Το Κίεβο επιβεβαίωσε σήμερα ότι το εργοστάσιο Βουχλερίσκα του Ντονέτσκ έπεσε στα χέρια των Ρώσων, υποστηρίζοντας, όμως, ότι πρόκειται για ένα «μικρό τακτικό πλεονέκτημα».
Σύμφωνα, μάλιστα, με συμβούλους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Μόσχα πραγματοποιεί σημαντική αναδιάταξη των δυνάμεών της σε τρεις νότιες περιοχές, με την Ουκρανία να συνεχίζει να υποστηρίζει ότι επίκειται μεγάλη αντεπίθεση.
Η Ρωσία στέλνει στρατιώτες σε Μελιτόπολη, Ζαπορίζια και Χερσώνα, την ώρα που η ουκρανική πλευρά επισημαίνει ότι μεγάλος της στόχος είναι η ανακατάληψη της μεγάλης πόλης της Χερσώνας.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η χθεσινή επίθεση με καταστροφή της γέφυρας – κλειδί Αντονίφσκι, με τους Ουκρανούς να επιθυμούν την απομόνωση των ρωσικών δυνάμεων.
Την ώρα που οι σειρήνες, σήμερα, ήχησαν ξανά στο Κίεβο και καταγράφηκαν πυραυλικά χτυπήματα, ο Άντονι Μπλίνκεν προαναγγέλλει νέα βήματα στο διπλωματικό επίπεδο, καθώς θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεργκέι Λαβρόφ, την πρώτη μετά την έναρξη του πολέμου.
Σημαντικές εξελίξεις με μια ματιά
- Περισσότεροι από είκοσι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Λευκορωσία και χτύπησαν ουκρανικά εδάφη, στην περιοχή του Τσερνίχιφ σήμερα το πρωί.
- Ο Ζελένσκι… υπόσχεται βοήθεια στην Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή πίεση από την Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε, χθες, ότι «θα αυξήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τον πόλεμο, εξασφαλίσαμε την ένταξη σε χρόνο ρεκόρ των ουκρανικών δικτύων στο ευρωπαϊκό σύστημα. Οι εξαγωγές μας επιτρέπουν όχι μόνο να αυξήσουμε τα συναλλαγματικά κέρδη μας, αλλά και να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να αντισταθούν στη ρωσική ενεργειακή πίεση. Σταδιακά, θα κάνουμε την Ουκρανία μια χώρα που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
- Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για να αναχωρήσουν τα πρώτα πλοία από ουκρανικά λιμάνια, στο πλαίσιο της εύθραυστης συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών. Το ναυτικό της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι τρία λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα ετοιμάζονται για τις σχετικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει, ακόμη, να συμφωνήσει σε ένα κοινό ανακοινωθέν για τη συμφωνία για τα σιτηρά.
- Η διοίκηση Μπάιντεν πρότεινε συμβιβασμό στη Ρωσία με στόχο να επαναπατριστεί η μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και άλλος ένας Αμερικανός, ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν.

Οι αποδόσεις των βασικών καλλιεργειών στην Ευρώπη θα μειωθούν απότομα φέτος λόγω των καύσωνα και της ξηρασίας, επιδεινώνοντας τις συνέπειες στις τιμές των τροφίμων που προκαλεί ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μοιραία, οι αποδόσεις σε καλαμπόκι, ηλίανθο και σόγια προβλέπεται από την ΕΕ να μειωθούν κατά περίπου 8% έως 9% λόγω του καύσωνα σε ολόκληρη την ήπειρο. Σημειώνεται ότι οι προμήθειες μαγειρικού λαδιού και καλαμποκιού βρίσκονταν ήδη υπό πίεση, καθώς η Ουκρανία αποτελεί σημαντικό παραγωγό των προϊόντων αυτών.
Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει μεγάλες περιοχές κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όπως η Ισπανία, η νότια Γαλλία, η κεντρική και βόρεια Ιταλία, η κεντρική Γερμανία, η βόρεια Ρουμανία και η ανατολική Ουγγαρία. Συνολικά, οι αποδόσεις των καλλιεργειών σε δημητριακά μειώνονται περίπου κατά 2% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, με εξαίρεση τα ζαχαρότευτλα και τις πατάτες.
Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκδοση του Mars Bulletin, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές συνέπεσαν με το στάδιο άνθησης για βασικές καλλιέργειες, ενώ οι δεξαμενές νερού σε πολλά μέρη ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να ανταποκριθούν στη ζήτηση για άρδευση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε επίσης τις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων (που αποτελούν βασικούς παράγοντες στη γεωργική παραγωγή), γεγονός που αύξησε περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων. Επίσης, η ανοδική τάση των τιμών οφείλεται και στην πανδημία του κορονοϊού, η οποία οδήγησε τους ανθρώπους σε πολλές χώρες να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους σε τρόφιμα, και ταυτόχρονα σε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μοχάμεντ Αλ-Σουντάνι για τη θέση του πρωθυπουργού, προσώπου που στηρίζουν φιλοϊρανικά κόμματα, εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο του Ιράκ στη διάρκεια διαδήλωσης.
Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους οπαδοί του ισχυρού κληρικού Μοκτάντα Αλ-Σαντρ, αρχικά κατόρθωσαν να περάσουν στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη» στη Βαγδάτη, την περιοχή που φυλάσσεται καλά και περιλαμβάνει κυβερνητικά και δημόσια κτίρια, αλλά και πρεσβείες ξένων χωρών. Φώναζαν συνθήματα κατά του Ιράν και οι αστυνομικές δυνάμεις, παρά τη χρήση κανονιών νερού, δεν κατόρθωσαν να τους σταματήσουν από το να φτάσουν έξω από το κοινοβούλιο, στο κτίριο του οποίου βρίσκονταν μόνο οι φύλακες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Ιράκ και πορτρέτα του Αλ-Σαντρ, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις ομοσπονδιακές εκλογές του Οκτωβρίου. Η προσπάθεια του να σχηματίσει κυβέρνηση απέτυχαν καθώς δεν μπόρεσε να βρει αρκετούς βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο της χώρας. Ο Μοχάμεντ Αλ-Σουντάνι επελέγη για τη θέση του πρωθυπουργού από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Δικαίου του Κράτους και πρώην πρωθυπουργό, Νούρι Αλ-Μαλίκι, αλλά για να αναλάβει καθήκοντα πρέπει το κοινοβούλιο να εκλέξει προηγουμένως πρόεδρο της χώρας. Έτσι κυβέρνηση ανέλαβε να σχηματίσει ο Αλ-Σουντάνι.
Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούγονταν ήταν «Σουντάνι φύγε!». Οι οπαδοί του Αλ-Σαντρ είχαν εισβάλει ξανά στο κοινοβούλιο το 2016.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Μουσταφά Αλ-Καντίμι έκανε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, ζητώντας από τους διαδηλωτές να «αποσυρθούν αμέσως» από την περιοχή, επίσης χωρίς αποτέλεσμα.
Το γεγονότα αυτά επιτείνουν την ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους οπαδούς του Αλ-Σαντρ και αποσταθεροποίηση στη χώρα.