τσέπη των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών.

Η δίωξη της κας Τουλουπάκη είχε προαναγγελθεί, όταν δημοσίως ο νυν υπουργός Ανάπτυξης -και κατά την περίοδο του σκανδάλου υπουργός Υγείας- την απείλησε ότι “θα πάει στην φυλακή”. Οσο και αν μοιάζει απίστευτο, ο προαναφερθείς υπουργός έκανε τις δηλώσεις του ενώ είναι ελεγχόμενος από την κ. Τουλουπάκη για πιθανή συμμετοχή του στο σκάνδαλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε μια παρέμβαση του, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των δημοκρατικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι οι έρευνες για την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο πρέπει να μπει στο αρχείο. Γίνεται σαφές πια, ότι η διάκριση των εξουσιών και το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, καταπατώνται βάναυσα.

Γνωρίζω ότι μια ευχετήρια επιστολή θα έπρεπε να περιλαμβάνει αμιγώς θετικά λόγια, όμως η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο ρόλος σας, στον οποίο είμαι σίγουρος ότι θα σταθείτε αντάξια, πιο επίκαιρος από ποτέ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*