Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση της κυβέρνησης στην Αχτσιόγλου – ΣΥΡΙZA-ΠΣ: Σαφέστατη η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Μεσαία τάξη απεικόνιση αποθεμάτων. εικονογραφία από - 47893574

Μάχη ιδεολογικής ηγεμονίας μέχρι τις κάλπες

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι στο πολιτικό σκηνικό. Η επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας οδηγεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πόλωση. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά ότι η μάχη απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να δοθεί σε πεδία στα οποία έχει την ευχέρεια των κινήσεων. Ένα τέτοιο πεδίο είναι το ιδεολογικό με τη διεθνή συγκυρία, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, να παίζει κομβικό ρόλο.

Η «στροφή» Μπάιντεν μέσα στο Κογκρέσο για τη διάσωση της μεσαίας τάξης και η θέση της κυβέρνησής του υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας για τα εμβόλια δεν περνά απαρατήρητη, επηρεάζει και την Ευρώπη και δίνει μια ισχυρή βάση επανεκκίνησης στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να κάνει τη ρελάνς απέναντι στη ΝΔ.

  • Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής επανατοποθέτησης ερμηνεύουν και την γκροτέσκα επίθεση που δέχτηκε η Έφη Αχτσιόγλου από τη ΝΔ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η στροφή από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που επικράτησαν στην Ευρώπη και η συζήτηση για ενίσχυση του κοινωνικού μοντέλου με εγκατάλειψη της σκληρής λιτότητας φέρνει σε αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου γιατί σε μεγάλο βαθμό δικαιώνει και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το μακρινό 2014.

Και εδώ είναι και η ευκαιρία της μη κανονικότητας για την οποία μίλησε η κα Αχτσιόγλου, ώστε η Αριστερά να επιβάλει τη δική της ατζέντα σε ένα πιο διευρυμένο ακροατήριο. Σε αυτή την ιδεολογική μάχη που ανοίγεται ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει και τη δική του ευκαιρία να ακουστεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα θέτοντας ένα καθαρό δίλλημα.

Το παλιό και το νέο

Τουλάχιστον τρεις φορές ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία εβδομάδα έθεσε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο νέο και το παλιό.

Στις 7 Μαΐου με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για το θέμα της πατέντας των εμβολίων ο κ. Τσίπρας σημείωνε ότι

  • «οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο κύριος Μητσοτάκης, οφείλουν να κατανοήσουν πως όταν το νέο προβάλλει επιτακτικά, αυτοί δεν μπορούν να πορεύονται με το παλιό και τις αξίες του».

Τη διαχωριστική γραμμή την είχε τραβήξει και δυο ημέρες νωρίτερα με αφορμή την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για την άρση της πατέντας των εμβολίων γράφοντας για την παλαιότερη χλεύη στην πρότασή του ότι

  • «όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του».

Το διαχωρισμό μεταξύ παλιού και νέου κόσμου ο Αλέξης Τσίπρας τον οριοθέτησε και στον κομματικό χώρο με το παραδοσιακό διαχωρισμό της Δεξιάς και της Αριστεράς στο εκτενές άρθρο του στην καθημερινή της Κυριακής με το απλό τίτλο:

  • «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;».

Αυτή η ιδεολογική αντιπαράθεση πάντως έχει και το μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα της. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε εκλογική ετοιμότητα και η διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς πρέπει να γίνει η βάση της προεκλογικής διαπάλης.

Νέοι και εργασία

Η ιδεολογική αυτή σύγκρουση αναμένεται να κορυφωθεί σε άμεσο χρόνο με τη σκληρή μάχη που έχει να γίνει στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο. Βασικός παρονομαστής σε αυτή τη σύγκρουση είναι ένα κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο και δεν είναι άλλο από τους νέους στους οποίους επενδύει πολλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση Πατέλη για τους τεμπέληδες κατόχους διδακτορικών τίτλων σπουδών την οποία έβγαλαν σαν άσσο από το μανίκι τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η τέλεια πάσα για αντεπίθεση.

  • «Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της» σχολίαζε το γραφείο Τύπου μετά τη συγγνώμη του οικονομικού συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Και τώρα προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας» σημείωνε στο ίδιο σχόλιο ο ΣΥΡΙΖΑ απαριθμώντας τις επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου στη νέα γενιά.

Αυτά που συνέβησαν το Σαββατοκύριακο δεν είναι παρά μια πρώτη αποτύπωση των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα ενόψει της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Μια μάχη που θα έχει όπως όλα δείχνουν εκτός από τις μικροκομματικές στοχεύσεις και έντονα τα χαρακτηριστικά μιας ιδεολογικής σύγκρουσης.

Του Σωτήρη Μπολάκη

 

ΣΥΡΙZA-ΠΣ: Σαφέστατη η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολικής Ιερουσαλήμ

«Ο μόνος δρόμος για την επίλυση διαφορών είναι αυτός του αμοιβαίου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ»

Η ανακοίνωση του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ:

Η βίαιη καταστολή των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την έξωση οικογενειών από τα σπίτια που κατοικούσαν από τη δεκαετία του 1950, στη συνοικία Sheikh Jarrah της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως και η ίδια η διαδικασία της έξωσης, αποτελούν ενέργειες που στρέφονται εναντίον της ειρήνης, της σταθερότητας και της αναγκαίας συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η εφαρμογή της ισραηλινής νομοθεσίας όπως και η δημιουργία εποικισμών, σε κατεχόμενο έδαφος, αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο μόνος δρόμος για την επίλυση διαφορών είναι αυτός του αμοιβαίου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ, η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σε αυτήν την προσπάθεια, η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες και η ΕΕ θα πρέπει να κρατήσει αποφασιστική στάση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει διαχρονικά  μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δηλαδή, αυτή των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ