Ανάπτυξη: Η “αντίστροφη” καταγραφή πραγματικότητας στην κυβερνητική αισιοδοξία – Πελώνη: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST- 25Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ // ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας κατέθεσε στο συνέδριο του Economist ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο η δύσκολη πραγματικότητα θέτει σε αμφισβήτηση τις όποιες θετικές προβλέψεις.

Εφικτή είναι σύμφωνα με όσα κατέθεσε χτες στο συνέδριο του Economist τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και πλειάδα κυβερνητικών στελεχών αλλά και κοινοτικών αξιωματούχων μια αυξητική πορεία του ΑΕΠ που ποικίλει από το 3,6% έως το 4,3%. Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επέλεξε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη στο 3,6% ωστόσο οι περισσότεροι των ομιλητών εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι δυνατή μια ανάπτυξη στο 4,3%.

Βέβαια πίσω από τις εκτιμήσεις αυτές αλλά τους τέσσερεις λόγους για αισιοδοξία που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (αυξημένες καταθέσεις που θα επιστρέψουν στην αγορά, το ‘Σχέδιο Ελλάδα 2.0’ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χαμηλά επιτόκια κρατικού δανεισμού, η μείωση των κόκκινων δανείων και οι μεταρρυθμίσεις) υπάρχει και μια άλλη «αντίστροφη» πραγματικότητα.

Η “άλλη πραγματικότητα”

Ακόμη και στο βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι πλέον στην Ελλάδα οι φορολογούμενοι πληρώνουν χαμηλότερους φόρους και εισφορές ήλθε πριν λίγες μέρες η απάντηση από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), (που βρίσκεται όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, κοντά στο «φιλελεύθερο στρατόπεδο»). Όπως ανέφερε η Ελλάδα, καταγράφει μία από τις 7 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) και το χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τον μέσο όρο των υπό μελέτη χωρών (3,6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο). Σημείωσε δε ότι για 179 από τις 365 μέρες του έτους θα εργαστούμε για το κράτος.

Επιστροφή καταθέσεων

Πέρα από το πόσο και τι πληρώνουμε για το κράτος το «τετράπτυχο» των επιχειρημάτων για τη θετική πορεία της οικονομίας σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Πιο συγκεκριμένα η επιστροφή των καταθέσεων ή μέρους των καταθέσεων στην αγορά δεν είναι δεδομένη. Προφανώς η ενίσχυση του κουμπαρά των τραπεζών που βέβαια οφείλεται και στην μεταφορά πόρων από το κράτος στους φορολογούμενους είναι άκρως θετική, ωστόσο σε καιρούς με έντονη ανασφάλεια αλλά και αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες η επιστροφή της ζήτησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Και βέβαια εν όψει επιστροφής σε μια τροχιά πλεονασμάτων, ανάσχεσης του «παγώματος» πολλών πληρωμών αλλά και ανάγκης μεγάλων αποπληρωμών (Επιστρεπτέα Προκαταβολής, χρέη κτλ) μεγάλο ποσοστό των χρημάτων αυτών θα πάει στο κρατικό ταμείο και πάλι.

Ταμείο Ανάκαμψης

Άλλος ένας «πυλώνας» στήριξης των υποθέσεων για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». Βέβαια κι εδώ πέρα από τη δυνατότητα απορρόφησης υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα για το πώς οι πόροι αυτοί θα μετατρέψουν τη χώρα σε μια «νησίδα» καινοτομίας με εγχωρίως παραγόμενη προστιθέμενη αξία. Με άλλα λόγια θα πρέπει τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν αποτελεσματικά και με όρους τέτοιους, που θα μετασχηματίζουν την οικονομία και δε θα μεταφέρουν αξία στις άλλες χώρες του πλούσιου ευρωπαϊκού βορρά, όπως έγινε στο παρελθόν με πολλές από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Ακόμη και ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε πολλές φορές την μεγάλη δυσκολία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες «και στη Γερμανία». Εξήγησε πως όταν τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν μεγάλη αύξηση των επενδύσεων υπάρχει δυσκολία υλοποίησης.

Κι από την πλευρά του ο πρόεδρος του EWG, Τόμας Τ. Σαρανχέιμο στάθηκε στο μεγάλο στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το ελληνικό σχέδιο ξεκινά από καλύτερη βάση από αρκετές χώρες της ΕΕ το πλάνο για το Ταμείο Ανάκαμψης» ωστόσο έκανε λόγο για προκλήσεις που παρουσιάζουν τα Σχέδια Ανάκαμψης όλων των κρατών μελών.

Τα χαμηλά επιτόκια

Μεγάλη αναμφισβήτητη είναι η συνδρομή στην «ταμειακή άνεση» του κρατικού κορβανά η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ αλλά και η απόφαση να χαλαρώσει το στόχο του 2%, μετά από 20 χρόνια, για τον πληθωρισμό Ωστόσο το ζήτημα με την Ελλάδα είναι ότι έχει στην πλάτη ένα χρέος που ακουμπά στο 205% του ΑΕΠ και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να διαχειριστεί πληρωμές και να το εξυπηρετήσει χρηματοδοτικά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προ πανδημίας αποφάσεις εφόσον οι χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους είναι κάτω από το15% του ΑΕΠ τότε το χρέος είναι βιώσιμο. Προφανώς με τη διόγκωση του χρέους ο στόχος του 15% δημιουργεί παράπλευρες δυσκολίες τόσο σε σχέση με μειώσεις των συνδεόμενων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα (που επιστρέφουν από το 2023) όσο και per se τήρησής του. Με λίγα λόγια πώς η χώρα θα «χαλαρώσει» το ζωνάρι των πλεονασμάτων που προς ώρας φαίνεται ότι θα επιστρέψουν δυναμικά με το πέρας της πανδημίας, εάν παράλληλα θα πρέπει να βρίσκει χρήμα να εξυπηρετεί ένα χρέος «βουνό»; Μονόδρομος βέβαια είναι η διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη που όμως δεν είναι δεδομένη.

Μεταρρυθμίσεις και κόκκινα δάνεια

Ο τέταρτος λόγος αισιοδοξίας του Πρωθυπουργού έχει να κάνει με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τα κόκκινα δάνεια. Σε σχέση με τις τράπεζες θα πρέπει να υπάρξει αναμονή για το λογαριασμό της πανδημίας και την αποτύπωσή της στους ισολογισμούς, ενώ για τις μεταρρυθμίσεις το επιχείρημα σηκώνει μεγάλο αντίλογο. Εάν προσμετρήσει κάποιος πχ την εργασιακή μεταρρύθμιση ή την ασφαλιστική τότε τα ρίσκα είναι πολλαπλάσια καθώς η χώρα οδεύει σε μια άκρως απορυθμισμένη και εύθραυστη αγορά εργασίας. Προφανώς υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, να συνυπάρξουν με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Άλλωστε μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας πολλοί είναι εκείνοι, ακόμη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή το ΙΟΒΕ, που επισημαίνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος των λουκέτων.

Ειδικότερα, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2021 ανήλθε σε 17,0% έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 15,9% τον Απρίλιο του 2020 και του διορθωμένου προς τα άνω 16,8% τον Μάρτιο του 2021. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 762.553 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 31.202 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 (+4,3%) και κατά 21.990 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 (+3,0%). Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 21,4% (από 18,7% τον Απρίλιο πέρυσι), ενώ στους άνδρες παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο (13,6% από 13,7%). Ηλικιακά, στις ομάδες 15- 24 ετών αυξήθηκε στο 46,8% (από 33,6% τον Απρίλιο 2020), και στις ηλικίες 25- 74 ετών διαμορφώθηκε στο 15,6% από 14,9%.

Για του λόγου το αληθές επισημαίνεται ότι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για εκτίναξη της ανεργίας όποτε εκλείψει ο «παραμορφωτικός φακός» των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

 

Πελώνη – Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Αριστοτελία Πελώνη
Πότε θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των κλειστών χώρων

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, προανήγγειλε ουσιαστικά την επίσπευση της διαδικασίας, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παλαιότερα είχε παραπέμψει τις τελικές αποφάσεις για τον χειμώνα. «Η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική εισήγηση από την εθνική επιτροπή βιοηθικής για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Πελώνη. 

Νέα μέτρα: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το αν στις 15 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι ξεκαθάρισε ότι η πορεία της πανδημίας είναι δυναμική και οι αριθμοί αξιολογούνται καθημερινά. «Η πανδημία είναι δυναμική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε και αξιολογούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή των επιστημόνων.

Έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», σημείωσε.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των ιερέων που ζήτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είπε ότι υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο και πως ο εμβολιασμός είναι πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Η εισαγωγική τοποθέτηση

Η κ. Πελώνη κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση σημείωσε πως «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες μέρες επιβάρυνση». «Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών, προέρχονται όπως προκύπτει από ιχνηλατήσεις, από χώρους διασκέδασης», τόνισε η κ. Πελώνη.

Πρόσθεσε επίσης πως «υψηλό είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο».

Τα μέτρα για τα μπαρ και τα κλαμπ

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκαν και τίθενται από σήμερα σε ισχύ αυστηρά μέτρα σε χώρους εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε μάλιστα πως «οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη μέρα. Κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα και -σε κάθε περίπτωση- σφράγιση από την επόμενη και για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».

Η κ. Πελώνη σημείωσε επίσης πως «πάνω από 60% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία έως μεθαύριο Σάββατο 4 self-test για τον μήνα Ιούλιο. Είναι, άλλωστε, προφανές πως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος κάθε συμπολίτη μας που προσβάλλεται από τον ιό και βεβαίως στον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα».

Και επανέλαβε: «Μόνη λύση, ωστόσο, παραμένει ο εμβολιασμός. Και η λύση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος.

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα, να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων». Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία.

Ήδη ενισχύεται η προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης. Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει – ύστερα από θετική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά από γονεϊκή συναίνεση. Την προσεχή Δευτέρα, στην καθιερωμένη τακτική ενημέρωση, θα δοθούν οδηγίες σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων».