Αναδρομικά και αυξήσεις στις συντάξεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – ΟΠΕΚΑ επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνει η καταβολή

Οι συνταξιούχοι μοίρασαν… ευρώ στο κέντρο της Αθήνας - ΦΩΤΟ
Η καταβολή των αναδρομικών εντάσσεται στο πακέτο των μέτρων ενίσχυσης των πολιτών, το οποίο θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας και την ενίσχυση της άμυνας της χώρας σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα ισχύσουν από το 2021 και εφόσον τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας.
Μητσοτάκης

Αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και την καταβολή αναδρομικών σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, καθώς και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους παλιούς συνταξιούχους αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά και τις αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους ισχύουν τα εξής:

Για τους παλαιούς συνταξιούχους:
Τα ποσά που θα καταβληθούν εφάπαξ ύψους 1,4 δισ. ευρώ (για το διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) θα είναι λιγότερα από όσα αρχικά υπολογίζονταν, καθώς τα «κομμένα» δώρα και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων βγήκαν εκτός επιστροφών.
Τα παλιά αναδρομικών θα δοθούν σε 900.000 δικαιούχους του ιδιωτικού και περίπου 500.000 του δημόσιου τομέα.

Μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά το 2012, όπως και οι αγρότες.

Οσοι λάβουν τα αναδρομικά και δεν είχαν προσφύγει δικαστικά, η απαίτησή τους αποσβένεται και χάνουν το δικαίωμα μελλοντικών διεκδικήσεων.

Τα αναδρομικά αυτής της κατηγορίας θα καταβληθούν σε 1,77 εκατ. μονές, διπλές ή πολλαπλές κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Από αυτές, οι 1,1 εκατ. είναι κύριες συντάξεις δικαιούχων του ΙΚΑ, ενώ 480.000 αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου.

Εκτός αναδρομικών μένουν 630.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη.
Οι 250.000 συνταξιούχοι που έχουν ασκήσει αγωγές δεν θα βρεθούν μπροστά σε κάποιο δίλημμα, καθώς παραμένει εν ενεργεία το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να διεκδικούν δικαστικά τα αναδρομικά. Επομένως εισπράττουν το ποσό από τις κύριες συντάξεις και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους.

Συνταξιούχοι με 30 χρόνια ασφάλισης: Μία ακόμη κατηγορία που αναμένεται να ωφεληθεί είναι 180.000 συνταξιούχοι που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς.

Η ελάχιστη αύξηση εκτιμάται γύρω στο 2%, ενώ η μέγιστη κοντά στο 12%.

Συνεπώς, η μέση αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5% – 6% ή στα 70-80 ευρώ/μήνα.
Η βελτίωση στα ποσοστά αναπλήρωσης που προέβλεψε ο νόμος Βρούτση δεν οδηγεί μόνο σε αύξηση των συντάξεων, αλλά και στην καταβολή αναδρομικών 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο 2019, που εκδόθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ.
Τα αναδρομικά υπολογίζονται έως 2.156 ευρώ στην περίπτωση των συνταξιούχων που προσεγγίζουν τα 40 χρόνια ασφάλισης.

Τονίζεται ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά.

Οι προσωρινές συντάξεις :
Αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά. Οι αυξήσεις θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συν αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.910 ευρώ από τον Οκτώβριο για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.
Η προσωρινή στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Αναδρομικά σε εργαζόμενους συνταξιούχους:

Αναδρομικά έως και 9 μηνών και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους έρχονται – με τις συντάξεις Νοεμβρίου – για τους συνταξιούχους που εργάζονται καθώς θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% το οποίο μετράει αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020. Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι.
Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%.

Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο το νέο πέναλτι δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
Συνεπώς δικαιούνται αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους και αναδρομικά τουλάχιστον 7 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο, μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εφαρμοστεί προς Οκτώβριο – Νοέμβριο.

 

ΟΠΕΚΑ επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνει η καταβολή της τέταρτης δόσης

Επίδομα Παιδιού 2019

Στις 30 Σεπτεμβρίου και ημέρα Τετάρτη, θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ τη δ’ δόση του επιδόματος παιδιού για το 2020 στους δικαιούχους, όπως ορίζει ο νόμος.

Το επίδομα υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα, που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση, ενώ συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εγκαίρως υποβάλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.
Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το επίδομα παιδιού.