Αναζητούνται περισσότεροι πόροι για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου — Alpha Bank: 600 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Το κέντρο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Στέφανο

Το κέντρο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Στέφανο 

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει, μεταξύ άλλων, τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που είναι αυξημένα λόγω των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική του ρεύματος.

Σε αναζήτηση νέων πόρων προκειμένου να καλύψουν το επιπλέον κόστος της επιδότησης στο φυσικό αέριο, αλλά και εκείνης των τιμολογίων στο ρεύμα, βρίσκεται η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς εξετάζονται όλες οι πιθανές πηγές, μπαίνουν στο μικροσκόπιο και τα επιπλέον έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Τα κεφάλαια δηλαδή εκείνα που μαζεύονται στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ ακριβώς επειδή οι τιμές στην χονδρική του ρεύματος κάνουν ράλι, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τις αποζημιώσεις των πράσινων παραγωγών.

Το ύψος των παραπάνω κεφαλαίων και ποια θα είναι τελικά η χρήση τους μένει να αποσαφηνιστεί. Εκείνο ωστόσο που είναι σαφές είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως πόρους προκειμένου να περιορίσει τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών από το ράλι των τιμών, το οποίο φαίνεται ότι θα κρατήσει και τους πρώτους μήνες του 2022. Τις εντελώς απρόβλεπτες πλέον διαστάσεις της κρίσης δείχνει και η αναπροσαρμογή των κονδυλίων για την επιδότηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης στο ρεύμα από τα 150 εκατ. στα 200 εκατ. ευρώ, ελάχιστες εβδομάδες μετά την εξαγγελία του μέτρου.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα ποσά αυτά δεν επαρκούν μπροστά στην ένταση και διάρκεια της κρίσης. Και μπορεί για το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, την επιδότηση των ενεργειακών λογαριασμών να καλύπτουν τα έσοδα δημοπράτησης των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, αλλά για το πρώτο 3μηνο του 2022 θα απαιτηθούν επιπλέον. Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν.

Είναι τέτοια η ένταση του φαινομένου ώστε καθίσταται προφανές πως θα απαιτηθούν πολλές εκατοντάδες εκατ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις των επόμενων μηνών.

Εξάλλου, οι πόροι του «Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης», η τροπολογία για τη σύσταση του οποίου κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπεται να προέλθουν τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από άλλες πηγές, όπως έχει δηλώσει ο Κώστας Σκρέκας. Εκτός των εσόδων από τις δημοπρασίες εκπομπών CO2, μελλοντικά θα έχει και άλλους πόρους, όπως από περιβαλλοντικά τέλη, καθώς και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που μαζί με το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν επενδύσεις για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης.

Η κατάθεση της τροπολογίας για τη σύσταση του Ταμείου ήταν το πρώτο βήμα. Η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες των ρύπων, προς ώρας εκκρεμεί. Επομένως δεν έχει καθοριστεί ακόμη επισήμως το ακριβές ποσοστό των χρημάτων που θα μεταφερθούν στο «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», παρότι οι αρχικές δηλώσεις από το ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι θα παραμείνει στο 60% που είναι το μίνιμουμ που ορίζει ο νόμος.

Θοδωρής Παναγούλης

 

Alpha Bank: 600 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδουΤράπεζα της Alpha Bank

Επιτυγχάνεται η ανανέωση του 20% τουλάχιστον των διευθυντικών θέσεων, τονίζει η τράπεζα. Το 50% όσων αποχωρούν έχουν ήδη θεμελιωμένο ή πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός των προσεχών 2 – 3 ετών.

Ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις που υπέβαλαν οι Εργαζόμενοι προσέγγισαν τις 600, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση (350-400 αποχωρήσεις) και επιβεβαιώνοντας την ορθή δομή και στόχευση του Προγράμματος.

Ως εκ τούτου, η Alpha Bank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, θα απασχολεί λιγότερους από 6.000 εργαζόμενους στο Δίκτυο και τις Κεντρικές Υπηρεσίες της στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει η τράπεζα, η υπέρβαση των ποσοτικών στόχων αποτυπώνει μόνον μία πλευρά των στρατηγικών επιδιώξεων της Διοίκησης. Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της Τράπεζας και η συνακόλουθη παροχή ευκαιριών ανέλιξης στη νεότερη γενιά Στελεχών αποτέλεσαν βασικά ζητούμενα του Προγράμματος, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας προς όσους αποχώρησαν, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι Εργαζόμενοι με πολυετή προσφορά στον Όμιλο.

Συγκεκριμένα, το 50% όσων αποχωρούν έχουν ήδη θεμελιωμένο ή πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός των προσεχών 2 – 3 ετών, διάστημα για το οποίο συνεχίζουν να καλύπτονται από το πρόγραμμα νοσοκομειακής κάλυψης της Τράπεζας.

Μέσω του στοχευμένου αυτού Προγράμματος, επιτυγχάνεται η ανανέωση του 20%, τουλάχιστον, των διευθυντικών θέσεων στην Τράπεζα, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέα Στελέχη, με βασικές δεξιότητες την αυξημένη ευελιξία, την έμφαση στην ανάγκη της αλλαγής και την αμεσότητα ανταπόκρισης στις σύγχρονες απαιτήσεις των Πελατών, να έρθουν στην πρώτη γραμμή.

Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της Alpha Bank, οι αλλαγές στο Οργανόγραμμα και η πρόσφατη υπογραφή του επικαιροποιημένου Οργανισμού Προσωπικού βρίσκονται στον πυρήνα του νέου Στρατηγικού Πλάνου, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο. Εντάσσονται, δε, μαζί με ένα πλήθος πρωτοβουλιών επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης των εργαζομένων, στο Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της Τράπεζας με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος εργασίας που περιορίζει τη γραφειοκρατία, αυξάνει την απόδοση και βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών προς τους ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες της Alpha Bank.

Κώστας Παπαγρηγόρης